Jordemoder Marie Dissing (Nielsen)

Jordemoder Marie Dissing (Nielsen) 1915-1993

Afskrift af PEA’s opslag

EN JORDEMODER GÅR AF:

Hun har “født” 2.750 meter børn i sin karriere. Det gi´r i gennemsnit 163 børn pr. år. Egentlig har Marie været med til at hjælpe det halve af Brønderslev til verden.

Hvis vi tog alle de børn, som jordemoder Marie Dissing, Dannebrogsgade 11 i Brønderslev har hjulpet til verden, ville de måle trekvart kilometer i alt. Ikke færre end 5700 børn er det blevet til i de 35 år Marie Dissing har været jordemoder. Men nu er det også slut. 1. oktober stopper den 65-årige jordemoder, nu skal andre end gravide kvinder og spædbørn fylde hendes hverdag.

De næste linjer kan desværre ikke læse, da kopien er sløret og utydelig…

Hjemmefødsler er ikke altid godt.

Marie Dissing anbefaler ikke uden videre hjemmefødsler eller akutte sygehusfødsler, selv om netop disse to ting diskuteres meget lige nu
(nok i 1980).

Det afhænger i høj grad af forholdene i det enkelte hjem. Hvad har kvinden f.eks. af hjælp derhjemme?

Selv har Marie Dissing født tre drenge – alle gange hjemme – for det gjorde man dengang.

Selv om der i dag er flere hjælpemidler ved en fødsel end nogensinde, så er jordemoderens job ikke blevet mindre omfattende af den grund. Der er så mange ting, der skal kontrolleres, og en stor del af jordemoderens arbejde består i at snakke med den fødende og berolige hende.

Og hvis fødslen er lige ved at være overstået, så står vi da ikke og kigger på uret for at gå, når vores vagt er forbi. Nej – så bliver man, til det hele er overstået, siger Marie Dissing, der selv er et bevis på den kontakt og samhørighed, der kan opstå mellem en jordemoder og hendes klient.

De bedste julekort

Mine bedste julekort får jeg fra kvinder, som har født hos mig for omkring 20 år siden. I det hele taget får jeg mange små tilkendegivelser på, at mit job er noget, der skaber glæde hos folk. Det kan være den lille plastikfigur, som et barn har lavet til mig, og som hænger på min opslagstavle i køkkenet, og det kan være de fotos, som folk sender af deres børn – f.eks. fra barnedåben, fortæller Marie Dissing.

Mange sjove oplevelser er det blevet til i løbet af de 35 jordemoderår. Selv påstår Marie Dissing, at hun husker alle 5700 fødsler. Det er da mennesker det drejer sig om, og en fødsel er ny hver gang. Der er ikke to fødsler, som er ens, og selv om man har været i faget i så mange år, så er man alligevel rigtig glad, når man har hjulpet en velskabt pige eller dreng til verden, siger hun.

Mændenes rolle

Mændene har altid spillet en stor rolle ved fødslerne i de 35 år, Marie Dissing har virket.

Hvem er vel nærmere til det? Selvfølgelig skal mændene være med. Det var de også for 35 år siden, selv om det måske ikke var så almindeligt, at mændene var med dengang. Men selvfølgelig skulle de også have den oplevelse at se deres barn blive født – hvis da ikke Bedste i huset tog den skrappe mine på og jog manden ud.

Mange lange vagter har Marie Dissing haft. Mange trælsomme ture ud i nattemørket og i al slags vejr, når der blev kaldt på hende. Intet af det har dog fået hende til at fortryde sit valg, og skulle hun vælge i dag, ja så blev det også jordemoder-jobbet, valget faldt på.

Men nu er jeg også glad for at holde op. Der skal nye kræfter til. Indenfor mit fag kommer så meget nyt til, at det kan være svært at blive ved at følge med. Nu vil jeg derimod gå og hygge mig hjemme med min mand Niels og mit håndarbejde, og så tror jeg, at jeg nu får tid til at gå til gymnastik. Det glæder jeg mig til.

Fakta:

  • Niels Nielsen alias ”jordemoder Niels” var svejser hos brdr. Tipsmark. Niels blev født den 17.04.1918 på en gård i Øster Brønderslev. Han døde den 27.08.1985 (godt 67 år gammel).
  • Marie Dissing Nielsen født den 28.04.1915 i Tårs, død den 09.06.1993 (78 år gl.). De blev gift i juli 1950 i Øster Brønderslev.
  • Niels og Marie ejede Grønnegården i Brønderslev.
  1. Jeg har desværre ikke noget billede af Niels. Det ville ellers være rart at se hans kontrafej igen. Niels var en rigtig dejlig mand, glad og syngende hver eneste morgen. Yndlingssangen var: “Jeg svejser, jeg svejser, jeg svejser hele dagen lang….”.

Kilde: Lokalhistorisk arkiv, ref. PEA.

Gerda Hedeby kommer til efter Marie Dissing

Jordemoder Gerda Hedeby

– og lægger op til et bredere samarbejde.

Et tværfagligt samarbejde mellem jordemoder, læge, socialrådgiver og sundhedsplejerske er noget af det, som jordemoder Gerda Hedeby vil sætte kræfter ind på at få etableret. 1. oktober tiltrådte hun i sit nye job som jordemoder i Brønderslev efter Marie Dissing. Jordemoder Gerda Hedeby, 40 år, blev uddannet som jordemoder for 15 år siden. Efter en kort periode på fødeklinik i København kom Gerda Hedeby i 1970 til Sulsted som distriktsjordemoder. Fire år efter blev den nedlagt, og Gerda Hedeby blev tilknyttet Aalborg sygehus. Siden har hun arbejdet ved Hjørring sygehus med udekonsultationer i Løkken-Vrå kommune. Gerda Hedeby har fast konsultation hver tirsdag i lokalerne ved sygehuset i Nørregade.

Ove. S. Johansen