Jernbanebommene i Brønderslev.
Fik bommene ned over bilen
Da Stadsingeniør Gotfred Thomsen i går ved godt 15-tiden kom kørende ad Nørregade over jernbaneoverskæringen for at svinge mod Gasværksvej, sænkede bommene sig, da han nåede overskæringen. Han kom godt forbi den østlige bom, men den sydlige bom i vestsiden ramte bilens kølerparti og skrabede hen over kølerhjelmen og op over taget, hvorved der opstod en del buler og skrammer.
Har ledvogteren stået og snorksovet, siden han “bommede den”, eller ville han genere byens tekniske overhoved Stadsingeniøren, eller som han blev omtalt “Nøren”? Har nok “vrinsket” højlydt, da han blev fanget med bom og net.
Anders Hedelund
Det blev endnu bedre, da bommene var væk, nu var det syv veje, der mødtes. I april 82 syntes familien, at Nygade og stjernekrydset var den eneste rigtige forbindelse fra Bredgade til Søndergade. Det var det måske også for de lokale, men vores søn, der netop havde fået kørekort, blev helt desorienteret. Sådan så Kadetten ud efter nærkontakt med Stjerneknuds lastbil.
Lidt længere henne ved Gasværks Allé (nu Ejnar Mikkelsensvej), blev min ældste storesøster som lille fanget af gitteret under bommen og blev hejst med op. Der opstod stor ståhej, for bommen betjentes dengang af ledvogteren henne ved stjernekrydset, så der var et stykke vej at løbe for dem, der ilede til for at hjælpe.
Jeg har hørt historien så mange gange, at jeg tydeligt kan “huske” det – selvom jeg slet ikke var født på det tidspunkt sidst i 50’erne.
Vi boede dengang (og jeg blev født der) i første hus på venstre hånd, når man krydsede jernbanen på gasværks Allé.
Ove S. Johansen
Det var da en “uhyggelig” og måske farlig situation, din søster blev bragt i. Det er helt Pippi Langstrømpe-agtigt, med lille “Ida” i hovedrollen. Hvordan kunne din søster blive fanget i gitteret? Havde hun sat hovedet ind mellem gittertrådene? Jeg kan godt huske det hvide ledvogterhus ved bommen på Gasværks allé – tilhørte det hus ikke DSB?
Palle….du burde lægge historien op på forsiden, så alle kan læse den, og den derved kan blive en del af livet med jernbanebommene i Brønderslev, hvis altså din søster accepterer, at den bliver gjort offentlig.
Jeg synes historien og ikke mindst handlingsforløbet fortjener at blive fortalt! Din søster slap forhåbentlig uden skader. Er historien bragt i avisen?
Min søster døde for et år siden, så der er ingen ballade.
Der var også dengang, hun sammen med Leif Tipsmark (som hun kaldte Gekke), hånd i hånd gik ud af jernbanesporet.
Palle Vang
Pardon – jeg føler med jer. De gode minder har vi lov at ha’ – det var en yderst farlig leg de to “knaster” havde “skruet” ind på, så mon ikke forældrene havde noget, de lige skulle have rettet op på?
Jeg rendte selv op i byen alene, da jeg var ca. 2 år. Der har jeg også krydset jernbanen. Det ligger nok til familien…
Jeg blev samlet op af en butiksansat, der nok syntes, at jeg var lidt for ung til en solotur. Hun stod med mig på armen, da min mor kom stæsende.
Og igen ser jeg det for indre blik, selvom jeg nok ikke kan huske noget i virkeligheden.
Palle Vang
Jo, man kan godt huske lys og lyde og sådant, men sikkert ikke huse og ansigter, sådan har jeg det. Det er godt at være lidt selvhjulpen, men måske ikke lige i den alder!