SANKT HANS AFTEN I VENDSYSSEL

Af. fhv. præst Poul Sørensen der stammer fra omtalte område og idag er bosiddende i Værløse som pensionist.

SANKT HANS AFTEN I VENDSYSSEL
Sankt Hans Aften i min barndom og ungdom i 1950’erne og 1960’erne i Rakkeby og Sønder Harritslev havde forskellig præg, grundtvigsk i Rakkeby og indremissionsk i Sønder Harritslev.
Jeg syntes godt om begge former.
I Rakkeby indledtes aftenen med en dilettantkomedie i Sandgraven, hvor der var en rigtig ophøjet teaterscene. Der blev et år spillet “Sound of Music”, instrueret og spillet af lokale ildsjæle.
Familien Baggesen har i mange år været dem, der ledede festlighederne, både på scenen og ved det efterfølgende bål på en nærliggende mark.
Vor nærmeste nabo, senere borgmester i Løkken-Vrå kommune, Jens Baggesen, holdt båltalen. Jeg husker, at han et år talte om den vigtige forskel på en sund nationalfølelse og en usund nationalisme, hvor et folk er sig selv nok.
Midsommervisen af Holger Drachmann blev naturligvis sunget omkring bålet.
Efter dilettant og bål var der kaffebord med hjemmebagt kage i stuerne på Østergaard og dans med levende musik i laden, der var udsmykket med løv og kulørte lamper.
Også haven var oplyst med kulørte lamper.
Et år kom Nordjysk Pigekor, der sang danske sommersange.
Bagefter dansede jeg med en fra pigekoret. Jeg husker endnu hendes mørkblonde hår, som under dansen duftede helt eventyrligt dejligt.
Jens Baggesen samlede hen mod midnat unge og gamle i haven på Østergaard.
Jeg husker, at han sendte os hjem med en tale ud fra Grundtvigs salmevers “Gå da frit enhver til sit og stole på Guds nåde! Da får vi lyst og lykke til at gøre gavn, som Gud det vil, på allerbedste måde.”
Hvert andet år deltog jeg og andre unge i sankthansfesten hos familien Sigurd Jakobsen i Møllegaard lige ved Sejlstrup Hovedgård i Sønder Harritslev.
En fest kan være lige så festlig, selv om den fejres på en lidt anderledes måde.
Bålet blev tændt på engen tæt ved Møllegaard.
Båltalen blev holdt af værten,Sigurd Jacobsen.
Det var en tale ud fra et ord af Jesus.
Det, jeg også husker med glæde var sanglegene ved bålet i Sønder Harritslev.
Vi sad i en ring i græsset og sang blandt andet “Tag den ring og lad den vandre fra den ene til de andre. Ringen er skjult under bølgen den blå. Sig mig engang, hvem tænker du på?”
På internettet er denne sangleg beskrevet nærmere.
Da bålet på engen var blevet slukket, blev alle deltagere indbudt til fælles kaffebord og samvær i stuerne på Sejlstrup Møllegaard, som i øvrigt stadig beboes af den samme familie som dengang.
Ja, der var engang, men det, vi har oplevet engang, har stadig betydning i vort sind og erindring i dag.
Foto: Rakkeby Friluftsteater.