Retssagen endte med forlig

Dommer Johan Kardel, Brønderslev

År 1968

Formand for Brønderslev og Omegns Landboforening, gårdejer Niels Østergaard, Vrensted, holder tale for Brønderslevs Dommer, Johan Kardel, der går af til sommer.

gårdejer Niels Østergaard, Vrensted

Kilde: Børs

Retssagen endte med forlig over en kop chokolade.

Brønderslevs dommer, der går af til sommer, er ikke helt almindelig.

Brønderslevs dommer, Johan Kardel, er ingen helt almindelig dommer, og når han til sommer trækker sig tilbage på grund af alder, kan det med sikkerhed fastslås, at han ikke vil blive glemt på egnen. Han er som få i bogstavelig forstand blevet dus med landsdelens befolkning, og han er skønt sjællænder af fødsel stolt over at have virket i henved 25 år i en retskreds ”norden for lands lov og ret”.

Dommer Kardel er især blevet kendt for at efterleve det gamle ord ,,Hellere et magert forlig end en fed proces og et eksempel herpå gav Brønderslev og omegns Landboforenings formand, gdr. Niels Østergaard, Vrensted i en tale for dommeren ved en selskabelighed efter foreningens generalforsamling, hvor Johan Kardel repræsenterede retskredsen for sidste gang.

For en del år siden havde jeg købt en hoppe på ungskuet, fortalte Østergaard. Den havde fejl, og da den havde fået et par føl, solgte jeg den igen med de samme fejl. Halvandet år efter kom der bud fra dommeren, at jeg skulle møde i retten på grund af hoppe-handelen. Hvorfor skal jeg med”, spurgte jeg. Jo, der er en hel del krejlere indblandet i sagen, og jeg vil I hvert fald have en med der vil sige sandheden svarede dommeren,

Nå, vi mødtes i retten, men meningerne stod stejlt, og udtalelserne var skarpe, alt imens dommer Kardel sad og bladede i papirerne og stambogen. Pludselig fandt han ud at, at der var hoppens fødselsdag, og den chance lod han ikke gå fra sig: ”I stedet for at sidde her og skændes, så synes jeg, I skulle skillinge sammen og give chokolade på restaurant Hedelund til os alle syv”, sagde han. Det hjalp. Vi fik chokolade, og der blev forlig i sagen.

Markedsplads med hestehandlere
Dommer Kardel der var dommer i Brønderslev fra 1945 til 1968 var en ikke helt almindelig dommer.
Han skulle engang have udtalt:
1) Jeg har aldrig fået kørekort, men jeg har taget mange 
2) Et magert forlig er bedre end en fed proces.
3) Hvad er Danmarks sønner uden bønner (kaffebønner)
Han var en lidt spøjs person, men vellidt.