Mads-Otto blev han kaldt – Otto Bach Larsen

Otto Bach Larsen,født den 6. september 1920 død 30. juni 1992

Han var nok den første pædagog, jeg mødte i barndommen.

M-O. var en vidunderlig voksen, som aldrig var bange for slå sig løs på legepladsen sammen med os fodbolddrenge, når vi spillede på plænen ved boligblokkene på Fælledvej (nu Fasanvej). Vejen blev tidligere benævnt “den røde vej” iflg. Bente Niemann.

At en voksen på et par og tredive år den gang (1952-1958) deltog i børns leg, var et særsyn og så endda lige uden for etageejendommenes køkkenvinduer. Husmødrene og deres ægtefæller kunne fint fra køkkenvinduerne følge slagets gang og hidkalde ungerne, når man skulle spise. Hvorfor de voksne den gang var så bange for at “kravle ned fra træet” for deltage i børnenes leg, ved jeg ikke. I dag tror jeg, det er mere almindeligt at voksne tager del i børnenes leg.

Otto Bach Larsen født den 6. (7.) september 1920 – død den 30.6.1992, fødested: Tværgade 3, Brønderslev.

Citat: “ Hestehandel overskyggede Mads-Ottos fødsel.

Brønderslev – I 1920 var engagementet under markedet noget større end i dag, hvilket følgende historie bevidner. Mange kender Otto Bach Larsen, bedre kendt som Mads-Otto, der igennem mange år har været involveret i BI’s ungdomsarbejde, ligesom han fra starten har været fast hjælper i BI’s øltelt under markedet. Men de færreste er vel klar over, at selv om han hvert år fejrer fødselsdag den 6. september (i år 1990 fyldte han 70) på alle offentlige papirer er registreret den 7. september 1920.

Forklaringen er følgende: ”Mads Christian Bach Larsen”, indehaver af Brønderslev vognmandsforretning, var den 6. september 1920 til marked for at handle heste. Det var før benzinmotorernes tid, og derfor var Mads Bach da også så optaget af håndslagene på markedspladsen, at han ikke var klar over, at hans kone havde født ham en søn. Der blev sendt bud efter ham, og han kunne lige afse tid til at slå et smut om Tværgade for at besigtige barnet. Da han havde konstateret, at alt var som det skulle være, meddelte han sin kone, at han returnerede til markedet, idet han endnu ikke var helt færdig med at handle. I skyndingen glemte han at meddele kirkekontoret, at der var kommet et nyt liv på jorden. Dette blev først gjort dagen efter, da lidkøbstågerne var lettet en smule, og derfor har Mads-Otto snart 70 år gammel, to datoer at vælge imellem, når han skal invitere familien til fødselsdagsfest.

I den forbindelse kan nævnes at Mads Bach omkring 1920 havde dagvognsruten fra Jerslev til Brønderslev, der kørte i forbindelse med togafgangen fra Brønderslev sydover. Mads Bach kom ofte en anelse for sent og havde et mundheld der lød ”Det var fan´me ikke ret meget, vi kom for sent”, hvilket jo også siges at gælde for anmeldelsen til kirkekontoret.

  1. Til september, når eller hvis Store Brønderslev marked bli’r afholdt, er det således på 100 års dagen for Mads-Ottos fødsel. Den dag vil jeg forsøge at huske.

Avisudklip fra Lokalhistorisk arkiv for Brønderslev. År 1990.

Af Ove S. Johansen