Møbelhandler Harry Jensen,
Bredgade, Brønderslev
Øverst tv. Ejerskifte foran den flotte forretning i Dannebrogsgade/Grønnegade og th. bankdirektør Richard Lundø, Brønderslev Bank ønsker Harry Jensen tillykke med de nye lokaler i Bredgade som han var flyttet til.
Møbelforretning har skiftet ejer i 1982
Kilde: Lokalhistorisk arkiv, Brønderslev, læserne, aviserne og nettet.
Møbelhandler Harry Valdemar Jensen, Idé Møbler i Bredgade i Brønderslev, har fra i går (1.7.1982) solgt sin forretning til møbelfirmaet Norbo i Hjørring.
Det sker efter, at Harry Jensen i 45 år har drevet forretning i Brønderslev forskellige steder fra – sidst fra Bredgade. Men han stopper ikke helt sit virke. Harry Jensen fortsætter med at have sit værksted, hvorfra han vil udføre småreparationer på møbler.
Kontorassistent gennem 18 år hos Harry Jensen, Jytte Thomsen, fortsætter i forretningen efter salget til direktør Hans Larsen, Norbo.
Jytte Thomsen skal sammen med Orla Kristiansen, der er uddannet hos Heile i Brønderslev, stå for den daglige ekspedition.
Møbelforretningen Norbo i Hjørring, der også er forhandler af Idé Møbler, skal have Brønderslev-afdelingens udkørsel og administration, idet forretningens centrallager fortsat er placeret i Hjørring.
Forretningen i Brønderslev er på 1000 kvadratmeter og forretningen i Hjørring er på 5.000 kvm.
Efter overtagelsen vil Norbo foretage nogle ombygninger af forretningen i Brønderslev, oplyser direktør Hans Larsen.
Kilde: Lokalarkivet, Brønderslev.
Hvem er Harry Jensen
Jytte Thomsen kontor- og butiksassistent fortæller:
Da Harry Jensen fik sit svendebrev, cyklede han op gennem Jylland og kom til Brønderslev, hvor han blev resten af sine dage. Her fik han arbejde som møbelsnedker hos Thorhauge Møbler nede på Torvet i Algade. Men han ville jo gerne have sit eget værksted, så han startede op på den anden side af gaden inde i gården. Senere flyttede han over gaden. Her havde han så både værksted og solgte møbler. Det er vist det, jeg er blevet fortalt, siger Jytte. Og han fandt jo også en pige her. Hun hed Ebba Hougaard og var cementstøber Hougaards datter fra Hallund.
Bente Niemann skriver denne kommentar:
Lidt ved jeg. Harry boede privat i et træhus på højre side af Bredgade, overfor kirkegården. Så vidt jeg ved, var Harry oprindelig Bornholmer. I baggården fandtes et værksted til reparation af møbler. Han havde ansat en “ældre” mand på værkstedet. Jeg var i skolepraktik på værkstedet i 2 uger, da jeg havde en drøm om at blive møbelsnedker.
De første 2 dage skulle jeg tørre støv af i butikken, men jeg fik gjort ham opmærksom på, at jeg var der, for at opleve møbelsnedkerfaget, ….
På sit sjove syngende sprog, gav han udtryk for, at det havde han ikke oplevet, at pigerne ville uddanne sig i det fag. Jeg kom på værkstedet resten af perioden, hjalp til med diverse opgaver og fik endda lavet det flotteste træskrin…
… en dejlig oplevelse, men jeg kom ikke i lære i faget.
Bent Esbjerg Vejlstrup Andreasen skriver:
Harry “Bornholmeren” Jensen boede Bredgade 170, i et “køkkenblå” træhus. Jeg boede nabo til ham og fruen, vi fik tit en snak på fortovet eller gennem hækken. Han var meget dårlig til at se, men han cyklede på sin “minicykel” ind til byen hver dag, på fortovet. Han kunne se lopperne mellem fliserne, så dem fulgte han rundt når han cyklede. Han havde kommunens folk til at klippe sin hæk, men de måtte IKKE klippe ovre ved garagen da den var “pilrådden”, så det gjorde han selv indtil jeg tog over. Jeg skovlede også sne for ham om vinteren, og for det fik da også en lille ting. Jeg kan ikke huske, hvad hans hustru hed, men det var et par dejlige mennesker.
- Vores dør i kælderen havde samme blå farve som deres hus. Det grinede vi en del af.
Ulla Rynkeby fortæller:
Bornholmeren lagde faste gulvtæpper i vores lejlighed … der hoppede han også den gang livligt rundt. Det var i tresserne… desuden var han en dygtig badmintonspiller.
Jens Otto Madsen fortæller: Harry Jensen også kaldet ”bornholmeren” var en meget rar og omgængelig forretningsmand. Man så ham næsten altid med pibe i munden. Her Harry Jensen købte jeg alle mine møbler til mit lejede værelse i 1963, hvor jeg flyttede til Brønderslev. Da jeg i 1970 skulle giftes købte vi vores senge hos Harry Jensen og da Handelsbanken skulle flytte til nye lokaler, blev jeg tilbudt et gammelt, stort rundt spisebord i mahogni. Bordet kunne trækkes ud og man kunne sætte op til 12 plader i bordet. Vi tog med tak imod som endte med at være vores spisebord i over 30 år. Det var et fint bord, der tidligere blev brugt i den gamle direktørs lejlighed, hvor spisestuen kunne rumme bankens repræsentantskab. Bordet var utrolig tungt, idet man havde fået installeret et udtræk i træ, som fyldte hele undersiden. Midt på skulle der, når der var flere plader sat i, sættes ekstra ben på, for at stabilisere det lange bord.
Dette flotte bord havde møbelhandler Harry Jensen lavet til Brønderslev Bank. Harry Jensen var genbo til banken. Til bordet fik vi desuden spisebordsstole som var betrukket med hestehår. Harry Jensen kunne lave utrolig mange ting. Han havde en rigtig god forretning, som han udvidede med et stort udstillingslokale med vinduer ud til Dannebrogsgade og Grønnegade.
Denne del af forretningen og ejendommen, er senere købt af Kommunen og indrettet med et varmtvandsbassin hvortil patienter med behov for dette henvises.
Nekrolog
—————-
Harry Valdemar Jensen, plejehjemmet Kornumgård, Brønderslev, 90 år.
Harry Jensen blev født på Bornholm (i Øster Marie, den 4. juli 1914). Han var bedre kendt som “bornholmeren”.
I 1936 (som 22-årig) tog han en tur til Vendsyssel for at besøge nogle soldaterkammerater og evt. finde sig et arbejde.
Det lykkedes ham at få arbejde hos møbelhandler Thorhauge i Brønderslev. Efter en tid her etablerede han sig som selvstændig i en mindre møbelforretning, der efterhånden udviklede sig til en af byens største.
Harry Jensen blev gift med Ebba Johanne Hougaard fra Hallund. Parret bosatte sig i Brønderslev. Her var Harry Jensen stærkt involveret i idrætsforeningens badmintonafdeling, idet han i flere år var klubbens formand og en interesseret spiller.
Desuden var han i handelsstandsforeningens bestyrelse.
Harry Jensen blev svagtseende og måtte for knap to år siden, i 2002, tage ophold på Kornumgård.
Han efterlader sig en datter og en søn, to svigerbørn og fem børnebørn.
Kilde: N.S. Den 22.9.2004.
Tak til Anne-Marie R. for hjælp med at fremskaffe artiklen.
PS. Harry Valdemar Jensens hustru, Ebba Johanne Hougaard stammer fra Hallund.
Hun er født den 24.10.1920 i Hallund og er datter af Cementstøber Hougaard.
En mini-anekdote om ”bornholmeren”, Harry Valdemar Jensen der som 22-årig slog sig ned i Brønderslev, cirka 400 km nordligere (fugleflugtslinje) end Øster Marie på Bornholm. I en avisomtale til N.S har Harry sagt, at han tog til Brønderslev for bl.a. at besøge nogle gamle soldaterkammerater, men at han også ville forsøge at finde et arbejde. Hvem han besøgte, får vi nok aldrig at vide, men han fortæller, at han fik fast arbejde hos den i Brønderslev kendte møbelsnedker Th. Thorhauge, som i øvrigt tidligere har været omtalt på denne Facebook-side. Det ville ellers have været rart at kende den reelle baggrund for hans udrejse fra Østermarie, en lille landsby med 3-400 indbyggere på Bornholm, til Brønderslev. Han kom til Brønderslev i 1936, hvor indbyggertallet i byen nok har været på knapt 6 tusinde. I trediverne var der stor arbejdsløshed rundt om i verden. Også i Danmark var der arbejdsløshed. Da den var på sit højeste, var vi oppe på 43,5%. I 1936 var der ”Storlockout” i Danmark, men regeringen Stauning greb ind og ophævede et mæglingsforslag til lov, så hjulene igen kunne snurre.
Kilde: Arbejdsløshedsbevægelserne i 1930’erne | Arbejdermuseet