Ane Maries Hus ————som Kulturarvs-og Oplevelsescenter

PROJEKT: Ane Maries Hus

 

Kilde Nordjyske 11.12.2018

Landsbykulturen skal i fokus

Ane Maries Hus Vrensted skal i fremtiden gøre landsbykulturen levende for nye generationer.

Ane Maries Hus får en fremtid som oplevelses- og kommunikationscenter, så man kan komme ind og opleve arven fra landsbykulturen. Huset var tidligere børnehave.

Arkivfoto: Bente Poder

ARKIVFOTO: BENTE PODER

VRENSTED: Støtteforeningen bag et påtænkt oplevelses- og kommunikationscenter for landsbykultur har købt Ane Maries Hus af kommunen.

Støtteforeningens formand er Christian Østergaard og næstformand Mette Hyldgaard Roussis.

Huset skal rumme centret, som skal beskæftige sig med landsbyernes kulturarv i hele Vendsyssel og trække gæster til fra hele landet, som vil lære om og opleve den nære fortid på en ny måde.
I projektbeskrivelsen fortæller man, at der skal skabes ”et levende hus med forskellige aktiviteter indenfor landsbykulturarv”, så man kan komme ind og opleve kulturarven fra oldeforældrenes tid på en ny måde og opdage, at kulturarven trak tråde udefra ind i et ”typisk bonde-landsbysamfund.”
Slægtsforskning, kunsthåndværk samt ildsjæle og iværksætteres betydning for landsbyudvikling bliver nogle af emnerne.
Støtteforeningen skal nu i gang med at søge fondsmidler til projektet, som forventes at koste fire millioner kroner. Huset skal energirenoveres og forventes at åbne i 2020.
– Vi har allerede fået beløb fra to fonde, men skal i løbet af 2019 i gang med at søge flere fonde. Det er en længerevarende proces som kræver vedholdenhed, siger støtteforeningens formand, Christian Østergaard.
Støtteforeningen blev stiftet 6. august i år og skal styre projektet, indtil en fond bliver oprettet.
Flere foreninger og arbejdsgrupper skal knyttes til huset. Blandt andet arbejdes der på en afdeling om digteren Knud Holst (1936-1995), som boede de sidste 14 år af sit liv i Vrensted. Flere kendte personer, deriblandt kunstnere – samt ikke mindst sagfører Anders Olesen (1854-1929), som lod huset opføre i 1914, har sat sig spor med udspring i Vrensted. Anders Olesen grundlagde Nørresundby Bank i 1897 og ejede store landområder i Hammer Bakker. Han lod Vodskov kirke opføre og ejede på et tidspunkt Vrensted Kirke.
Maleren Niels Larsen Stevns og billedhugger Bodil Dam har også sat sig kunstneriske spor i Vrensted.
Huset indrettes med en lejelejlighed, hvis indtægter forventes at dække lys og varme i huset.
Ane Maries Hus skal desuden have plads til en artist-in-residence, altså en for- fatter eller kunstner, som midlertidigt kan bo og skabe sin kunst i huset.
– En gruppe studerende fra Aalborg Universitet har lavet en rapport med et bud på, hvordan vi interaktivt og digitalt kan formidle landsbykulturen. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er et museum, siger Christian Østergaard.
Vrensteds lokalhistoriske forening har til huse i det nyindrettede Byen Hus, men ønsker ifølge Christian Østergaard at benytte Ane Maries Hus til udstillinger.
– Vi forventer, at der bliver et udbredt samarbejde mellem Byens Hus og Ane Marie Hus, fortæller Christian Østergaard.
Købsprisen er ikke offentlig, men kommunen har før solgt huse til andre projekter meget billigt under forudsætning af, at projekterne realiseres. Eksempelvis Håndværkernes Hus i Hjørring.
Borgmester Arne Boelt (S) og Hjørring byråd hilser projektet velkomment.
– Vi ser gerne, at de får projektet op at stå. Betingelsen for købet er, at de får samlet nok penge ind fra fonde, siger Arne Boelt.
Kommunen ejer huset, indtil pengene til projektet ligger klar.