Bådstedhedevej 10
Historien om Vrensted Fællesvaskeri som blev til en lille helårsbolig på 62 m2
Industrialiseringen begyndte for alvor i 1950 erne på alle områder og det fandt man også ud af i Vrensted.
En gruppe mennesker blev i 1953enige om at bygge et Fællesvaskeri.
Følgende er 35 år efter etableringen indrykket som annonce i avisen i 1988.
“I Vrensted har ca. 20 familier tegnet sig for at oprettelse af et vaskeri med selvbetjening. Anlægssummen andrager ca. kr. 25.000 og leveringen af anlægget er overdraget Aarhusfirmaet Sigvald Lund. Vaskeriet monteres med maskiner fra Nyborg Vaskerimaskinefabrik.
Der har været afholdt stiftende generalforsamling i Interessentskabet der står for vaskeriet, og det blev her vedtaget, at lade vaskeriet opføre så snart man har sikret sig en egnet grund. Til bestyrelsen valgtes fru Marie Frandsen, Bådstedhede, lærerinde fru Westergaard, købmand Poul E. Christoffersen, murermester Chr. Nielsen og handelsmand Simon Thomsen, der valgtes til formand. Anlægget afdrages over femten år.”
(se annoncen nederst)
Et lille gult murstenshus blev opført på en grund mellemmem købmanden og Sct. Thøgersvej, og indrettet med tre rum på en 703m2 stor grund.
Huset der var på 62 m2 med Vaskerum, tørrerum og strygerum.
Jeg ved ikke hvem der var foregangsmand i dette projekt. Det blev etableret som et interessentskab.
Skønt var det for vores mor og andre Vrensted familier, at man nu kunne ordne alt vasketøj i vaskeriet, i stedet for af bruge gas gruekedlen ude i vores vaskehus eller hvad man nu brugte for at vaske.
Man lejede/bookede sig ind i det nye vaskeri og så blev der ellers vasket i en stor tromlevaskemaskine.
Der var også i vaskerummet opstillet en stor centrifuge, hvor man efterfølgende lagde tøjet i for oven – der kunne være rigtig meget i den – og så fik tøjet ellers en ordentlig slyngetur.
Herefter blev det hængt op i et tørrerum.
Efter tørring var der så mulighed for at få strøget tøjet på en stor varmerulle i det 3. rum.
Det var lidt sjovt at være med til det. Det stod som regel på over to dage.
Et stort fremskridt var det der i 1950 erne.
I dag er vaskeriet ombygget til bolig og chauffør hos Mathias Vestergaard, Ejnar Andersen boede der indtil sin død i 2012.
Huset der har været indrettet som bolig i mange år, er senest i 2021 solgt til en familie fra Viborg, der har renoveret huset totalt – nu bruges det som fritidsbolig.