Knud Holst, forfatter

Klik på billeder så forstørres de.

Forfatteren Knud Holst, Vrensted og Løkken f. 1936 d. 1995

Knud Holst, forfatter
Knud Holst, forfatter

Forfatteren Knud Holst har også haft bopæl i Vrensted hvor han var bosat indtil sin død i 1995

Knud Holst blev født i Vendsyssel i 1936 og levede det meste af sit liv der. Mere end noget andet har dette områdes natur, miljø og sociale forhold sat sit præg på Holsts virke både som billedkunstner, digter og novelleforfatter. Holst voksede op i et indremissionsk hjem og fik en streng, kristen opdragelse uden megen plads til udfoldelse, men i en tidlig alder begyndte Holst at interessere sig for at tegne og skrive og kunne hermed søge tilflugt i sin egen fantasis verdener. I bøger og tegneserier fik han yderligere afbræk fra den til tider lidt triste hverdag, og ikke mindst bedstefarens samling af litterære klassikere og opslagsværker nærede Holsts fantasi.

Knud Holst kom på Dybvad Mellem- og Realskole og herefter på Hjørring Gymnasium, jvorfra han blev student i 1955. I løbet af gymnasietiden fik Holst digte og kronikker trykt i flere forskellige lokale aviser og siden også i Københavnske dagblade og tidsskrifterne Vindrosen og Hvedekorn. Efter studentereksamen arbejdede Knud Holst som sproglærer og lærervikar på Løkken Private Realskole, indtil han i 1961 begyndte at kunne leve af arbejdet med litteraturen som forfatter og redaktør.  Holst blev i perioden 1964-1967, redaktør af Hvedekorn – i første ombæring sammen med Uffe Harder, siden alene. Han debuterede som forfatter med digtsamlingen ”Dementi” 1962. Derefter fulgte bl.a. novellesamlingerne ”Dyret” 1963 og ”Asfaltballet” 1965, og ”Udstedsdigte” 1976, ”Min bedstefars nat og andre almanakhistorier” 1978 samt ”Katrines hus” 1989. Knud Holst har desuden gjort sig som børnebogsforfatter. Siden udgav Knud Holst et dusin digtsamlinger og et halvt dusin novellesamlinger. Digtsamlingen ”Kragevending” bærer undertitlen ”Landsbydigte” og tematiserer, som også flere af Holsts noveller, liv og mennesker i de mindre lokale samfund.I det hele taget var de lokale samfund, de vendsysselske, et gennemgående tema i forfatterskabet. Ved siden af forfatter arbejdet var han en flittig billedkunstner, men det var forfatter, han så sig selv som.

Knud Holst dannede i mange år par med forfatteren Kirsten Holst, med hvem han bl.a. fik datteren Hanne-Vibeke, der på eftertrykkelig vis fik det folkelige gennembrud, faderen aldrig fik. I 2013 udgav hun bogen ”Knud, den store” – en roman med udgangspunkt i Knud Holsts liv. Knud Holst blev skilt fra sin kone i 1978. Det medførte en alvorlig livskrise, som Holst havde svært ved at komme sig over. Samtidig fik han sværere og sværere ved at få udgivet sine værker. Han døde i 1995 som 59-årig af kræft.

 

En stolt mand: Knud Holst kæmpede for at bevare værdigheden

Kilde. Nordjyske 12.01.1997 

VRENSTED: Forfatteren Knud Holst var ikke nogen nem mand at omgås. Han havde sin stolthed og var meget distræt, men han var også et dejligt menneske, fortæller Jane Damgaard.

– Knud var en ener. Han var et rodehoved, men dygtig – ekcentrisk kaldes det vist. Jeg fandt det charmerende, fortæller Jane Damgaard.

– Han var helt på røven til sidst, men skulle alligevel bevare sin værdighed som stor forfatter.

Store problemer

Knud Holst havde økonomiske problemer, drak for meget, var syg af knoglekræft og havde ikke mange venner tilbage.

– Han var så langt nede, som man kunne komme. Og det var svært at få lov til at hjælpe ham. Han var ikke snobbet, sådan som nogle troede, men han var bange for at blive såret og ville ikke omklamres. Jeg kan godt forstå, at det var svært for ham. Han havde været en stor mand og nu skulle han pludselig hen og bede om en hundredekroneseddel.

Umulig til penge

Jane Damgaard kunne få lov at hjælpe Knud Holst, fordi de kendte hinanden så godt, men ellers prøvede han at skjule sit forfald.

De få penge han havde, kunne han slet ikke styre.

– Når han havde penge, var han værre en et barn i en slikbutik. Han tænkte ikke på, at han også skulle bruge nogle i næste uge. Han havde stadig en verdensmands manerer, for udadtil skulle der ikke væe noget at pege fingre af.

En opsang

Jane Damgaard gav ham flere gange en ordentlig opsang.

– Man kan ikke leve på forskud hele livet. Det skal give bagsmæk – og det gjorde det.

Jane Damgaard oplevede flere gange at han inviterede hende på en dyr middag om aftenen og kom hen dagen efter for at låne til en pakke tobak.

Da sygdommen tog til, ønskede Knud Holst ikke at have andre mennesker om sig end sin muse, som han kaldte Jane Damgaard.

– Han ville bare have fred og skrive så meget som muligt. Han vidste
godt hvad vej det gik.

– Knud var et sjældent menneske og vi havde mange dejlige tider sammen. Jeg kom til at stå mellem den Knud, der forsøgte at bevare sin fordums storhed ud ad til, og den Knud, der sad her ved bordet og var ked af det.

En poet blev tavs

Kilde: VT 1997 

Han kunne i timer dele sine tanker med andre og delagtiggøre dem i det meget, der altid lå ham på sinde. Nogle gange har han måske talt sine tilhørere trætte, men nu er han tavs, Vendsyssels digter, forfatteren Knud Holst, Han døde torsdag aften 59 år gammel.

En lys forfatterkarriere havde han bag sig, men hans liv var også problemfyldt, og den sidste tid var smertelig – især for Knud Holst, der måtte konstatere, at sygdommen ville vinde over ham, men også for dem, der holdt af ham.

Knud Holst var født i Skæve og hele livet vendelbo i sit hjerte. I 1962 fik han sin debut som forfatter med digtsamlingen Dementi. Siden er det blevet til over 40 udgivelser fra især Borgens Forlag af bøger, noveller og digte og en mageløs skribentvirksomhed omfattende kronikker, artikler, prologer – bl. a. til Flygtning 90 og Løkkens 300 års jubilæum – synspunkter, causerier, TV-spil og oversættelser.

Knud Holst har været litteraturanmelder ved Aktuelt, redaktør af tidsskriftet Hvedekorn, litterær medarbejder ved Berlingske Tidende, medudgiver af Bjæsken, og hyppigt har han optrådt i VT’s spalter. Han er gennem årene flere gange hædret med legater og stipendier. Han har tillige påtaget sig organisatoriske poster inden for dansk kulturliv.

Knud Holst nåede sine læsere, men leflede ikke for dem. Det lå ham fjernt, men han mistede ikke jordforbindelsen. Gik ganske vist sine egne veje i en til tider hektisk livsform, der ikke altid vandt forståelse hos omgivelserne. Men som kunstner tog folk ham til sig. Han kunne ganske vist være skarp i sine formuleringer, men humoren fornægtede sig ikke. Hans værker bar præg af vid og eftertænksomhed, begejstring og følsomhed. Ingen sproglig genre var ham fremmed, og hans sproglige præcision kunne der ikke sættes spørgsmålstegn ved.

Først og fremmest var Knud Holst kendt som en fremragende lyriker og en blændende novellist. Romaner blev det aldrig til, men han vil blive husket for eftertiden for sin indsats i de to øvrige genrer.

Desuden lagde han stor kærlighed for dagen til sine kolleger i andre kunstgenrer. Således var han mester for bogen >>Svend Engelund – vision og virkelighed fra 1986.

Han var i sin tid en meget dygtig pædagog og et menneske, der sad inde med leksikal viden af enorme dimensioner. Denne viden formidlede han godt og gerne til den, der lyttede.

I en dedikation skrev han: »Vel har vi været ved stranden i al slags vejr – de fleste gange uden det tog pusten. Men til sidst blev modvinden ham for stor.

Knud Holst fik lov at leve sin sidste, korte tid i Løkken – den by, han i sit stof revsede og dog elskede så højt.

Han efterlader tre døtre fra sit tidligere ægteskab med forfatteren Kirsten Holst. Mest kendt er Hanne Vibeke, der er gået i forældrenes fodspor og i dag bor i Bruxelles, mens Charlotte er fiskeribetjent på Mors og Henriette slagter i Århus

Jens Otto fortæller:

Har med stor glæde læst bogen om Knud Holst skrevet af datteren Hanne Vibeke. Jeg fik både Hannes mor og far som lærere på Realskolen i Løkken. Har også fået ørefigner af dem begge, sikkert fortjent, synes selv dengang at det var ufortjent. Har fulgt familien lige siden, og har og også læst en del af de forskellige bøger Min kone var hos slagter Ole i Løkken i et år og kom til Knud og Kirsten Holst med bestilte varer og som Vibeke også selv fortæller, var det ofte på kredit.
De tre døtre omtales som små prinsesser og var så kønne. Jeg fik arbejde i Brønderslev Bank og lærte Hvarregaard at kende og sammen kom Knud Holst og Hvarregaard af og til i banken . Jeg stammer fra Vrensted Byskole ved kirken og kender personerne som Knud Holst kom til og de forskellige steder Knud Holst har boet
Min far stammer fra købmandsforretningen i Try ved Thorshøj og Knud Holst har også gået i missionshuset der og haft frøken Thorup som lærer ligesom min far.

Jens otto madsen

img_1253

 

Knud  Holst død i 1995


Knud Holst ligger på Løkken Kirkegård

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.