“Gadestedet” i Vrensted og slægten Gade

 

“Gadestedet”

en fortælling og beskrivelse af Jørgen Schierup, Vrensted

Gadestedet, matr. Vrensted 84

På matrikelkortet over Vrensted by fra 1806 er matr 84 en lille ejendom, som ligger op ad gadekæret langs Ingstrupvej.
Ejendommen benævnes i andre sammenhænge som Gadestedet, ligesom slægten der har boet her benævnes med tilnavnet Gade.
På et billede fra ca 1908 præsenteres cykler foran ejendommen ved kirken. Huset er sammenbygget med stalden og kunne være en lille ejendom med måske to køer. Matrikelkortet viser et grundareal på knap to tdr land.
Ejeren er på daværende tidspunkt Niels Christiansen Gade, som står længst til højre på billedet.
Han er far til Jens med cyklen, født 1886 , men også til Niels Chr Gade som overtog huset og også var skomager, født 1881.
Denne var ejer indtil han solgte hovedparten af ejendommen til Lars Holmen, og på resten af grunden længst mod vest byggede to ens huse, hvor han selv beholdt det vestligste, og solgte det midterste til tømrer Marius Ejersted.
Sidste ejer i slægten var yngste søn af Niels Chr Gade og Anine, Gunnar, der døde i 1995
Gade familien har altid ernæret sig som skomagere ved siden af landbruget, Niels Chr tillige som ringer og graver ved Vrensted kirke overfor.

skomager, ringer og graver ægteparret Anine og Niels Christian Gade

Gunnar arbejdede på A/S Peder Nielsen Beslagfabrik i Brønderslev, afløste som ringer og graver, og var dertil særdeles kunstnerisk begavet, byggede violiner og skar meget smukke træskulpturer, bl.a. den store træskulpttur Skt. Thøger der står i Vrensted Kirke.
Dengang der var lidt landbrug hørte der som sædvanen var for husmandsstederne en lille lod kær med til ejendommen, nu en del af Mads Sørensens ejendom Kærgård.
Familien Gade er vidt forgrenet. Bl a havde Niels Chr Gade og Anine ikke mindre end 14 børn, hvoraf 6 emigrerede til Canada, hvor den sidst overlevende , Egon, netop er død 90 år gammel.

Elna Præsius Viderup Gade oplyser: Bagerste række fra venstre: Vilhelm, Poul, Egon?, Christian (min far), Karl. Forreste række fra venstre: Vagner, Anine (min bedstemor), Niels Chr. (min bedstefar), Anker, Stella og Gunnar Gade. De var i alt 14 søskende, 12 drenge og 2 piger. De fem der mangler på billedet boede i Canada. Det gjorde Egon også. Det ligner ham på billedet, så hjemme på besøg.De øvrige 5 der var bosiddende i Canada var Harry, Anders Jensen, Jens Clausen, Niels

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *