Brevveksling

Hvad en brevveksling kan afstedkomme:

Til Jens Otto Madsen
December 2021

Indledningsvis vil jeg ønske dig en god “bagjul” og et godt nytår.
Det er utroligt hvad, man kan finde på Internettet, og vejene fra et univers til et andet er vidtfavnende og ofte særdeles informative.
Således da jeg forleden søgte informationer, relateret til min barndoms juleferier i Ingstrup.
Ad uransagelige veje kom jeg ind på Vrensted-historier.dk og faldt over dansk-amerikaneren Niels Chr. Søndergaard Jensens beretning om hans barndom i Vrensted og Ingstrup.
Et stykke inde i beretningen vedr. hans plejeforældre, Elna og Kresten nævner ham et jævnligt samvær med beboerne på nabogården, hvis indehaver, Erik Søndergaard var hans morbror.
Her studsede jeg så. Så måtte jeg jo være beslægtet med ham, idet Erik Søndergaard var min morfar.
Selv om jeg er noget yngre (f. 1946) kan jeg desuden nikke genkende til noget af beretningen vedr. arbejdet på plejeforældrenes gård, idet der, i det mindste i starten af min “erindringsperiode” som en bette knejt, foregik noget lignende på mine bedsteforældres gård, “Søndergård”.
Jeg husker Helmer, der havde overtaget Niels Chr.s plejeforældes gård, og som ofte kom i mine bedsteforældres gård, der i 1955 efter min morfars død blev overtaget af min onkel, Ejnar. Jeg var af og til med min onkel på besøg hos Helmer, hvilket jeg ikke var helt tryg ved, idet han havde en udendørs tøjret ged, der var noget stangelysten.
Selv er jeg født og opvokset i Aalborg, og har nu boet i København (Frederiksberg) siden 1969, men tilbragte stort set alle barndommens ferier hos mine bedsteforældre og onkel Ejnar.
Min onkel havde aldrig stiftet familie og afhændede gården og købte et hus i Ingstrup by. Han døde i 1994.
Jeg besøgte Søndergård for nogle år siden, hvilket var en lidt kedelig oplevelse, idet dele af længerne var revet ned, og der var pottemagerværksted i de tilbageværende.
Vedhæftet et billede af Søndergård,

affotograferet efter datidens luftfoto, der jo var obligatorisk.
Desuden et luftfoto fra 1954 af Søndergård mod nord og Helmers gård mod syd.

Endvidere luftfoto af Søndergård nu.

Blot til orientering.

Stor hilsen
Henning Nør.

________________________________

Den 10-01-2022 kl. 14:20 skrev jens otto madsen:
Kære Henning Nør

Tak for din hilsen med din historie om dine oplevelser i Ingstrup i dine sommerferier.  Er også selv en årgang 1946. Ja på Internettet kan man komme langt omkring. Min hjemmeside Vrensted-Historier.dk blev starten på mit skriveri. Eller det begyndte med at jeg skrev min egen levnedsbeskrivelse. Nyder at skrive, så da den var skrevet, begyndte jeg at samle og skrive Vrensted Historier. Dem satte jeg først på Slægter fra Vendsyssel, her fik jeg en god ven, der gav mig lov. Senere lavede jeg min egen hjemmeside, hvorpå alle historier er lagt ind og det forsætter jeg med. Men har fået trykt 8 bøger a 6oo sider med mine historier og solgte dem på forhånd. Ialt fik jeg trykt 138 sæt ialt 1100 bøger der er solgt til hele DK og ligger nu på biblioteket.
Efterfølgende har jeg fornylig udgivet 5 bøger med Historier fra Brønderslev de er solgt i 600 sæt. Historier skrevet af mange og materiale indsamlet sammen med 2 andre personer. Er lige blevet færdig. Har siddet ved computer i næsten 2 år heraf 3 mdr. i kørestol med en stivgjort fod. Tiden er fløjet afsted. Nu er jeg træt 😊.
Jeg videresender din mail til min ven, hun laver Ingstrup Historie, måske kender du hende, Gerda Jensen, Vraa. Hun er bare så dygtig.
Din mail var gået i mit spamfilter, derfor den sene reaktion.

Med venlig hilsen
Jens Otto

____________________________

Hej Gerda – Ingstrups Historie

Måske kan du bruge denne lille historie.

Med venlig hilsen -Jens Otto

_______________________________

Hej Jens Otto

Tusind tak for din information om Henning Nør. Jeg tror jeg har hans forældre i min base.

Harry Christensen Havgaard Nør f 1907 i Salling og Erna Elvira Søndergaard født i søndergaard Ingstrup 1912.

Tror du det er i orden jeg skriver til ham.

Med venlig hilsen – Gerda

________________________________

Januar 2022

Hej Jens Otto

Mange tak for din mail.
Og det er rart at høre fra en “soulmate”, idet jeg også er bidt af skriveri. Jeg begyndte for mange år siden at interessere mig for slægtsforskning, men bortset fra mine forældre, bedsteforældre og lidt mine oldeforældre blev jeg ikke klogere på mine forfædre. Kun navne og årstal.
Jeg besluttede så, at mine efterkommere skal vide hvad jeg var for en starut, og begyndte at skrive mine erindringer.

Indtil nu 310 sider “illustrerede erindringer”. Og jeg er ikke færdig endnu. Der dukker af og til noget op, der lige skal tilføjes.

Mine ophold i Ingstrup hos mine bedsteforældre og i Vester Hjermitslev, hvor to af mine onkler havde hver sin gård, har selvfølgelig deres eget kapitel.
For nogle år siden blev jeg kontaktet af et Aalborg-forlag, der var i gang med at skrive en bog om Nordjysk pigtrådsmusik, som jeg var en del af i 60´erne, og opfordrede mig til at skrive om min tid med den slags. Det blev så til et fire siders indlæg deri.
Det førte efterfølgende til indlæg i nogle bøger om Aalborg og da en af forlagsfolkene var glad for København og især Frederiksberg (hvor jeg bor) blev det også til nogle bøger derfra.
Endvidere optog jeg billeder til tre bøger om København.
Da jeg i mine erindringer nåede til min tid i Københavns Politi, mente jeg, at mine oplevelser dér ville fylde for meget og skrev to
autobiografier/romaner om dem, samt en tredie om opdukkende “fortidens spøgelser” i relation til det.
Endvidere en bog om min tid som musiker, en om min kones farfar, der var cirkusdirektør og en om bryggeriet Urban.
I øjeblikket er en opfølgning/supplement til pigtrådsbogen under udfærdigelse. Mine erindringer skal ikke udgives som bog, men lagres på USB nøgler. Så kan de efterkommere m.v. der er interesseret, få en sådan. Det er billigere.
Jeg printede dog selv et eksemplar uden illustrationer og indbandt det i et lamineret omslag. En sjov og noget tidkrævende opgave. Og sjov at have i bogreolen.
Desuden beskæftiger jeg mig med min ungdoms interesse, musikken. Og jeg har gennem årene indspillet syv CD´er med guitarmusik. Kun til “musikfolket” og ikke i handelen.

Så alt i alt dejlige tidsfordriv i pensionisttilværelsen.
Så jeg kan fuldt ud tilslutte mig den gamle forslidte frase – “Jeg kan ikke forstå, at jeg har haft tid til at gå på arbejde”.

Vedhæftet en oversigt over mine boglige udfoldelser.

Stor hilsen – Henning

_____________________________

Den 19. mar. 2022 kl. 18.21 skrev Henning Nør

Hej Jens Otto.

Jeg har netop læst kriminalkommissær Ejner Pedersens beretning på din hjemmeside, og sidder tilbage med en underlig fornemmelse.
Da jeg nåede til hans tid i politiet, var det nemlig som at se i et spejl. Et deja vu.
Jeg havde nemlig lige som han gennemgået en civil uddannelse og umiddelbart efter indkaldt til militærtjeneste. Da den var overstået, fortalte en af mine barndoms- og skolevenner, at han havde søgt ind til politiet, og opfordrede mig til at gøre det samme, og da arbejdssituationen inden for mit fag ikke var særligt god, i det mindste ikke i Aalborg, sprang jeg til.
Og derefter tegnede min tilværelse sig faktisk nærmest identisk med  Ejner Pedersens med skoleophold, uddannelse, skiftende tjenestesteder m.v.
Efter første skoleophold startede jeg på station 5, Vesterbro, (hvilket jeg har beskrevet i min bog “Strømer i rendestenen”) og så tilbage igen. Og skole igen, ligesom E.P. beskriver. Og ind imellem deltagelse ved demonstrationer mod USA, Verdensbanken og andre “undertrykkende herskerforetagender”. Det kunne gå hårdt til.
Jeg kom så i kriminalpolitiet, hvor jeg også røg rundt mellem forskelligartede stationer og afdelinger. Bla. Tomsgårdsvej, (hvor også E.P. var i sin tid) samt en del afdelinger på Politigården.
Mine oplevelser i røveriafdelingen på “Gården” ligger til grund for min bog “Kend dine lus på gangen”.
Men som Ejner Pedersen også skriver, var/er politiarbejdet ikke nogen dans på roser. Jeg beskriver det i “Strømer….”, således:
“Jobbet som politimand på Vesterbro har ikke megen lighed med kriminalromanernes og filmenes beskrivelse. I hvert fald ikke for den unge nystartede politimand Heine, der uden nogen kendskab til forholdene, der hersker i gulvhøjde i politiets verden, får til opgave at opretholde lov og orden blandt “ludere, lommetyve og platugler” og andre af samfundets tabere.
Gråt, trist og deprimerende, og ind imellem hæsblæsende og farefyldt. Men også at og til pirrende for smilebåndet. ….og ofte med problemer i privatlivet som sidegevinst.”
I “Kend dine lus….” således:
“Den unge politimand Heine er, efter at have trådt sine politimæssige barnesko på 70´ernes Vesterbro, overgået til kriminalpolitiet og er tjenestegørende på Politigården. Arbejdet her er anderledes og mere frit, men ofte rutinepræget, trist og deprimerende og indimellem hæsblæsende og farefyldt.
Og af og til sker det, at hverdagen løber af sporet, og alt kan ske.”
Jeg blev gennem årene en smule træt og ked at den slags og søgte en stilling i Københavns politis Tekniske Afdeling. Jeg blev kaldt op til chefen, der var relativt nytiltrådt, og i øvrigt kom fra Aalborg, hvor han kendte min far. Han fortalte, at stillingen var besat, hvilket den faktisk havde været allerede, da den rutinemæssigt blev slået op. Men hvis jeg var interesseret, ville han ansøge om at få normeret en stilling mere, som jeg så ville få.
Og det lykkedes sgu.
Arbejdet var rigtigt spændende. Men lønnen ikke så god. Dengang var mange politifolk afhængige af skifteholds- overarbejds- og weekendtillægene, hvilket også var tilfældet for mig. Teknisk afdeling var kun daghold med “grundlønnen” samt tillæg ved tilkaldevagter. Hvilket jeg aldrig kom ud for.
Da jeg efter nogen tid fik tilbudt et job inden for min oprindelige uddannelse i den grafiske branche, takkede jeg ja og forlod politiet. Der var jeg så, til jeg gik på pension for ti år siden.

Stor hilsen -Henning

PS: Det var egentlig meningen, at mine oplevelser i politiet skulle have været en del af mine erindringer, men da jeg indså, at de ville fylde for meget deri, (tilsammen 370 sider) blev de i stedet til de to bøger.


Mine oplevelser som musiker blev ligeledes trukket ud til en bog.

/H
_____________________________
Hej Henning – 19.03.2022

Tak for din mail. Hvor er det dejligt med en lang og spændende hilsen. Det er ikke så ofte, man får det. Jeg tror virkelig, at du har skrevet nogle spændende romaner. Dem må jeg have fat i og få læst. Desværre er min koncentration ikke rigtig til læsning af bøger p.t., jeg ved ikke hvorfor, for jeg har tidligere læst meget. Jeg har fået så megen frihed, efter at jeg er blevet færdig med mine 8 Vrensted bøger og 5 Brønderslev bøger og blevet noget rastløs.

Iøvrigt glæder jeg mig over, at så mange går ind på min hjemmeside, som indeholder rigtig mange historier, store som små, de samme som i bøgerne. Jeg har jo kun samlet dem, fordi jeg synes, vi skal bevare historien fra Vrensted og Brønderslev.

Sjovt du har læst Ejnar Pedersens erindringer og I har oplevet noget af det samme i Politiet.

Desværre nåede jeg ikke at få hilst personligt på ham, face to face, men havde flere telefonsamtaler med ham. Han skulle have været en fantastisk foredragsholder, som han ofte gjorde på Vendelbomål.

Jeg har en FB side, Goe’ gamle Vrensted, med næsten 1200 medlemmer. Den ligger lidt i dvale, bortset fra Vrensted nye præst, der benytter den.

Jeg offentliggør dine og mine mails, som en lille Vrensted historie. Det kan jo også give dine bøger lidt reklame.

Bedste hilsen – Jens Otto

PS  jeg medsender lige historien om pigtrådsmusikken i Brønderslev fra en af Brønderslev bøgerne.

_________________________

den 20.03.2022

Hej Jens Otto

Det er OK med mig at du offentliggør vore mails. Der er jo ikke noget hemmeligt i dem. 😁

Det er lidt pudsigt med din pigtrådshistorie, idet mit band spillede flere gange i PG Klubben.
Desuden havde jeg for en måneds tid siden en længere mailkorrespondance med Jens Dalgaard-Nielsen om klubben, bands, guitarer og meget andet “faget” tilhørende.
Verden er lille.
Apropos pigtråd. Det var egentlig den, der satte mig i gang med at skrive, idet jeg i 2008 blev kontaktet af Arne Lybech, der var i færd med at skrive en bog om nordjysk pigtråd, og bad mig skrive et indlæg deri.
Det blev et godt samarbejde, der siden har resulteret i en del fælles bøger, dels om Aalborg, dels om København og Frederiksberg, hvor jeg bor, og som Arne er begejstret for. Jeg har desuden fotograferet København på kryds og tværs til hans beskrivende billedbøger herfra.
Derudover mine soloprojekter.
Jeg har netop lagt sidste hånd på yderligere en fælles pigtrådsbog, denne gang kun om aalborgensiske bands plus udenlandske bands på Aalborgs spillesteder. Forventet udgivelse medio maj.
Og så selvfølgelig mine erindringer, der indimellem får tilføjet nyt. Udgivelse….tjah.
Stor hilsen
/H