Kirkedammen i Vrensted – Sct. Thøgers Dam

Gadekæret der ligger så hyggeligt i Vrensted

Kirkedammen – Det hyggelige gadekær i Vrensted, beskrevet af Jørgen Schierup, Vrensted.

 

Vrensted bys gadekær – Sct. Thøgers Dam, eller i daglig tale Kirkedammen

foto 1915 Kirkedammen og købmandsforretninge

I enhver landsby var der i ældre tid et gadekær. Et fælles vandingssted, hvor byens kreaturer og heste kunne vandes, når de blev trukket hjem fra græsning i kærene.
I Vrensted er gadekæret i den gamle bymidte, tæt ved kirken bevaret som en dejlig sø med svaner eller ænder lige i vejdelingen mod Ingstrup og Thise.
Gadekæret var fælleseje for hele Vrensted Ejerlav, og har lige siden været et naturligt midtpunkt i landsbyen hvortil mange gåture går med børn og brødpose i hånden.
Det blev renoveret oprenset og stensat i brinken mod vejen i ca 1960 af bl a Herman Nielsen og vistnok Vilhelm Andersen.
I 1992 skulle søen igen oprenses og byens borgere ønskede vestsiden istandsat og befæstet på samme vis, men denne gang sagde kommunen, nu Løkken Vrå fra. Argumentet var at dammen ikke ar kommunal ejendom, men Vrensted Ejerlavs !! Altså såkaldt gadejord.
Så vi måtte ved en fælles indsats gøre det fornødne med både oprensning og støbning af fundament og stensætning. Der var massiv opbakning til projektet, og vi fik et flot resultat og en styrket selvbevidsthed ud af det !
Gadekæret har altid været vandrigt, idet der ligger en vandåre ved kirkediget, som også er basis for Sct Thøgers kilde ved kirkediget få meter fra dammens bred.
Vandåren fandt vi under oprensningen i 1992 med en høj vandstråle op gennem det nedspulede rør, men desværre lukkede det igen da røret blev fjernet, så den selvforsyning af springvandet, vi havde håbet på, udeblev.
Oppumpningen af vand til springvandet er blevet for dyr og derfor pt skrinlagt.
Derimod er der stadig ænder og guldfisk som trækker mange besøgende til, ofte med brød at dele ud til ænder og fisk, eller fiskenet og spand. De dumme skaller lader sig let fange, mens guldfiskene er mere snu
I tidligere koldere tider brugte vi om vinteren hyppigt dammen til skøjteløb og ”ishockey” med en punkteret bold og afskårne kæppe fra krattet i lægeboligens have.
En gadelampe midt for dammen gjorde at der var liv og glade dage af børn og unge på isen til ud på aftenen.
Når foråret nærmede sig blev isen mør og vi kunne ophugge den i flager som vi sejlede rundt på og holdt gevaldige søslag. Ikke så sjældent endte det med at en eller flere faldt i vandet og fik sig en meget kold dukkert!
Herlige dage var det. Se Arne Søndergårds beskrivelse i ” Kæden af kærminder ”

Avisartikel samt forskellige billeder af Kirkedammen i Vrensted der ligger i sydenden af byen med den gamle flotte hvide villa  “Villa Holmen”, med den store have som nærmeste nabo.

Klik på billeder og avisartikler for at forstørre

Der leges og skøjtes på issn når den kan være foto ca.. 1950
Børnene vader i mudder i Kirkedammen
Kirkedammen ved Vrensted kirke, med lægens bolig til venstre og tårnur-fabrikant Ørnholms hus til højre

 

image

Det hyggelige gadekær i Vrensted
Det hyggelige gadekær i Vrensted i efterårsfarver

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *