Motorflyver og svævefly nødlander på Bådstedhede i 1950 erne

 

Fortalt af Christian Larsen opvokset på Bådstedhede:

Motorflyver og svævefly nødlander vest for ”Rørbæk” på  Bådstedhede

Efter at en svæveflyver fra Aalborg måtte nødlande oppe ved Børglum, besluttedes det, at hente den med en motorflyver, frem for at adskille den og transportere den i en transportvogn, og køre den til Aalborg.

Alt gik planmæssigt med at flyve til Børglum. Svæveflyet blev hægtet på motorflyveren, og den kom i luften med svæveflyet på slæb.

Desværre var motorflyveren ikke stabil, den fik motorproblemer, den havde ganske enkelt ikke kapacitet til at trække svæveflyet.

Motorflyveren og svæveflyet var koblet sammen med et tykt tov, som blev frigivet, så det faldt til jorden. Piloten på motorflyveren fløj hen til Marius Larsen’s kornmark  ved Rørbæk og landede her, og det samme gjorde piloten på svæveflyveren. Heldigvis gik det godt.

Der blev udlovet en dusør for at finde det tykke slæbetov, og vi var en del drenge der søgte i lang tid efter dette, men rygterne siger at slæbetovet allerede var fundet af de to søstre Else og Agnes Jensen henne på Bådstedhede. Om de beholdt rebet skal være usagt.

Efter at det rygtedes at der var to flyvere der var nødlandet vest for ”Rørbæk” kom der et utal af nysgerrige, der ville se de to flyvemaskiner. Der var en kø af biler og mennesker helt oppe fra Bådstedhedevej og ned til flyvemaskinerne.

For mit eget vedkommende, der var til fødselsdag nede ved Thit Jensen, Sø engene, blev fødselsdagen afbrudt, og alle vi fødselsdagsgæster løb som vilde dyr over mark og grøfter, for at komme hen til til flyene.

Jeg ved ikke om Marius Larsen ”Rørbæk” fik erstatning for nedtrampet afgrøder, men han var bestemt berettiget til det.

Nu skal man ikke glemme, at det er mange år siden denne hændelse skete, dengang var der ikke så mange små fly. Så at se flyve makiner så tæt ved, det var en sensation.

Som jeg husker, blev svæveflyet adskilt og kørt til Aalborg.

Motorflyet blev repareret på stedet, og fløj af sted for egen kraft til Aalborg.

Sept. 2018

Christian Larsen Brønderslev – tidligere Vrensted/Thise.