Post Else – Vrensted Brevsamlingssted

.

POST ELSE  f.1916. d.2006

.
Else Nielsen er født i 1916 i Manna og flyttede til Vrensted da hun var 4 år. Hun gik i skole i 7 år og blev så konfirmeret og kom på telefoncentralen.
Elses far hed Christian Jensen og moderen Anne Marie. Moderen kom fra Søndergård, Ingstrup og faderen fra Lendum.  
Familien flytte til Vrensted hvor forældrene havde købt gården “ Helledi “ på vejen til Kongsengene.  De var 6 søskende. 2 brødre tog senere til USA og  hun havde en søster i Vrensted og en i Vejby.
Hendes mor og far var ofte syge,  men de var gode forældre.  
.
Hun husker de fik en masse julegodter fra deres bedste, som i hendes sidste år  kom til at bo hos dem.
.
Else begyndte  i skole som 7-årig sammen med søsteren der var et år ældre. Hun blev konfirmeret i Thise kirke i 1930 og fik blandt andet et sølvfingerbøl i konfirmationsgave.
.
Da hun var 15 år og færdig med skolen, kom hun til at passe telefoncentralen og hun kunne stadig huske numrene.
.
Derefter kom hun til at tjene hos sin faster i Guldager. Her kom hun til at kende sin mand og de blev forlovet, da hun var på Halvorsminde Ungdomsskole .
.
Om vinteren gik Else til gymnastik i forsamlingshuset og var med i ungdomsforeningen og deltog i de aktiviteter og møder i Forsamlingshuset, der var der. Ballerne som blev afholdt i Forsamlingshuset var også skønne at gå til fortæller hun. 
.
I 1938 blev hun gift med kæresten Harald Nielsen, som var søn af, Marie og Søren Nielsen. Haralds far var landmand og ejer af Lille Knudsgaard og var desuden sognefoged i Vrensted sogn.
.
1939 fik  Else og Harald sønnen Poul Søndergaard Nielsen og nogle år efter krigen  kom endnu en søn, Søren Søndergaard Nielsen,  begge sønner fik familie og  bopæl i Vrensted.
.
Harald nedsatte sig som vognmand, men for at få en køretilladelse, blev han under krigen tvunget til at køre for tyskerne. Det huede ham ikke, hvorfor han til sidst måtte sælge sin bil for at blive fri for at køre for  dem. Det varede nogle år før han igen kom til at køre bil. På et tidspunkt købte han en personbil og begyndte som lillebilvogmand (det vi i dag kalder taxakørsel).
.
Efter Haralds død i 1963 overtog  Else efter sin svigerfar, sognefoged Søren Nielsen, jobbet med at opkræve penge og aflæse målere for transformatorforeningen. Hun havde også sideløbende med det andet job også arbejdet med at passe frysehuset som hun boede nabo til. Her modtog og udleverede Else frysepakker for Andelshaverne.
.
Harald skulle være begyndt på det nye posthus/postekspedition,  efter at banen lukkede i 1963. Dette job fik  Else lov at overtage og  klare alene. Hun havde jobbet fra 1963-1986. Senere droppede hun fryseriet og også jobbet ved transformatorforeningen da den blev nedlagt. 
.
Da begge hendes drenge jo fik bopæl i Vrensted, har hun altid haft stor glæde af børnebørnene. Tilknytningen til sin mands familie har hun holdt intakt, bl.a. samles de altid i julen.Else har altid holdt af at læse bøger, som oftest er det bøger fra biblioteket og desuden kan hun lide at se danske tv-spil. Hun har altid været glad for at bo i Vrensted og er tilfreds med  byen, men efter at postekspeditionen er lukket synes hun ikke hun længere, hun kender folk så godt som tidligere.
Else cykler meget. Om sommeren cykler hun nogle gange til Løkken hvor hun har et badehus, desuden cykler hun også sammen med sin søster og hun kan lide at ordne haven.
.
Ferieture har der også været tid til. bl.a en tur til Hartzen og på Bornholm. Ellers har hun været i Amerika nogle gange sammen med børnebørnene for at besøge sine søskende der.
.

 

Else Nielsen var kendt af alle i Vrensted. Hun levede der hele sit liv.

Else var en flittig og dygtig kvinde og havde i årenes løb forskelligt arbejde. Hun var gennem mange år opkræver for Vrensted Transformatorforening. Hun blev bestyrer af Vrensted Frysehus indtil det lukkede og da jernbanen mellem Hjørring og Aabybro med stationen i Vrensted lukkede i 1963, indrettede hun en stue i sin bolig midt i Vrensted, ved siden af det gamle frysehus og Vrensted Brevsamlingssted blev etableret. Det havde Else indtil hun blev 70 år i 1986, som er pensionsalder for tjenestemænd. Brevsamlingsstedet blev flyttet til andre lokaler men er senere blevet nedlagt.

Else har i tidens løb haft forskellige kaldenavne: Lys Else, fryse Else og til sidst post Else.

Else var et friluftsmenneske og man så hende ofte på cykel i Vrensted og Omegn.

Kilde:  VT Herunder artikel juni 1986

Else på posthuset i Vrensted drejer i morgen for sidste gang den store nøgle til den sorte pengeboks, der er tilbage fra den gamle station i Vrensted, og hun kan da se tilbage på en travl tilværelse, hvor en nær kontakt med uret har været nødvendig.

Ingen i Vrensted er i tvivl om, hvem Else på posthuset er, men al hensyn til andre bør det tilføjes, at det drejer sig om fru Else Søndergaard Nielsen, der nu fratræder på grund af alder, og at posthuset slet ikke er noget posthus, men et brevsamlingssted.

Det er i grunden et sjovt udtryk. siger Else Nielsen. Der kom engang en forsker og troede, at det var en slags arkiv med gamle breve, men det er det nu ikke. Brevsamlingsstedet blev oprettet i 1963 da stationen i Vrensted blev nedlagt. Min mand søgte jobbet og fik det, og vi havde købt mine sviger forældres hus. Det var særdeles velegnet, da min svigerfar havde været sognefoged, og der var kontor ud til gaden. Desværre døde min mand, før han fik startet som brevsamler, men ved flinke menneskers hjælp fik jeg lov til at overtage det. Jeg passede dengang også andelsfrysehuset samt opkrævede penge for transformator foreningen. Brevsamlingsstedet og frysehuset havde faste åbningstider, og derimellem var det så på cykel ud efter lys-pengene, så jeg måtte altid holde øje med klokken for at få det hele til at falde i hak. Jeg blev altid budt på kaffe adskillige stedet på ruten, men jeg fik aldrig tid til at få den. Dette forhindrede jo dog ikke, at man rundt omkring fik del i folks sorger og glæder, når man sådan kom dumpende og bankede på.

Udviklingen

Else Nielsens dalende behov for erhvervsarbejde er ligesom kommet i takt med udviklingen i hendes forskellige job. Lidt efter lidt fik folk hjemmefrysere, og frysehuset blev nedlagt De små transformator foreninger blev også nedlagt, og betaling for el er noget, der aflæses på et kontoudtog. Efterhånden var der kun brevsamlingsstedet tilbage, men det var stadig åbent to gange dagligt plus lørdag formiddag, så alt andet måtte tilrettelægges i de mellemliggende perioder.

Om arbejdet på brevsamlingsstedet fortæller Else Nielsen:

– Det er med vemod, at jeg nu må holde op. Jeg har været meget glad for arbejdet, der har givet mig en god kontakt. Alle skal jo af og til have noget sendt, og der har virkelig været nok at lave. Pengeforsendelsernes antal har været støt stigende i alle årene, og i 1985 var omsætningen på over 15 mill. kr. Mange kommer også ind, selv om de blot skal poste et brev, og så får vi måske en sludder. Det er skønt.

– Problemer har der nu også været, indrømmer den nu snart pensionerede brevsamler. Blandt det inventar, jeg overtog, da stationen blev nedlagt, var der en gammel, håndbetjent regnemaskine, og den var jeg meget glad for at bruge, men den blev efterhånden slidt, og børnene forærede mig en elektrisk regnemaskine. Den satte jeg væk og fortsatte med den gamle, indtil den en skønne dag ikke kunne mere. Så måtte jeg i gang med den nye, og snart blev det jo alligevel en lettelse. Endvidere kommer der jævnligt nye blanketter og forordninger, man skal sætte sig ind i. Nogle gange til lettelse, men også somme tider til spekulation og besvær.

– Det bliver mærkeligt ikke mere at være afhængig af klokken, siger Else og ser bekymret ud. Jeg ved slet ikke, om jeg kan få tiden til at gå.

Ud på cyklen

Helt så håbløst er det nok ikke, for ikke alene i Vrensted, men også i adskillige omliggende kirkesogne kan folk dagligt og i al slags vejr møde Else på cyklen. Mindst 12 km bliver det til hver dag og i weekenden mere.

Det med cyklen er et kapitel for sig. I 1957 købte Elses mand en ny cykel til hende, og der var dem, som mente, at det var den flotteste cykel i byen. Den bar hende i tykt og tyndt på arbejde og i fritiden. Ja, det var også den, hun mange sommersøndage benyttede, når hun kørte til stranden i badehuset, medbringende smør, franskbrød og hjemmebagt lagkage for at samle familien til eftermiddagskaffe og så bagefter smutte op omkring Børglum Kloster hjem.

Så en dag for et par år siden, mens den gamle cykel stod uden for huset og fik sig et hvil, kom der en svag sjæl forbi, og væk var den. Nå, en ny cykel blev hurtigt købt, og det med forsvarlig lås og en smule lettere at træde hen ad vejen.

Engang imellem skifter Else Nielsen dog cyklen ud med et hurtigere transportmiddel. Fire gange har hun taget flyveren til Californien for at besøge sine brødre der. Det har været store oplevelser, og hun har især det dejlige klima.

– Jeg håber, at jeg kan tage af sted igen en tur til foråret sammen med et barnebarn. Det er nu rart med en ledsager, siger hun.

Hendes seneste tur foregik også i selskab med familie. – Men jeg har simpelt hen ikke lyst til at planlægge min pensionisttilværelse, så vi får se, hvad det kan blive til. Jeg har jo hus og have, og jeg er så heldig, at begge mine sønner med familie bor her i byen, tilføjer hun, og det ser ud, som om Else alligevel har et og andet i tankerne, så trillen tommelfingre bliver det nu nok ikke til.

Klik på billeder for at forstørre.

Else bliver 70 år og indbyder til åbent hus.

De to søstre på cykeltur.

Else og Harald Nielsen ligger begravet på Vrensted Kirkegård

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *