SKAGEN TOPPEN AF DANMARK hvor de 2 have mødes

Kilde: Turistforeningen for Toppen af Danmark
Kan være et billede af strand, horisont, ocean og skumring
Her bliver du mødt af gæstfrie mennesker, smukke landskaber og herlige, hvide badestrande. Her finder du spændende aktiviteter for hele familien. Og her finder du nydelse i kunst, gastronomi og wellness.
Toppen af Danmark har gennem generationer været et yndet feriested med sin særprægede natur, de brede sandstrande og det altid nærværende hav. Et hav, som både kan ses, høres og smages, når den salte vind står ind over land.
Skagen – hvor Danmark ender og de to have mødes i en evig brusende dans
Skagen, den nordligste by i Danmark, venter med unik natur i absolut verdensklasse, historie der rækker langt ud over landets grænser, ikoniske seværdigheder og attraktioner. Skagen kan noget af det hele – her er plads til både afslapning i smukke omgivelser, og aktiviteter der kan få pulsen op hos enhver.
I Skagen kan du opleve f.eks. Grenen, Den Tilsandede Kirke og Vippefyret, der står strunk og fortæller sin egen historie om de mange søfolk, der blev advaret om havets farer. Du må heller ikke snyde dig selv for Skagens Kunstmuseer, hvor de navnkundige maleres værker hænger side om side eller Kystmuseet hvor livets gang gennem historien er gengivet.
Der er også førsteklasses oplevelser i vente når det gælder om at få stillet din sult, her er alt fra fiskeretter tilberedt så de smelter på tungen til en mere ydmyg, men absolut lige så velsmagende sandwich tilberedt med lokale råvarer.
Glæd dig til et besøg eller to i Skagen!
Top 3 største kulturattraktioner
I Skagen kan du opleve kultur i verdensklasse – se Skagens malernes utrolige mesterværker på Skagens Museum, Skagen fra oven i Det Grå Fyr hvor udsigten over byen og havene er helt uforlignelig eller besøg Kulturhus Kappelborg med forskellige udstillinger og koncerter med store navne fra både ind- og udland.
Top 3 største naturattraktioner
Allerhøjest mod nord i selve toppen af Danmark venter Skagen med helt særlige ferieoplevelser. Her hersker den unikke og utæmmede natur, der gennem århundreder har formet Grenen, Råbjerg Mile og området ved Den Tilsandede Kirke. Formet af elementerne og med en natur i konstant forandring, er hvert besøg helt unikt. Natur som intet andet sted i Danmark.
Grenen Skagen
Med et ben i hver sit hav
Smøg bukserne op og prøv den fascinerende oplevelse at stå med et ben i hvert hav, men husk at badning, grundet strømforhold, ikke er tilladt.
Vandets strømninger og vindens kræfter gør, at Grenen altid bevæger sig, og derfor er stedet så fascinerende et udflugtsmål, hvor ikke to besøg er ens.
Historisk set har spidsen vendt mod nord, men et kig på kompasrosen afslører, at områdets konstante forandring gør, at spidsen faktisk peger mere mod øst end nord.
Hvert år passeres Grenen af 110.000 skibe, som er over 150 ton. Det er et forunderlig skue når de store skibe fylder op på en lang række efter hinanden ude i horisonten.
Book sommerhus i Skagen og følg med i, hvordan skibene passerer grenen
Naturreservat i verdensformat
Landskabet omkring Grenen er udlagt som naturreservat med adgang for alle, og der er gode muligheder for at gå på opdagelse for sig selv også på dage med mange besøgende.
Den store strandflade yderst på Grenen udenfor klitterne skifter udseende konstant. F.eks. opstår der ofte lavvandede lagunesøer, som tiltrækker store flokke af vadefugle.
Følg også en af Grenensporets fire anlagte vandreruter, og lær mere om både naturen og stedets historie. Fra p-pladsen på Grenen udgår der fire vandrestier af forskellig længde, hvoraf én er grusbelagt og velegnet til både cykler, kørestole og barnevogne. Stierne bringer dig rundt til alle Grenens seværdigheder.
Fra P-pladsen kan du fra påske til og med uge 43 køre med Sandormen helt ud til Grenens spids. Sandormen har kørt turister ud på Grenen i over 50 år og er blevet en del af stedets historie.
Gæster, der vælger at gå selv, passerer ude i klitten øst for Grenen Kunstmuseum digteren og maleren Holger Drachmanns grav.
Grenensporet – vandreoplevelser på Grenen
Grenensporets fire vandreruter er en oplevelse for hele familien. Undervejs kommer du forbi tavler med spændende fortællinger om lige netop det sted, hvor du er nu.
Grenensporet består samlet af over tyve kilometer vandrestier, hvoraf den korteste på tre kilometer er lavet med grusbelægning så kørestolsbrugere og familier med barnevogne også kan opleve Grenens enestående natur.
De øvrige stier er såkaldte trampestier, hvor du følger eksisterende spor i landskabet via rutemarkeringer. Den længste røde rute på 10 km kommer eksempelvis forbi alle fire fyr på Grenen.
På parkeringspladsen ved Grenen findes Infohuset, hvor en fysisk udstilling fortæller om oplevelserne på Grenen.
Det var naturen, der vandt kampen
I klitterne vest for Skagen by står tårnet af den gamle sognekirke, den middelalderlige Sct.Laurentius, der nu er bedre kendt som ’Den Tilsandede Kirke’. I fire hundrede år samlede den menigheden, indtil sandflugten lagde sig over vej og kirkegård og forfaldet satte ind, før man i 1795 var tvunget til at stoppe alle kirkelige handlinger, og kirken blev lukket ned.
Sct. Laurentius var en prægtig kirke med et imponerende inventar, hvoraf der kun er alterets to svære malmlysestager tilbage. De står på den ’nye’ kirkes, (Skagen Kirke) alter. Under jordoverfladen gemmer sig endnu rester af kirkens fundament og gulv, samt en døbefont, der ikke – som det øvrige inventar – blev fjernet og solgt.
Nyere undersøgelser, omkring 200-års dagen for kirkens lukning, har hjulpet til at markere kirkens grundplan herunder kirkeskibets og sakristiets placering, der kan ses bag tårnet. Røde pæle markerer grundplanen, mens faskiner markerer de kendte dele af den gamle kirkegårdsmur. Mange spørgsmål er endnu ubesvarede, hvilket også er en del af stedets fascination.
Laurentius er skytshelgen for denne og mange andre vesterlandske kirker. Han var de søfarendes og de fattiges beskytter og led martyrdøden på en rist. Han genfindes i Skagen byvåben sammen med ordene ”Vort håb til Gud alene” (ses over hovedindgangen til Skagen Rådhus).
Godt at vide!
Ca. 400 m fra Den Tilsandede Kirke er der p-plads med legeplads, borde og bænke samt toiletter – og i sommerperioden er der også kiosk, hvor der sælges billetter til kirketårnet.
Skagen FRISK – Fisk & Skaldyr
Stort udvalg og altid friske varer
Er du vild med friskfangede fisk i alle afskygninger og løber dine tænder i vand, når talen falder på alverdens forskellige skaldyr, så skal du helt sikkert sørge for at besøge Skagen FRISK, når du er på besøg i byen.
Her sælges kun frisk fisk af den allerhøjeste kvalitet, og foruden at sælge fisk og skaldyr fra butikken, leverer Skagen FRISK også varer til private, restauranter og andre fiskehandlere over hele landet.
For Skagen FRISK foregår dagens første indkøb tidligt om morgenen, når auktionen går i gang på Skagen Fiskeauktion. Her efterser indkøberne nattens fangster, og på den måde sikrer de, at butikkens varer altid er så friske, som det overhovedet er muligt – det er næsten lige før, at fiskene stadig spræller med halen, når de ligger udstillet i glasmontrene.
Du kan roligt glæde dig, når menuen står på fisk fra Skagen FRISK.
Anchers Hus i Skagen
Få indblik i Anna og Michael Anchers liv og levned
Anchers Hus rummer den utrolig velbevarede samling af familiens private ejendele, møbler og ikke mindst deres kunstsamling. Når du besøger huset, kan du gå gennem familiens stuer, besøge kunstnerparrets to smukke og forskellige atelierer, og se familiens soveværelser.
Få et indblik i kunstnerparret Anna og Michael Anchers liv, deres tid og ikke mindst deres centrale roller i kunstnerkolonien i Skagen. Huset og den store, omkransende have dannede nemlig rammen om både skagensmalernes hverdag og fester og blev ofte benyttet som motiv – for eksempel fik P.S. Krøyer idéen til sit berømte Hip, Hip Hurra! netop her.
Kunstnerparret flyttede ind i huset i 1884, året efter at de havde fået datteren Helga. På den tid bestod huset kun af den lange, lave længe, der ligger langs med Markvej, men det voksede med tiden. Den berømte arkitekt Ulrik Plesner tegnede en tilbygning med atelierer, som blev opført i 1913 og forbundet med den oprindelige længe, familien var flyttet ind i.
Familien var kendt for sine åbne døre og omgikkes med både udefrakommende kunstnere og lokale. Træd indenfor i Anchers Hus og fornem hele historien.
Saxilds Gaard
I den store, historiske have, der indrammer Anchers Hus, ligger den gulkalkede Saxilds Gaard. Her boede Saxild-slægten i generationer og drev også bageri. Nu huser Saxilds Gaard caféen Baghaven og deres moderne surdejsbageri, hvor du kan spise brød, kager og drikke god kaffe og vin til.
Det Grå Fyr i Skagen
Snoede trin fører til tårnets top
Naturstyrelsen driver Det Grå Fyr som et spændende formidlingscenter om trækfugle. Her får du et levende (live) indblik i en af verdens mest fascinerende naturoplevelser, nemlig trækfuglenes evne til at flyve og finde vej over enorme afstande på tusinder af kilometer.
Skagen og Grenen er et hot-spot for trækfugle i tusindvis – der passerer stedet under deres årlige træk. Som besøgende får du en oplevelse af det fugletrækket dels i Skagen og dels på globalt plan.
Du får også et indblik i de mange muligheder for selv at spotte i landskabet i og omkring Skagen alt efter vejrforholdene og årstiden. Spændende og ny forskning omkring trækfugle bliver formidlet direkte ind i oplevelsesrummet.
Sjov for børn
For børn er der tilpassede oplevelser, og fyrtårnets betydning for trækfugle og skibsfart fortælles, før du går op i tårnet. Du får også mulighed for at følge dagligdagen på den videnskabeligt arbejdende fuglestation på centret.
Og så kan du selvfølgelig se omgivelserne fra oven oppe i fyrets top. Her er udsigten fuldstændig fantastisk.
Lidt om Det Grå Fyrs historie
Med sine 46 meter er Det Grå Fyr Danmarks næsthøjeste fyr (kun Dueodde Fyr på Bornholm er højere med 1 meter). Det Grå Fyr blev indviet og tændt første gang den 1. november 1858, en halv time efter solnedgang.
Fyret er tegnet af den danske arkitekt N.S. Nebelong, og det tog 4 år og kostede 200.000 rigsdalere at bygge. Fyrets roterende linse vejer lidt over to tons og flyder på kviksølv. Lyskilden var en 400 watt natriumlampe.
Lyset fra fyret kunne ses i en afstand af 20 sømil som et blink hvert fjerde sekund, og det blev bygget midt på Odden, så der var lige langt til begge de tilstødende farvande – Skagerrak og Kattegat.
Opgangen til tårnet sker af den murede vindeltrappe, der snor sig som en hul cylinder, og har hele 210 trin.
God fornøjelse
jens otto madsen