Potter, pander, gryder, bestik, hønsetråd, pæle, støbegods, køkkenmaskiner m.m.
Se – køb – og bliv tilfreds!
Under meget beskedne forhold grundlagde isenkræmmer Jens Stagsted i 1909 den forretning, der senere skulle blive til en af de største i byen. Jens Stagsted kom fra Hjørring og havde således et godt kendskab til vendelboernes ønsker og fordringer. Forretningen voksede da også støt og roligt, og i 1919 måtte der foretages den første større udvidelse, hvorved en naboforretnings lokaler blev lagt ind under isenkramforretningen. På samme måde fandt den næste større udvidelse sted i 1941.
Jens Stagsted leder endnu selv forretningen, dog nu bistået af en søn, Holger Stagsted, der er uddannet i faderens forretning, og ligesom sin far også har været på studieophold i udlandet.
Virksomheden fører i dag et meget velassorteret lager af værktøj, glas, Køkkenudstyr og andre varer indenfor branchen, ligesom forretningen i de senere år har drevet en omfattende handel med støbegods og andre bygningsartikler.
I den store moderne forretning er i dag beskæftiget et ret stort personale.
Kilde:
Uddrag fra Hakon Mielches Brønderslev – industricentret i Vendsyssel. Udgivet ved Brønderslevs 25-års købstadsjubilæum i 1946.
Kommentarer:
Ja, husker tydeligt, at man kunne købe små portioner søm, skruer osv.
Det var en ægte isenkrambutik, med ekspedienter i lysebrune kåber, ja der var stil over butikken .
– synes jeg kan huske at Stagsted have en datter der hed Kirsten?
Ja det er så min gamle læreplads. Løssalg af søm og skruer, værktøj, fiskegrej, glas og porcelæn. Jo en rigtig isenkrambutik. Husker Holger og Elinor og den gode Hr Fink.
Dengang man var des.
Egentlig en rigtig god tid.
Jeg var bydreng der i 1959.
Nej hvor fint et billede, husker tydeligt fru Stagsted, en dejlig forretning at komme ind i
Dengang jeg gik i skole, købte jeg dynamit til min far, der skulle sprænge marksten.
Hej Ove, du må regne med, det var i årene 1947, der var ikke så meget arbejde at få om vinteren, så der var mange, der fik lov til at tage roden op fra et gammelt bøge eller egetræ, de fik det til brændsel, så det var en stor hjælp at man kunne sprænge roden i stykker.
Bent Esbjerg Vejlstrup Andreasen
Havde en kammerat, Poul Erik, der var bydreng hos Stagsted, når han havde ferie, var det min storebror Kaj og jeg, der afløste ham. Kaj kørte på “Long John” og jeg på den lille cykel.
Ja, det var dengang, man sagde hr, frue og frøken og blev tituleret med efternavn.
Ved ikke om det hedder respekt, men man turde ikke engang tage en tår sodavand i arbejdstiden dengang af frygt for chefen, for så fik man sandelig en påtale om, at det gør man ikke i arbejdstiden frk.
Ja – der var en leder til stede, som nøje overvågede, alt gik ordentligt til. Det var jo firmaets renommé, der stod på spil, konkurrenterne lurede lige “henne om hjørnet”.
Her er et ældre billede af forretningen fra ca. 1910.
Sig mig er det tøjvaskemaskiner, der står udenfor, eller er det roevaskere?
Navnet: JENSEN-STAGSTED.
Da jeg var dreng, hed firmaet Jens Stagsted. Var der noget om, at familien kom fra landsbyen Stagsted?
Jeg har også tænkt på de to maskiner med tromler. Jeg synes, det ligner vaskemaskiner, men er i tvivl om, man havde dem i 1910. Der kan jo også være en forkert datering af billedet.
Jeg tror ikke, at datering er helt ved siden af (forkert). Hvornår fik man gaslygter i Brønderslev?
Hvor bliver vi kloge efter alt det vi kan finde rundt omkring.
Jeg ved såmænd ikke om vi bliver kloge af den slags arbejde, men vi får da trænet hjernen og kan måske så derved undgå en for tidlig demens eller det der er værre….
Af Ove. S. Johansen