“Farvel til mælk og kunder i 1965”.

Frøken Helga Olsen i Nygade sagde

EFTER 52 ÅRS GERNING SOM MÆLKEHANDLER TAGER DEN NU 80-ÅRIGE FRØKEN HELGA OLSEN, BRØNDERSLEV, SIN AFSKED DEN 1. JULI. (1965).

Frøken Olsen har i den lange årrække solgt mælk fra Brønderslev andelsmejeri, de første år i udsalget ved mejeriet, senere som bestyrer af mejeriudsalget i Nygade.

Kilde: Vendsyssel Tidende den 16.6.1965

samt DFI Dansk filmcentral (billederne).

Det vil altså sige, at Frøken Olsen må have været midt i halvfjerdserne, da jeg og Søren Hansen alias “pulle Søren fra Gasværksvej” var mælkedrenge hos hende, sidst i 50’erne (ca. 1958-1959).

Det er utroligt, at den gamle stovte dame kunne holde til det slid i over 50 år. Hun traskede rundt på et stenhårdt terrazzogulv i et koldt, uopvarmet mejeriudsalg, fra morgen til aften. En overgang havde hun endda vand løbende ned ad ruden/vinduet ud mod Algade. Vandet virkede som kølemiddel for at holde rumtemp. nede. Da vi (Søren og jeg) arbejdede for frøken Olsen var hun en lille overvægtig dame, som var dårligt gående. Hun havde en vraltende gangart. For os, så ud til at hun havde bolig i forbindelse med udsalget, men jeg ved det ikke, for vi så det aldrig. Det var ikke et sted vi måtte komme.

Hendes lidenskab for katte var mærkbar stor. Hver dag hentede hun fiskehoveder hos fiskehandleren, som lå længere oppe i Nygade eller i Vestergade. Hun fodrede alle Dyrlægegårdens katte med fisk og mælk. De mange katte har givet gjort stor nytte ved at holde Dyrlægegården fri for mus og rotter.

Købmand Jørgen Johansen, har nævnt frøken Olsen i sin fortælling om sin gerning som købmand.

Er der nogen der ved, hvornår Brønderslev Andelsmejeri blev etableret?

Det ser ud til, at mejeriet blev nedlagt i slutningen af 80’erne, for i 1989 er der etableret ungdomsboliger i bygningerne.

I 1950’erne og 1960’erne og før den tid blev mælken solgt via mælkemænd, som fra hestetrukne mælkevogne solgte mælk til beboerne eller det blev solgt fra tre-fire mejeriudsalg. Jeg kan huske, at der var udsalg i Torvegade, Nygade, Rådhusgade og Vestergade – var der udsalg flere steder? I dag køber folk udelukkende mælk i supermarkederne. Det kunne man ikke gøre førhen. Alle mejeriprodukter (mælk, ost etc.) blev solgt via vogne eller udsalg.

Jeg håber at der er nogen som kan bidrage med oplysninger om hvem frøken Olsen var!

Helga Anine Steffine Olesen, født i Tårs 26. december 1883. Hun havde en bror og en søster. Hun døde på Kornumgård som 98 årig.

Kommentarer fra:

Ove S. Johansen: Billedet er taget ved udkørsel til Mejerigade, fra Brønderslev Andelsmejeri i Torvegade, overfor Teknisk skole. Det skrummel af en atypisk “Long John” skulle lille jeg indimellem manøvrere, når store stærke “Pulle Søren” ikke var present. Vi var begge ansat som cykelbude hos Helga Olesen i Nygade, som drev Brsl. Andelsmejeris udsalgssted. Frøken Helga Olesen var en lille firskåren, vraltende dame som var rigtig god ved Dyrlægegårdens katte. Hvor er jeg glad for at se det billede. Cyklen var nærmest køkkenblå og en leddeløs “fanden”, så når man ville dreje til en af siderne reagerede forhjulet først længe efter at man havde drejet styret. Der var det man i biljargon kaldte “ratslør” af H.. til! Haha

 

 

Morten Weise: Jeg kan selv nikke genkendende til fortælling om den ledløse fanden af en cykel. Som dreng var jeg i en periode bydreng hos Stansted og kørte bl.a. ud ned gasflasker. Budcyklen var af typen, der er vist på billedet blot ned den forskel, at forhjulet var meget mindre. Det gjorde det nærmest umuligt at styre “Long John” når den var hårdt læsset med store gasflasker. Særlig slemt var det når flaskerne skulle leveres til afsidesliggende ejendomme i periferien af byen, hvor der ofte var jordveje. Efter nogle uger som flaskegasbud måtte jeg opgive “karrieren” og finde andre indtægtskilder

 

Af Ove S. Johansen