Starten i 1944 og frem til 1972
I 1944 blev det på BI’s generalforsamling foreslået at oprette en afdeling med bordtennis på forlystelsesplan, og straks efter blev der bestilt et bordtennisbord, og så kunne der spilles bordtennis på Hotel Brønderslev.
Det kan man læse om i bogen ”100 år med vokseværk i Brønderslev Idrætsforening”.
Bordtennisspillerne trænede flittigt, og allerede i 1947 anmeldtes to hold af seks mand til Jysk Bordtennis Unions nordjyske kreds, og det første år blev begge hold vindere af deres kreds.
Ved en mesterskabsturnering i Aarhus opdagede spillerne fra Brønderslev, at nogle af de fremmede spillere havde limet nogle gummiplader med små dippedutter på deres bats, og det kunne få bolden til at skrue gevaldigt til stor irritation for brønderslevholdet.
På grund af indkvartering af flygtninge på Hotel Brønderslev blev træningen flyttet til kælderen i omklædningsrummet under Sinnes og Ankers lejlighed på stadion.
I 1953 var afdelingen rykket op i A-rækken og blev bevilliget et bordtennisbord mere til et beløb på 200 kr.
Langt om længe blev bordtennisafdelingen flyttet fra underholdningsafdelingen til Brønderslev Idrætsforening som en rigtig sportsafdeling.
De begyndte at træne i gymnastiksalen på den Lille Skole i Thygelsgade, og der var der mulighed for at bade efter træningen. Det var der dog ikke mange, der benyttede sig af i begyndelsen.
I 1958 blev der oprettet en bordtennisafdeling for piger, som blev vendsysselmestre det første år. Tilslutning til pige-bordtennis blev mindre og mindre, og derefter blev afdelingen nedlagt.
Til gengæld havde indsatte fra statsfængslet Kragskovshede og beboere på drengehjemmet Kettrupgaard vist interesse i at spille bordtennis i Brønderslev, hvilket var en lidt ejendommelig oplevelse, som dog forløb uden problemer.
Klubbens første jyske mester i single i A-rækken var Søren Krog Jensen i 1959, og han vandt adskillige mesterskaber i sin karriere indenfor bordtennis.
Klubben havde stor fremgang med flere end 70 medlemmer i 1970’erne og var dermed Jyllands største bordtennisklub.
Der blev trænet flere steder gennem årene, indtil klubben flyttede i egne lokaler i det nyanlagte BI-center i 1972.
Stor fremgang for klubben
I 1970’erne og 80’erne udviklede BI-bordtennis sig kolossalt på det sportslige og på det ledelsesmæssige plan, og klubben blev for alvor sat på det danske landkort.
Klubben havde topspillere som Søren Krog Jensen, Ove Christensen, Peter Holmsberg, Jan Lynge Jensen, Thomas Schmidt, Christian Nørgaard, Søren Poulsen, Jan Agerbæk og Ole Kjeldsen.
I begyndelsen af 1980’erne blev BI-bordtennis en af Danmarks mest kendte bordtennisklubber med to hold i divisionsbordtennis.
Den mangedobbelte danske mester i bordtennis Claus Pedersen blev i 1982 ansat som spillende træner for klubben. Det blev en helt ny epoke indenfor dansk bordtennis, og det blev virkeligt bemærket i hele landet.
Dengang var der i dansk bordtennis et stortalent ved navn Jan Harkamp, som flyttede til BI-Bordtennis for fortsat at kunne træne under sin læremester, Claus Pedersen.
Med stortalenterne Jan Harkamp, Claus Pedersen, Ove Christensen, Jan Lynge Jensen, Hugo Sørensen og Ole Vims Kjeldsen vandt BI-bordtennis den ene sejr efter den anden, og hele klubben nød godt af denne berømmelse.
Ikke blot på det sportslige gjorde BI-bordtennis sig bemærket. Klubben var også særdeles dygtig til at arrangere stævner af internationalt format med Hugo Sørensen i spidsen og har afholdt flere store stævner i Brønderslev. Der blev efterhånden TV-dækning af kampene eller sendt uddrag derfra, og tilskuerne strømmede til.
I 1996 havde BI-bordtennis tre divisionshold, og topspillerne var nu Jan Harkamp, Morten Adolphsen, Søren Jensen, Kim Høgsberg og Mads Sørensen.
BI-Bordtennis har vundet et hav af medaljer gennem årene både Nordisk Mesterskab og Dansk Mesterskab.
De unge bordtennisspillere blev selvfølgelig ældre, men Rasmus Jespersen, Mads Sørensen, Kaj Ove Bendixen, Søren Jensen, Kim Høgsberg og Jan Harkamp havde bidt sig fast i toppen af dansk bordtennis som seniorspillere.
Efter mange mesterskaber gennem årene vandt BI-Bordtennis i 2006 sit foreløbige sidste DM-guld for hold.
Parasport
Indenfor parasporten (sport for handicappede) har klubben også gjort sig bemærket. Jes Jacob vandt tre sølvmedaljer ved DM i 1991 og samme år en bronzemedalje ved EM i Barcelona. I Barcelona havde Jes den store ære at være fanebærer med Dannebrog.
Disse medaljer gav Jes adgang til de Paraolympiske Lege i 1992 i Barcelona,
og her vandt han bronze sammen med holdkammeraterne.
Hugo Sørensen
Hugo Sørensen begyndte at spille bordtennis som dreng sammen med sine brødre i kælderen i hjemmet i Knudsgade i Brønderslev.
I 2008 havde han været med i ledelsen af BI-Bordtennis i 40 år og havde bestridt samtlige bestyrelsesposter og har spillet på klubbens bedste hold.
Som leder måtte han være med til at træffe den tunge beslutning at trække klubben ud af elitebordtennis. Økonomien i klubben var slet ikke i stand til at bære de udgifter, der var i forbindelse med bordtennis på så højt plan.
Nogle elitehold fik støtte af deres kommuner, og der blev givet betragtelige tilskud. Det skete bare ikke i Brønderslev. Hugo Sørensen ville dog ikke afvise, at klubben engang ville være i stand til igen at spille bordtennis på eliteplan. Det var desværre også vanskeligt at skaffe frivillige hjælpere til BI-Bordtennis.
Hugo var i sin tid med til at få Claus Pedersen og Jan Harkamp til Brønderslev. Hugo Sørensen har været med til at arrangere store mesterskabsturneringer, og for alle sine anstrengelser i mere end 40 år blev han æresmedlem i BI-bordtennis.
Den største æresbevisning fik Hugo Sørensen i juni 2020, da han modtog Guldnålen af Dansk Bordtennisunion for gennem årtier at have været et fyrtårn for bordtennis i hele landet.
Hugo Sørensen døde ca. en måned efter at have modtaget Guldnålen.
I 2009 konstaterede klubbens formand, Jan Lynge Nielsen, at det var en god ide at droppe eliteafdelingen som det primære i klubben til fordel for den alsidighed, der var kommet. Ændringen var gradvis lykkedes godt både sportsligt og økonomisk, og der havde været et overskud i 2008 på
37.000 kr.
Der var også kommet mere klubliv på seniorsiden takket være Hugo Sørensens og Kaj Ove Bendixens utrættelige bestræbelser for at få flere ud i BI-Centeret.
Ungdomsafdeling
Der var også en glædelig udvikling i ungdomsafdelingen med 50 medlemmer, og der var kommet mange nye til takket være en stor indsats fra trænerteamet under ledelse af Christian Andersen.
Der var også blevet etableret en forældrebestyrelse til at hjælpe med at udvikle klubben og være behjælpelig med praktiske opgaver.
Bjarke Krog trænede med verdenseliten
En af bordtennisklubben unge talenter, Bjarke Krog, fik i 2017 en stor oplevelse. I ti dage trænede han i Kina på ITTF Zhending Elite Training Center, hvor godt 80 unge talentfulde kinesere bor, går i skole og træner i en enorm stor hal.
Turen var gjort mulig ved hjælp af støtte fra Risagerfonden.
Der var stegende hedt, da Bjarke lagde ud med at træne i 6,5 time den første dag. Det var hårdt de første dage med vabler og ømhed i kroppen, når han spillede med unge fra Kina, England, Panama Sverige, Egypten og Saudi Arabien. Bjarke blev vant til udfordringen og lærte meget, der kunne udvikle hans spil under træningen hjemme. Bjarke kvalificerede sig til den næstbedste gruppe.
Startskud til en ny storhedstid
Sæsonen 2011 – 2012 blev startskuddet til en ny storhedstid for BI-Bordtennis. Det var ungdommen, som førte an i den nye udvikling.
I 2011 vandt et puslingehold det Jyske Mesterskab i E-rækken. Det var de meget unde bordtennisspillere Thomas Larsen, Jonatan Dolberg og Bjarke Krog, der tog pokalen hjem.
Yngre drenge vandt landsmesterskabet samme år.
Kulminationen kom i 2012, da en flok drenge for første gang i 20 år kvalificerede BI-Bordtennis til deltagelse i ungdomsdivisionen, der var den bedste række for spillere op til 14 år, og de slog hæderkronede SISU fra Aarhus. Holdet bestod af Philip Lundsgaard Møller, Steffen Hwiid, Frederik Jarl Nielsen, Kevin Nielsen og Bjarke Krog.
Nu var ”fødekæden” i ungdomsafdelingen klar til at rykke ind, når de ældste blev for gamle til drengedivisionen.
På BI-centret blev der arrangeret træningslejre under ledelse af den tidligere elitespiller Carsten Egeholt, hvilket også tiltrak nogle af de bedste fra andre jyske klubber.
Bordtennisklubben lavede en del generelle arrangementer for hele familier, skolebordtennis på skolerne for skolefritidsordningerne og meget andet.
Klubben havde så stor en succes, at de bedste ungdomsspillere fra Aalborg foretrak at træne og spille i Brønderslev sammen med de lokale talenter.
BI-Bordtennis blev styrket år for år og kom tættere på den absolutte top. I 2015 sikrede de sig DM-medaljer i en meget stærk drengedivision.
Allerede i 2014 havde Bjarke Krog vundet bronze i både single og double ved DM-mesterskaber. Jan Philipsen var klubbens cheftræner og havde stor betydning for udvikling af spillerne.
På det tidspunkt var der i klubben en gruppe meget talentfulde piger, som under Jan Philipsens ledelse udviklede sig til at være blandt Danmarks bedste bordtennisspillere. Det var pigerne Agnethe Kranker, Amalie Nørgaard, Victoria Cramer og Anna Ansø.
Jysk Bordtennisunion kårede i 2016 BI-Bordtennis som Årets Klub. Man fremhævede den gode ungdomsafdeling og deltagelse i mange turneringer og de mange frivillige, som havde hjulpet til ved afholdelse af Jyske Mesterskaber.
Samme år kvalificerede Jacob Laursen, Agnethe Kranker og Bjarke Krog sig til det prestigefyldte Top-12.
Flere hold blev i 2017 jyske mestre og kvalificerede sig til DM.
Den rutinerede Peter Bruhn og den polske træner Adam Duch var med til at sikre herrernes 1. hold i 1. division til oprykning i landets bedste række.
Der var mange initiativer i klubben, som i 2018 startede Projekt 60+ for interesserede bordtennisspillere på 60 år og derover og lidt under, hvilket i den grad fyldte bordtennislokalerne.
Samme år etablerede klubben også Skole-OL for 4. og 5. klasser, som blev instrueret i at kvalificere sig til et stort Skole-OL-stævne i Aarhus. Hedegårdsskolen vendte hjem med tre bronzemedaljer.
Status for BI-Bordtennis
På hjemmesiden for BI-Bordtennis er formanden, Frank Dolbergs, beretning for 2019 indsat, og af den fremgår, at succesen med 60+ og Skole-OL stadig er populære tiltag, ungdomsafdelingen er stor, og den vil man satse på.
Bordtennisklubben fejrede i 2019 sit 75-års jubilæum med en flot reception med mange gæster og talere.
Desværre rykkede 1. divisionsholdet ned i 2. division, men der er man klar til at kæmpe.
Serie 1-drengene førte med 3 point, men coronaen ramte også bordtennis, og derfor blev holdet automatisk kåret som vinder uden yderligere kampe.
Klubbens økonomi er sund med flotte indtægter fra påskebal og Brønderslev Marked, og jubilæet gav også en god indtægt.
Det store bump på vejen, Covid-19, satte for en stund al aktivitet i klubben i stå, men bestyrelsen har stor tiltro til en positiv udvikling for klubben.
Det var et stort øjeblik, da BI-Bordtennis fik æren af at uddele Bordtennis Danmarks største anerkendelse GULDNÅLEN, som helt fortjent blev overrakt Hugo Sørensen, som tidligere omtalt.
Tidligere formand for BI-Bordtennis, Thomas Krog, har været en stor bidragyder til dette kapitel.
Bogen, ”100 år med vokseværk i Brønderslev Idrætsforening” og Formandens beretning for 2019 fra hjemmesiden er også en væsentlig kilde sammen med mange avisartikler.
Stor tak skal lyde til Thomas Krog.
Tonny Bistrup
Oktober 2021