Han bliver aldrig vendelbo, siger han selv. Men efter 40 år er han alligevel næsten en af vore egne.
I alle 40 år har sognepræst Otto Mikkelsen boet i præstegården i Vrensted sammen med sin kone, Aase Q. Mikkelsen, og de har haft 40 dejlige år.
Vendelboer har det særpræg, at når de selv har været med til at vælge en, bliver de også din ven. Ellers kunne det måske nok være svært at fæste rod, siger Otto Mikkelsen, som nu skal til at rykke rødderne op.
- maj er det præcis 40 år siden, han tiltrådte som præst i Vrensted og Thise sogne, kort tid efter sin 30års fødselsdag. På søndag fylder han 70 år, og dagen efter, 2. påskedag, siger han farvel til menigheden ved afskedsgudstjenester i begge kirker.
Men Aase og Otto Mikkelsen flytter ikke længere end til Hjørring, hvor et af deres fire børn bor.
Det bliver selvfølgeligt lidt vemodigt at bryde op herfra. Vi har levet mere end halvdelen af vores liv her. Men det er godt nok, og når bare man har nok at bestille, går det, siger Otto Mikkelsen.
Præsten har altid haft nok at bestille. Han har været engageret i en del ungdomsarbejde. I 1965 var han med til at stifte DDGU og blev samme år formand for Vendsyssels Gymnastik- og Ungdomsforening (VGU), hvilket han fortsatte med frem til 1982. Som formand for VGU var han med til at købe Vittrup Skole, som blev bygget om til VGU-center.
Ti år efter han var holdt som VGU-formand, var han igen med til at købe den tidligere skole, da VGU ville af med centret. Denne gang købte Støttekredsen for Vittrup Efterskole bygningerne, så nu skal der være skole igen.
Efterskolen har fået en fantastisk start. Til august begynder 53 elever, og der er skrevet elever op til de næste to år. Det har været spændende at være med til at få det hele klar, siger Mikkelsen.
I to perioder har Mikkelsen siddet i Løkken-Vrå Kommunalbestyrelse for Venstre. Første gang fra 1978 til 1982, anden gang fra 1986 til 1990.
Jeg havde en fornemmelse af, at alt skulle være stort dengang. Alt skulle foregå i hovedbyerne. Så jeg ville gerne være repræsentant for det lille samfund herude, siger han.
Otto Mikkelsen er tydeligt glad for sit lokalsamfund, selv om det har forandret sig meget gennem de 40 år.
Da vi kom hertil, var der fire købmænd, tre- fire tømrermestre, flere murer, en bager, slagter og et mejeri. I dag er der en købmand og en tømrermester. Men heldigvis har vi en god skole og et godt forsamlingshus, siger han og mindes dengang, da der var landbrug på de fleste ejendomme.
I dag er det samlet på få hænder, og folk arbejder i de større byer.
Til gengæld mener præsten ikke, at folks forhold til folkekirken har forandret sig gennem årene.
Hvis vi overhovedet har nogle udmeldelser af kirken på et år, kan de tælles på en hånd. Forholdet til folkekirken er naturligt for de fleste. Børnene bliver døbt, de unge bliver gift, og når livet er slut, bliver de begravet. Der er heller ikke stor forskel i antallet af kirkegængere, siger Otto Mikkelsen.
Han har stået på prædikestolen flere end 3.000 gange, og han har aldrig talt til en tom kirke.
De sidste par år har vi været nede i en bølgedal, men sådan har det skiftet alle årene. I Thise har der aldrig været så mange kirkegængere, som der er nu.
Aase og Otto Mikkelsen har fem børnebørn og fire børn. De tre døtre er alle gift og bor i Vendsyssel, sønnen bor i Århus. Men parret drømmer ikke kun om at besøge familien i Danmark. De har altid rejst meget og kunne godt tænke sig at besøge Otto Mikkelsens bror i Argentina.
Men ellers skal tiden bruges på hus, have og sommerhuset syd for Løkken.
2. påskedag står Otto Mikkelsen på prædikestolen for sidste gang som præst i Thise og Vrensted sogne. Bagefter tager han og Aase Q. Mikkelsen afsked med menighederne i Vrensted Forsamlingshus.