Brønderslev Svømmeklub / Friluftsbadet

 

I 1936 indviede man i Brønderslev et friluftsbad, 50 meter langt og 20 meter bredt.

Arkitekt J. Knudsen projekterede friluftsbadet, som man forventede kunne opføres for 50.000 kr. Byrådet vedtog at yde et tilskud på 25.000 kr., hvis byens borgere ville tegne sig for resten. Interessen for projektet var så stort, at borgerne tegnede sig for resten af beløbet i løbet af få dage.

Friluftsbadet blev manuelt gravet ud med skovl, og der var tale om mere end 2.000 kubikmeter jord.

En uge før åbningen af det nye friluftsbad blev der fyldt vand på med det katastrofale resultat, at bunden brød sammen på grund af det store vandtryk fra 2.000.000 liter vand.

Stadsingeniøren i Aalborg fornyede bunden ved at sætte sine hold af arbejdere til at arbejdede i treholdsskift, og friluftsbadet var klar til åbningsfesten, hvor 2.000 tilskuere mødte op. Festen varede tre dage, og på andendagen mødte 5.000 borgere op.

Statsminister Thorvald Stauning holdt hovedtalen ved indvielsen.

Prisen endte med at blive 72.000 kr.

Da der blev afholdt klubmesterskab 1937, var vandtemperaturen 11 grader celsius – i dag er det opvarmede bassin 28 grader.

De tyske besættere ville have friluftsbadet

Under besættelsen forlangte tyskerne at få friluftsbadet udleveret, ellers skulle de tyske soldater have gratis adgang. Borgmesteren, dyrlæge Aksel R. Møller, fik dog lavet den aftale, at soldaterne skulle have friluftsbadet en dag om ugen og ellers blive borte de øvrige dage. De måtte heller ikke komme, når der var stævner. Aftalen blev stadfæstet af den tyske øverstkommanderende for Danmark.

Tyskerne forsøgte flere gange at overtræde aftalen, men med papiret i hånden lykkedes det hver gang at afværge det. De stedlige tyske officerer var meget vrede over aftalen.

Der blev efterhånden så meget trængsel, når tyskerne havde friluftsbadet, at man blev nødt til i en periode at give dem to dage.

Tyskerne havde ikke friluftsbadet gratis, og i 1944 betalte de 7.000 kr. i leje.

Brønderslev Svømmeklub

Allerede i 1936 blev ideen til en Svømmeklub fostret, og den 23. februar 1937 blev Brønderslev Svømmeklub oprettet på et møde på Rådhuset. I henhold til vedtægterne skulle bestyrelsen bestå af 9 personer, hvoraf Friluftsbadet, Gymnastikforeningen og Idrætsforeningen havde ret til en plads hver.

I 1937 var der 45 voksne svømmere og 51 børn altså 96 medlemmer.

Allerede i 1938 stod Brønderslev Svømmeklub for afvikling af Danmarksmesterskabet, og klubben kunne også sende svømmere til stævner i andre byer.

Generalforsamlingen i 1942 foregik i halvmørke på grund af kravet om mørklægningsgardiner, men man kunne dog konstatere, at indtægterne havde være 683 kr. og udgifterne 672 kr., så det gav et overskud på 11 kr., og medlemstallet var vokset til 331.

I årene fra 1943 til 1987 skete der forskellige ændringer i bestyrelsen, og klubbens svømmere deltog i mange stævner og vandt mange medaljer.

Et svømmestævne i Brønderslev i 1944 med 2000 tilskuere blev indledt med grammofonkoncert.

I 1946 truede Svømmeklubbens formand med at forlade bestyrelsen på grund af uoverensstemmelser mellem nogle borgere og formandens holdning til måden, hvorpå Friluftsbadets blev drevet.

Formanden, kioskejer Bech Hansen, synes ikke, det var rimeligt, at friluftsbadet arrangerede folkelige begivenheder om søndagen, så Svømmeklubbens topsvømmere ikke havde mulighed for at træne.

Om søndagene havde de unge svømmere tid til at træne, og den mulighed blev dem frataget ved disse arrangementer. Der var også diskussion om, hvordan klubben kunne få råd til at betale topsvømmernes udgifter, når de var til udenbys stævner.

Der blev enighed om løsning på begge problemer, og Bech Hansen forblev på formandsposten, som han havde løftet med stor dygtighed og engagement gennem årene.

Brønderslev Svømmeklub oprettede vandpolo i 1947.

Klaus Pedersen blev i 1969 først jysk mester og senere dansk mester med ny jysk rekord. Klaus Pedersen blev herefter udtaget til landsholdet mod Skotland.

Medlemstallet udviklede sig positivt til 530 svømmere i 1982.

Boblen blæste ned

En kold novemberdag i 1985 rev en efterårsstorm friluftsbadets boble fra 1974 ned. Det kunne være blevet Svømmeklubbens endeligt. Brønderslev kommune fandt dog hurtigt ud af, at Brønderslev ikke kunne undvære et sted, hvor man kunne forlyste sig i det våde element. Et udvalgt fandt ud af, at det ikke kunne svare sig at købe en ny boble, og derfor besluttede man at opføre en svømmehal over det bestående bassin.

I februar 1987 blev en helt ny svømmehal til 13 mio. kroner indviet.

Svømmeklubben havde i byggeperioden trænet i Løkken svømmehal. Svømmerne havde i knapt et år kørt i bus til Løkken flere gange om ugen betalt af Brønderslev kommune. Medlemstallet faldt til ca. det halve i den periode.

Efter en del tovtrækkeri med bestyrelsen for Brønderslevhallerne havde Svømmeklubben fået et klublokale i den nye svømmehal. Hallens bestyrelse havde ment, at klublokalet også skulle være en del af cafeteriet. Sådan blev det ikke, men klublokalet skulle deles med bokseklubben.

1987 var også det år, hvor klubben kunne fejre 50-års jubilæum med en reception i svømmehallen. Den bedste gave til klubben var selvfølgelig den nye moderne svømmehal. Der blev holdt tale af en af klubbens tidligere mestersvømmere og nuværende formand for Jysk Svømmeunions Svømmeudvalg, Poul Højbjerg, formanden for Brønderslev Idrætssamvirke Poul V. Christensen, kulturudvalgsformand Arne Andersen, borgmester P.N. Jensen og klubbens daværende formand Leif Sørensen.

1988 – Svømmeklub med fremgang

Perioden, hvor svømmehallen blev bygget, var dyr for Svømmeklubben, som havde mistet kontingent for 75.000 kr. Opgaven var så at sammensætte et budget og se, hvad pengene kunne række til, og hvordan gælden på 29.000 kr. kunne afvikles.

For at få penge i kassen tog Svømmeklubben en ide til sig fra en anden

klub og arrangerede sponsorsvømning. Nogle personer eller virksomheder skulle sponsere en svømmer ved at betale Svømmeklubben et beløb på fem, ti eller 25 øre for hver meter, vedkommende svømmede.

35 talentsvømmere meldte sig, og i tre hold skulle de svømme tilsammen i fire timer. Der var givet tilsagn fra ca. 100 firmaer og andre, der ville støtte det gode formål, og fordi svømmerne tilsammen svømmede 46 km, gav sponsorerne 46.000 kr.

Brønderslev Svømmeklub havde 800 medlemmer i 1988 takket være den nye svømmehal.

Succesfulde svømmere

Jens Højbjerg var træner for Brønderslev Svømmeklubs svømmere i topklasse fra den 7. september 1977 til 2004, og Vibeke Pedersen var i en periode træner for talentholdet.

I de år fostrede klubben mange topnavne i dansk svømning.

Jens Højbjerg var samtidig bademester i svømmehallen. Han har ikke selv været konkurrencesvømmer, men har spillet meget vandpolo.

Jens har taget svømmeforbundets basiskursus og elitetrænerkursus, samt kurser i fysiologi og anatomi. Han mente, træneren er et hjælpemiddel for svømmerne, som selv skal ville den hårde træning. De bestemte selv, hvor meget de ville træne.

En gang om måneden kom en massør og masserede elitesvømmerne.

Overvældende resultater

Brønderslev Svømmeklub havde mange svømmere, der deltog i svømmestævner og konstant satte personlige rekorder. De hjembragte mange medaljer af forskellig karat, og de figurerede meget ofte øverst på resultattavlerne. Mange af dem nåede helt til tops i det danske svømmeunivers som vindere af internationale mesterskaber og danmarksmesterskaber, vandt guldmedaljer, og Klaus Pedersen og Jesper Boye har været aspiranter til OL.

I 2000 svømmede Camilla Rask sig til fem medaljer ved ungdomsmesterskaberne i Ringe på Fyn, de tre af medaljerne var i guld. Hun deltog i finalen i alle sine løb. Esben Svendsen vandt to guldmedaljer og en i bronze. Simon Wille vandt to guldmedaljer. Det blev i alt til sytten medaljer.

Camilla Rask gjorde sig igen bemærket ved de Jysk-Fynske Mesterskaber i 2006 i Brønderslev ved at snuppe to guldmedaljer. Esben Svendsen og Grit Sigsgaard var også blandt medaljetagerne. Ved stævnet var kun fire svømmere ud af 300 fra Brønderslev.

Ved Vendsyssel Cup i Skagen i 2006 deltog Brønderslev Svømmeklub med 17 svømmere, hvilket var rekord og viste, hvor stærkt klubben stod med nyudviklede talenter. Svømmetræner Michael Nielsen fortalte stolt om de resultater, hans svømmere opnåede i de 56 løb, der var blev afviklet.

Tilsammen hjembragte de 16 guldmedaljer, 13 sølv- og 11 bronzemedaljer. De 17 svømmere deltog i 50 finalepladser. Mette Hansen og Joachim Mortensen satte stævnerekorder, hvilket placerede dem på toppen af de danske ranglister.

Nogle officials roste truppen fra Brønderslev for at stå sammen og heppe på hinanden. Nogle af de andre deltagende svømmeklubber var større end Brønderslevs, men det var dem fra Brønderslev, der heppede højest.

Brønderslev Svømmeklub var ikke blot den største i Danmark, men havde også virkeligt bidt sig fast i toppen af dansk svømning.

Listen med resultater er så overvældende, at det er uoverkommeligt at beskrive blot en brøkdel af dem, og derfor nævnes herefter kun de talentfulde svømmeres navne, men desværre vil der nok være yderligere navne, som ikke nævnes.

Af talentfulde svømmere gennem årene i Brønderslev Svømmeklub kan blandt drenge/mænd nævnes Arne Svendsen (udspring), Esben Svendsen, Finn Malthe Madsen (udspring), Jacob Rask, Jan Poulsen, Jesper Boye, Jesper Bundgaard, Jesper Christensen, Jesper Johannesen, Joachim Mortensen, Johan Sebulla, Kaj Norring (dansk mester i udspring), Karsten Kristensen, Klaus Pedersen, Mads Hansen, Michael Andersen, Michael Nielsen, Nicolai Nordsborg, Ole Stevns (udspring), Per Halvorsen, Per Knudsen, Peter Fuglsang, Peter Ørum, Poul Højbjerg, Simon Simonsen, Simon Wille, Søren Thomsen, Thomas Budolfsen, Thomas Kallehauge, Torben Riis og mange flere.

Af piger/damer kan nævnes Camilla Rask, Gitte Lundø, Grit Sigsgaard, Helle Nielsen, Karin Lentz, Maren Sivesgaard, Marlene Thomsen, Marie Bjørn Hansen, Mette Hansen, Pernille Dam, Pia Boelskifte, Rikke Sørensen, Sanne Bundgaard og Trine Bomholt.

Camilla Rask har gennem sin svømmekarriere vundet utallige medaljer og mesterskaber og slået rekorder, og er den mest vindende kvindelige svømmer i Brønderslev Svømmeklub gennem årene. Camilla har også været valgt som årets sportsnavn i Brønderslev.

Klaus Pedersen

Klaus Pedersen skriver således om sin tid i Brønderslev Svømmeklub.

Det hele begyndte med, at jeg som mange andre unge i Brønderslev levede det meste af min fritid på friluftsbadet fra 1. maj til 1. september.

Da jeg var 10 – 12 år havde jeg så meget vandskræk, at min storebroder, Henning, ikke ville have mig med på friluftsbadet. Men omkring 13-års alderen var der svømmestævne mellem Skolegades skole og Søndergades skole i Brønderslev.

Jeg gik på Søndergades skole og må have haft det lidt som humlebien, der ikke vidste, at den kunne flyve.

Jeg vidste ikke, at jeg svømmede stærkt! 50 meter bryst på 42 sek. Det var hurtigt!

Men den daværende livredder (han hed vist Jens Olsen) tog fat i mig og sagde, at jeg skulle give mig til at svømme i Brønderslev Svømmeklub, og han sendte mig hen til svømmetræneren Werner Schwertfeger, som jeg husker som en meget høj mand. Jeg aftalte med Werner, at jeg ville komme til træning.

Da tiden kom, ville jeg ikke ret gerne afsted, jeg var genert, men min mor fik mig sendt af sted.

Jeg frøs meget og troede, at Werner var ved at opgive mig.

Så skulle der holdes et svømmestævne, og jeg var ikke helt vild med at skulle deltage, men min gode ven, Bent Faurholt Olsen, havde fået det arrangeret sådan, at jeg skulle ligge på en bane ved siden af ham.

Jeg svømmede alt det, jeg kunne, og slog alt og alle – også Bent. Efter det stævne var jeg ligesom med i kliken.

Svømmeklubbens største talenter var Bent Faurholt Olsen, Flemming Nicolaisen, Ole Andreasen, Jens Højbjerg, Henning (Bager), Henning Sander Nielsen, Ole Christiansen, Elsebeth Engel Jensen, Karin Lund Nielsen, Helle Lund Nielsen, Kirsten Rod, Elsebeth Kroer, Ingebrit Jensen og mange flere. Der var et godt sammenhold os alle imellem.

Vi svømmere hjalp også med til det praktiske på Friluftsbadet. Jeg husker, at vi skulle have et stævne, som hed ”Jysk Ikke Hal Mesterskab”. Vi skulle forinden have nye banetove, som blev købt ved en vodbinder i Hanstholm, og inden der blev fyldt vand i bassinet, ringede Andresen, Bademesteren, at hvis vi ville have sorte striber i den lave ende, så var det nu, vi skulle komme og male striber på bunden af basinnet. Det gjorde vi hvert år. Selv det gamle højttaleranlæg med gammel kulkornsmikrofon skulle repareres, og som radiomekanikerlærling var det mig, der måtte gøre det.

Min svømmekarriere startede for alvor, da jeg var til Jysk Junior Mesterskaber i Esbjerg 1967. Jeg var på lejrskole på Læsø og havde af skoleinspektør Kløve fået lov til, at jeg måtte komme hjem en dag før mine skolekammerater for at kunne nå at komme til stævnet.

Svømmetræneren Werner Schwertfeger og hans kone, Tove, kørte Elsebeth Engel og mig til Esbjerg. Jeg var heldig og vandt!

Ved Jysk Mesterskab i Viborg i 1968 blev jeg nr. 7.

Ved Danmarks Mesterskaberne i Gladsakse 1969 vandt jeg bronze i 200 meter brystsvømning.

Ved Jysk Mesterskab i 1970 og ved DM indendørs i Odense samme år vandt jeg begge steder.

Senere i 1970 deltog jeg i DM i Århus, hvor jeg boede hos Werners forældre i deres kolonihavehus. Jeg lånte fru Schwertfegers damecykel og cyklede selv til 200 meter brystsvømning.

Werner og Tove var på camping i Lundeborg, så jeg måtte klare mig selv ved dette stævne.

På vej til stævnet væltede jeg på fru Schwertfegers cykel i sporvognskinnerne og slog mig noget, men jeg nåede det og vandt.

Da jeg kom hjem til kolonihavehuset og havde vundet, mente fru Schwertfeger, at det skulle fejres med et glas portvin, og selvfølgelig skulle naboen skåle med.

Naboen var selveste Henry From, den legendariske målmand på fodboldlandsholdet, så jeg har skålet med Henry From!! Stolt!

Om lørdagen var Werner med, og der skulle svømmes 100 meter brystsvømning, som jeg vandt!

Ud af mine mange diplomer og medaljer er er der to nåle, som jeg er særlig stolt af. Guld med Sløjfe, som man får efter at have svømmet på guldtid fire år i træk.

Elitenålen er jeg særlig stolt af at have fået. Jeg var nr. fem eller seks, der fik den meget prestigefyldte anerkendelse.

I 1971 tabte jeg 200 m bryst til Karl Christian Kock, men vandt 100 m bryst.

I 1972 var jeg med igen, men tabte, fordi jeg var blevet opereret i knæet og var ikke helt kommet i form igen.

Jeg havde dansk rekord i 200 m og i 100 m brystsvømning.

Da jeg første gang satte dansk rekord i 100 m bryst, var det i en tid på
1 minut og 16,7 sekunder, som jeg forbedrede over nogle år til
1 minut og 9,1 sekunder.

Olympiske lege

Ved fortræningen til de Olympiske Lege i München 1972 deltog Klaus Pedersen assisteret af sin træner, Werner Schwertfeger, på Idrætshøjskolen i Vejle. Klaus var dansk mester i 100 og 200 meter brystsvømning og havde store chancer for at blive udtaget til OL.

Klaus havde overrasket alle i svømmekredse med sine flotte resultater. Han havde officielt sat to danske rekorder og uofficielt seks, som ikke kunne godtages, fordi begivenhederne ikke var anmeldt til Svømmeforbundet.

Desværre blev han ikke udtaget til OL trods de fine resultater, han havde opnået hidtil.

Svømmetræneren Werner Schwertfeger var den eneste af de deltagende trænere, der accepterede selv at gennemgå programmerne, som de skulle instruere deres svømmere i. Werner ville selv mærke, hvor træningen gjorde ondt. Så kunne Klaus ikke komme og beklage sig over smerter de forkerte steder.

Europa Cup

I 1971 afholdtes Europa Cup i Oslo, hvor Klaus Pedersen skulle deltage. Han var ikke tryg ved at skulle deltage ved så stort et arrangement uden at have sin træner med, men det var der ikke afsat penge til.

Klaus bad om et møde med Brønderslevs borgmester, P. N. Jensen, og forklarede ham sit problem. Borgmesteren viste forståelsen for den unge svømmers problem og gav ham 3.000 kr. til transport og ophold til træneren.

Klaus Pedersen kunne lettet tage til Oslo med sin træner Werner Schwertfeger, som kørte i egen bil til Oslo med Klaus og sin kone Tove.

Klaus stod for den bedste danske præstation ved at vinde sølv i 100 meter brystsvømning og forbedrede samtidig sin egen danske rekord med 0,5 sekund til 1 minut og 14,4 sekunder.

Jacob Rask

I januar 1987 begyndte den kun syvårige Jacob Rask at svømme i Brønderslev Svømmeklub. Han havde ikke svømmet ret længe, før han begyndte at komme i toppen på resultattavlerne.

I perioden 1987 til 1999 udviklede Jacob sig til at være Brønderslev Svømmeklubs største svømmetalent i mange år med utallige mesterskaber og medaljer, både nationalt og internationalt. Ved Vendsyssel Cup i 1990 var han med til at få 1. pladsen i 4 x 50 meter medley og han fik 3. pladsen i 100 meter rygcrawl for herrer yngre juniorer.

Så gik det støt fremad med topplaceringer ved det ene mesterskab efter det andet. Trods sygdomstilfælde kunne han præstere at vinde. Som 12-årig kunne man i reportager fra svømmestævner se ham benævnt som stortalent.

Jacob Rask blev udtaget til det danske juniorlandshold, der skulle deltage i Multi Nations Youth Meet i Lissabon den 6. og 7. april 1996, hvor han fik to sølvmedaljer.

Den 18. oktober 1996 var en stor dag for Jacob Rask, da han på Se og Hørs domicil i København skulle modtage Gunnar Nu Fondens pris, som blev overrakt af den legendariske fodboldspiller Harald Nielsen, Guld Harald. Med prisen fulgte 10.091 kr. De 91 kr. var fordi Gunnar Nu vil være fyldt 91 år få dage efter prisoverrækkelsen.

I foråret 1997 deltog Jacob sammen med landsholdet i et internationalt svømmestævne i det nye olympiske stadion i Athen med deltagere fra 13 lande. Han vandt to guldmedaljer i henholdsvis 100 og 200 meter ryg.

Tre DM-medaljer kunne i 1998 smykke Jacobs hals ved De Danske Kortbanemesterskaber. En guldmedalje i 100 meter ryg, en sølv i 50 meter ryg og en sølv i Jacobs favorit-distance, 200 meter ryg.

I bladet SVØMMESPORT nr. 3 i marts 1998 omtales Jacob Rask som talentfuld, målrettet, ambitiøs og dansk svømnings største talent.

Jacob Rask fik i december 1998 overrakt Mælkens Idrætspris, af den kendte fodboldspiller Tommy Troelsen. Jacob havde gjort sig værdig til prisen ved at have sat 17 danske juniorrekorder og vundet flere mesterskaber for seniorsvømmere, og samtidig havde han passet sin gymnasieuddannelse.

Jakob er to gange kåret som Årets Navn i Brønderslev.

Jacobs scrapbøger fylder tre brevordnere med avisudklip, diplomer, billeder og notater om hans utrolige karriere som svømmer.

Der er så mange diplomer og artikler om resultater ved svømmestævner nationalt som international, at det er helt uoverskueligt at skulle nævne dem. Desuden har han slået sine egne rekorder gang på gang.

Brønderslev Svømmeklub i kaos

I 2004 blev der kaos i Brønderslev Svømmeklub på grund af uoverensstemmelser mellem bestyrelsen og svømmetræner Jens Højbjerg, der gennem 28 år havde stået for eliteholdet, og det førte til, at han flyttede til Svømmeklubben S68 i Hjørring, hvor han bliver assisterende træner.

Flere elitesvømmere flyttede med Jens Højbjerg, fordi de følte, bestyrelsen for Brønderslev Svømmeklub satsede alt på motionssvømmerne og vendte den kolde skulder til eliteholdet. Det viste blandt andet en episode, hvor guldmedaljer hang om halsen på nogle svømmere, som blev lykkeønsket af alle, men ikke af nogen fra Svømmeklubbens bestyrelse, der også var til stede.

Under Jens Højbjergs træning havde en svømmer blandt andet vundet 22 medaljer, og nogle svømmere havde deltaget på landsholdet. På grund af Jens’ træneregenskaber fulgte de med ham til S68.

Formanden for bestyrelsen, Allan Merrild, forklarede, at man satsede på andre områder end eliten, og de gik med planer om at lave et nyt konkurrencehold.

Hvorfor gå med planer om at lave et nyt konkurrencehold, når man havde et af landets bedste i forvejen?

En elitesvømmer erklærede, at et konkurrencehold ikke bare lader sig opbygge, og bestyrelsen havde skudt sig selv i foden med et stort gevær.

Jens Højbjerg syntes, det var mest synd for svømmerne. Det tager to år at ødelægge et hold. Det tager otte til ti år at bygge det op igen.

Bademesteren stoppede i svømmehallen

Bademesteren i Brønderslev Svømmehal Jens Højbjerg, som også tidligere var træner for eliteholdet i den gamle Brønderslev Svømmeklub fra 1977 til 2004, stoppede som bademester i september 2008 for at blive cheftræner i svømmeklubben S68 i Hjørring.

Jens Højbjerg blev ansat i Brønderslev Svømmehal i april 1976.

De sidste fire år havde han virket som assisterende træner i svømmeklubben S68 i Hjørring og skulle fra oktober være deres cheftræner.

Den nye situation gav Jens nogle flere fritimer til at dyrke sin store passion – heste. Siden 1965 havde Jens deltaget i hestevæddeløb på amatørbasis, og det skulle der gøres mere ved. Jens havde købt en lastbil til hestetransport og var derfor ved at tage det store kørekort.

I løbet af de mange år som træner, havde klubbens svømmere hentet medaljer hjem ved både DM, EM og VM, der manglede kun en OL-medalje. Det havde været et stort privilegium for Jens at arbejde med sådanne dygtige unge mennesker. Han forlod ikke svømmehallen tynget af vemod, men havde været glad for jobbet – i hvert fald i de første 25 år af de 32.

Med Jens som træner havde Svømmeklubben fostret fire landstrænere:

  • Bodil Bach
  • Nicolai Nordsborg
  • Peter Fuglsang
  • Mads Hansen – seniorlandstræner med en omfattende uddannelse blandt andet i Canada.

De trænede svømning hos Jens, medens de var elever på Trænerskolen i Aalborg.

Brønderslev Svømmeklub er landet største

På generalforsamlingen i september 2005 var formanden for Brønderslev Svømmeklub stolt over at konstatere, at klubben var landet største med 2670 medlemmer.

Konkurrenceholdene havde mange dygtige svømmere, og nye trænere havde givet nyt blod til klubben, hvilket havde givet resultater på holdene. På konkurrence- og talentholdet var der ingen konger eller dronninger – alle var lige, erklærede formanden for Svømmeklubben, Allan Merrild.

Ikke mindst Babysvømning var meget populært, og der kom mødre og babyer fra det meste af Vendsyssel.

Økonomisk krise

I januar 2008 meddelte formanden for Brønderslev Svømmeklub, Allan Merrild, at økonomien ikke så godt ud. På grund af dårlige omklædningsfaciliteter og manglende P-pladser var tilslutningen til klubben ikke så god som budgetteret, og derfor var der et budgetunderskud på 200.000 kr.

De nye regler indenfor Brønderslev Ordningen Idrætssamvirket gav
ca. 400.000 kr. mindre i tilskud end før, så der forventedes et underskud på
ca. 100.000 kr.

I juni 2008 begærede SKAT Brønderslev Svømmeklub konkurs på grund af en skattegæld på 500.000 kr.

Konkursboet blev i december 2008 gjort op til en gæld på 1,9 mio. kr.

Der var lønkrav fra de ansatte på 700.000 kr., som blev dækket af Lønmodtagernes Garantifond. SKAT havde knap 500.000 kr. til gode. Dansk Svømmeunion havde 200.000 kroner til gode. Et pengeinstitut havde 150.000 kr. til gode. 14 kreditorer måtte vinke farvel til sammenlagt 1,2 mio. kr., som Brønderslev Svømmeklub skyldte dem.

Formanden for Svømmeklubben, Allan Merrild, forklarede, at de nye tilskudsregler kostede dem 485.000 kr.

Beløbet var slet ikke så stort, sagde Brønderslev Ordningens formand og gav udtryk for, at bestyrelsen selv måtte tage ansvaret for konkursen. Det var urimeligt at skyde skylden på tilskudsordningen.

Der kunne sagtens drives Svømmeklub med det nye tilskud og hvis ikke, lå problemet hos bestyrelsen, sagde formanden for Brønderslev Ordningen.

Brønderslev Svømmeklub anno 2008

Brønderslev Svømmeklub Anno 2008 (BSK08) blev stiftet den 10. juli 2008. Foreningen blev etableret, efter at den gamle Brønderslev Svømmeklub gik konkurs, med det formål at sikre Brønderslev og omegn en svømmeklub i fremtiden.

BSK08 og dens bestyrelse blev etableret uden nogen personmæssige eller økonomiske relationer til den konkursramte Brønderslev Svømmeklub.

Om BSK08

Økonomien startede på bar bund uden penge og ingen gæld. Der var trænere til 600 til 700 mennesker, og der blev tilbudt samme aktiviteter som før undtagen vandyoga.

Målet var at blive en klub med et bredt udbud af svømmeaktiviteter til alle aldre, og hvor det sociale blev vægtet højt.

Der blev lavet et skrabet budget, der ikke gav plads til at kunne spendere.

Det lykkedes BSK08 at købe redskaberne af konkursboet efter svømmeklubben i konkurs.

Der var tilmeldt 800 medlemmer, men så blev klubben nødt til midlertidigt at lukke for tilgang på grund af manglende trænere.

Den nye svømmeklubs intentioner

Klubben ville arbejde på at have et bredt udvalg af aktiviteter for alle aldre af svømmere. Basis skulle ligge i svømmeskolerne for både børn og voksne.

De allerbedste svømmere kunne svømme på talent- og konkurrence-holdet, og som deltagere i stævner rundt om i landet, og de allerbedste ville få mulighed for at deltage i danmarksmesterskaberne.

Der var andre aktiviteter som for eksempel vandgymnastik, aquafitness og babysvømning. Der blev hele tiden søgt nye aktiviteter, som kunne tilbydes medlemmerne.

BSK08 skulle være et godt sted at være for alle uanset alder, køn og etnisk baggrund. Der skulle tages udgangspunkt i den enkelte, men med et forpligtende ansvar for fællesskabet. Svømning er en enkeltmands- og konkurrencesport, men med holdånd. Man så for eksempel gerne, at svømmerne heppede på hinanden.

Svømmeskolen gav alle mulighed for at svømme på hold, hvor man var på nogenlunde samme niveau i forhold til svømmernes alder og talent.

Svømmerne skulle efterleve BSK08’s værdigrundlag og svømmehallens ordensregler. Det ville blandt andet sige, at rekvisitter skulle behandles ordentlig og lægges på plads efter brug, så de var klar til den næste, der skulle bruge dem.

Det var vigtigt, at alle fik gode svømme- og sociale oplevelser. Det var vigtigt, at alle viste respekt for hinanden.

For at Svømmeklubben kunne fungere, var det meget væsentligt, at forældre også bidrog med at løse visse opgaver og gav opbakning til klubbens aktiviteter.

Nutidens BSK08

Det er ofte vanskeligt at begynde noget nyt ovenpå noget, der er gået galt. Den nye svømmeklub BSK08 fik etableret et godt økonomisk grundlag i løbet af de to første år. I 2009 var medlemstallet ca. 1.000, men faldt langsomt til ca. 625, da coronapandemien ramte verden i december 2019 i Kina og med lynets hast bredte sig til hele verden.

Da alt i Danmark blev lukket ned i 2020, måtte BSK08 også lukke for aktiviteterne, og medlemstallet dalede og er i skrivende stund lidt under 500. Der har været mange trofaste medlemmer.

Takket være en stram økonomisk styring af kassereren var klubben godt polstret til en vis modgang. BSK08 valgte at fastholde ansættelsen af trænerne for at være klar, når aktiviteterne kunne genoptages, og der blev søgt om og givet økonomisk støtte via de landsdækkende tilskudsordninger.

Der er ikke defineret specielle planer for fremtiden, men svømmeklubben tilbyder børn og alle andre, der har lyst til at være i vand, at kunne lære at svømme, lære at beherske vandskræk og voksne kan gå til aquafitness.

Der er mulighed for genoptræning ved at cykle på cykler, som står på bunden af svømmebassinet, og når man træder på pedalerne, kommer man ingen steder, men vandmodstanden på benenes bevægelse, opbygger musklerne i benene og flere andre steder.

Der er et talenthold med 21 svømmere, som trænes af dygtige trænere, og blandt de yngste svømmere er der nogle meget målbevidste, som også vil være talenter, og de ved godt, det kræver disciplin og hård træning.

Fremtiden tegner positivt for BSK08, økonomien er meget sund, og bestyrelsen ser optimistisk på situationen og ser frem til en svømmeklub med fremgang i medlemstallet og aktivitetsniveauet og gerne mange medaljer.

Dette kapitel er skrevet på baggrund af samtaler med Elsebeth og Bent Rask, Benthe og Jens Højbjerg, Klaus Pedersen, Camillas og Jacob Rasks scrapbøger og mange avisartikler.

En stor tak til dem.

 

Tonny Bistrup

Oktober 2021