En boksekamp på ord mellem direktør, avis og redaktør

Bladet Børsen, den 25. NOV. 1932
Tanker til Overvejelse
Fra Hr. Fabrikant P. Nielsen, Brønderslev, har vi modtaget følgende Indlæg i Dagens Spørgsmål:
Nu er der vel atter faldet Ro i Sindene efter de bevægede Valgkampe.
Men – hvad er der så nået? Er vi kommet et Gran frem til Klaring af de forrykte Forhold, hvori vi før befandt os? Er der nogen Udsigt til, at der kan skaffes Beskæftigelse til de ca. 145.525 ledige Mennesker? Nej! Strømmen går i Retning af en, Forøgelse af disse Tal, idet Stigningen vel er 100.000 i de sidste 13 Måneder. Dette kan nok give Anledning til Alvor og Eftertanke.
Endnu er Vejret således, at der hver Dag kan arbejdes i Marken, og der er selvfølgelig meget at gøre; men der er så lidt at betale med, så meget bliver forsømt, som skulde gøres. Og ligeså med Industrien, den kan ikke konkurrere med de Udlande, som har væsentlig lavere Arbejdsløn.
Den højere Løn gavner intet, når den ikke kan betales.
Nu står vi måske over for en Lønkamp, som muligt kan dræbe de sidste Spirer til Beskæftigelse, der ellers kunde være at øjne. For mig synes det at være i Arbejdernes egen Interesse, om Lønnen blev nedsat så meget, at der virkelig kunde blive forøget Beskæftigelse. Den højere, Løn gavner intet, når den ikke kan betales.
I Foråret tillod jeg mig at henvende nogle Betragtninger til Offentligheden angående Tidernes Ugunst, og mange var de, der mente, at man ikke – skulde se så mørkt på Forholdene; men for mig synes det nu, at det bliver jo længer jo værre. Det kan måske hjælpe for en Tid med Krisehjælp til Landbruget, Moratorium med Kreditforeningsydelserne og andre Renter og Gældsposter; men denne Udvej er ikke farbar i det lange Løb, og at jage brave Landboere fra Gård og Hjem for at lade arbejdsløse komme til, vil i de færreste Tilfælde være nyttigt.
Et har i hvert Fald moralsk Betydning at huske på, at vi er i samme Båd og må sætte Ryg mod Ryg for at klare Skærene. At være splidagtige gør kun ondt værre. Enhver føler jo bedst Trykket hos sig selv; men dette at være uden Beskæftigelse er en forfærdelig Tilstand, selv om der ikke absolut er Tale om at lide Sult og Nød endnu: men den Dag Skatterne svigter så meget, at der kun bliver indbetalt Halvdelen eller mindre af det allernødvendigste, og hverken Kommune eller Stat kan låne – hvad så? Kommunisme kan næppe redde Situationen uden for en meget begrænset Tid.
Det har så ofte været sagt, at Tiderne omkring 1912-13-14 at de var så fortrinlige, gid vi havde de Forhold. tilbage. Ja, Priserne på Landbrugsprodukterne er vel omtrent de samme, som da. Jorden er vel endog i betydelig bedre Stand, også Driftsmateriel er som oftest i bedre Stand. Var det helt umuligt at vende tilbage til et sådant Udgangspunkt, således at alle Lønninger, private som offentlige, blev nedsat til Datidens? Jeg ved, at det ikke vilde være behageligt og vilde slet ikke ønske det. dersom det ikke måtte blive nødvendigt. Men Nøden lærer nøgen Kone at spinde”, og der vilde dog være mere Mulighed for, at der ad den Vej kunde sættes mere Arbejde i Gang med Byggeri og lignende, når Priserne. kunde stille sig således, at Huslejen. blev overkommelig at betale. Et véd vi, at et Samfund, der for en stor De! skal leve af Arbejdsunderstøttelse, skal efterhånden komme i en ynkelig Stilling, og kan vi ikke snart nå til at indføre en grundig Reform i denne Retning, tror jeg, at vi er værst mod os selv, enten vi skal nyde eller yde.
Ingen af os har vel noget at rose sig af med Hensyn til vore Dispositioner under og efter Verdenskrigen, vi har alle levet i Nuet og ikke tænkt over, at Ødelæggelsen af andre Nationer skulde føre vor egen Undergang med sig.
Pedershaab”. Brønderslev,
den 25. November 1932.
P. Nielsen
Vendsyssel Tidende, Hjørring
skriver den 30. NOV. 1932
Frit Ord.
Hr. Fabrikant P. Nielsen,
Pedershaab!
De skriver i deres Artikel af 25. November, at Prisen på Landbrugsprodukter vel omtrentlig ligger som i Årene 1912-14. Nej desværre ligger disse langt under. Når Smør dengang kostede 2,10 Kr. pr. kg., koster det i Dag 1,80, en fed Tyr eller Kvie kostede den- gang ca. 30 Øre pr. 1⁄2 kg., nu 12 -14 Øre pr. 2 kg., en fed Gris koster i Dag 20 Kr. mindre end dengang. Nej, kunde vi blot få de samme Priser, vi fik i 1913, og så få Skatterne nedsat med 40 pct. og Lønninger (ikke for Landarbejdere) nedsat med noget lignende, da tror jeg ikke nogen Land- mænd forlanger væsentlig mere.
Agrarius.
Vendsyssel Tidende skriver
Den 27. DEC. 1932
BRØNDERSLEV Lysglimt i Mørket.
I den Mørketid, vi er inde i, hvor Pessimisme og evindelige Klager hører til Dagens Uorden, spejdes der efter Lys, og den Lys seer, der kan underbygge sin Optimisme med fornuftige Grunde, vil der blive lyttet til som ingen anden.
Hvor Pessimisme og Klager får Livet til at stagnere og hensygne, der griber Optimismen ind med sin Tro og sit Vovemod og sætter Hjulene i Gang.
På Pedershaab Cementindustri i Brønderslev udtaler Direktør P. J Nielsen I sine Nytårsbetragtninger til Personalet følgende, der må betegnes som et Lysglimt, der skinner videre end til den snævre Kreds, det først når, og som derfor også kan påregne Interesse i vide Kredse:
Det var jo ikke med de bedste Forhåbninger, vi gik ind i det nye År, og hele Året, også for Virksomheden her, var været præget af den almindelige Depression, Vor Eksport, som vi i tidligere År har regnet betydeligt med er om ikke fuldkommen gået i stå, så dog betydelig formindsket, og har i det forløbne År ikke andraget 10 pct. af vor samlede Omsætning Når vi alligevel har kunne opretholde en relativ god Beskæftigelsesgrad, da skyldes dette meget væsentlig vor nye Vinduesfabrik, der jo har arbejdet for fuld Kraft omtrent hele Året.
Hvor mørkt det end ser ud for alle Erhverv her i Danmark, er der dog flere Ting, der tyder på, at vi står. overfor et Vendepunkt i Krisen.
Beretninger, vi har modtaget bl.a. fra Brasilien og Argentina lyder således rét optimistiske og vore Repræsentanter mener, at man der står overfor en ny Opgangsperiode. I Rumænien står man overfor Opbygning af helt nyt Vejnet, og vi har Grund til at tro, at vi kommer i Betragtning ved Levering at Vejbygningsmaskiner, således modtog vi for nogle Dage siden Ordre fra Bukarest Kommune på 1 Brostensstødemaskine, der vil efterfølges af et betydeligt Antal, såfremt den viser sig tilfredsstillende. Vi har således kun Grund til at se med Fortrøstning på det nye År.
Jeg finder det også af Betydning at nævne, at vi for kort Tid siden har afsluttet en meget vigtig Kontrakt med det største Vejbygnings maskinfirma i Skandinavien, hvorefter dette Firma aftager hele sit Salg af Vejbygningsmaskiner hos os, hvilket efter al Sandsynlighed vil bevirke en meget betydelig Forøgelse af vor Beskæftigelsesgrad. Vi har allerede modtaget ret betydelige Ordrer fra dette Firma.
En anden Betydning ser jeg også I denne Kontrakt, nemlig, at vort Sortiment i Vejbygningsmaskiner herefter vil komme til at omfatte alle Maskiner til Vejes Bygning såvel for Asfalt som Betonveje, og derigennem åbne os nye Eksportmuligheder.
Endvidere venter vi også meget betydelige Ordrer til vor Vinduesfabrik, dette vil dog i første Række afhænge af vor Konkurrencedygtighed. At vore/ Afdelinger i Aalborg og Thisted samt vor Traktorafdeling her særlig har lidt under Krisens Virkninger, er jo kun naturligt efter som disse Afdelinger i væsentlig Grad er afhængige af Landbrugsklientel.
Derimod har vor Afdeling i København som sædvanlig arbejdet over Forventning godt, og har præstere en ikke uvæsentlig Del af de Ordrer, der er indgået i Løbet af Året.
Af nye Maskiner har vi i det forløbne År intet optaget. De vil af det, jeg netop har nævnt, sikkert give mig Ret i, at når vi bedømmer Situationen relativ optimistisk, da er dette ikke uden Grund; der er, som De vil se, flere Ting, der tyder på, at vi for vort Vedkommende gaar en bedre Tid i Møde, og da er det i hvert Fald kun godt, at stå rustet med et godt Produktionsapparat således, at Efterspørgslen kan tilfredsstilles.
Så vidt Direktørens Ord.
Pessimisten vil straks sige: ”Svale gør ingen Sommer”! den, der vil ud af Mørket Vel, siger ”een Svale her, en anden der, de bebuder dog, at Våren er nær”, og det er den, som den arme Verden længes efter og spejder imod.
Et Tilbud og dets Modtagelse.
07.01.1933 – Vendsyssel Tidende
Fabrikant Nielsen angribes i” Social-Demokraten” for et Tilbud om Hornørarbejde, og belyser nu Angrebets Karakter.
Vi har modtaget:
Da Social-Demokraten eller dens Redaktør i Brønderslev endnu ikke har fundet Anledning til at besvare mit Brev af 2. ds., hvori jeg forlanger offentlig Tilbagekaldelse af den under 29. December i Bladet rejste Beskyldning mod mig for at ville nedsætte Lønnen for Arbejderne, mener jeg, at det er rigtigt at fremdrage Bladets Adfærd for Offentligheden ved at anføre Bladets Angreb på mig og mit Svar til Redaktøren.
Pedershaab, den 6. Jan. 1933.
P. Nielsen.
Angrebet.
Billig Arbejdskraft søges.
Et ”smukt” Tilbud i Arbejdsmændenes Forsamlingsstue,
Vi blev i Går præsenteret for følgende Aktstykke opslået i Arbejdsmændenes Samlingsstue. Under Forudsætning af, at der er 35-40 Arbejdere, der har Lyst til at istandsætte et Stykke af den gamle. Kongevej, der fører fra Landevejen til Jordemoderhuset mod Vest, vil jeg gerne lede dette Arbejde. Der begyndes Torsdag den 29. ds. Kl. 10 pr. og hver medtager Spade eller Skovl. Der arbejdes i 4-5 Timer. Kl. 12 opvartes med Kaffe og Kage, når hver selv medbringer Kop. Der ydes ingen Timebetaling, idet dette må betragtes som Honnørarbejde, som Kommunen ikke vil bekoste, da denne Vej har mindre Interesse. Men jeg vil betale 2 Kr. til hver, når Arbejdet er færdigt. For at Arbejdet kan begynde i Morgen Formiddag, må der mindst være tegnet 35 Arbejdere.<
Det er vel nok, selv om Fabrikant P. Nielsen vinker med Kaffe og Kage, en tør Kost her bydes paa. Kommunen vil ikke bekoste Arbejdet udført. Nej, det tror Pokker. Kommunen har vel ingen Interesse i at istandsætte Vejen til Fa- brikantens Plantage. Det er Honnørarbejde. Ja det er der saa sandelig ingen Grund til at benægte, men leve af Honnør kan selv ikke en Arbejdsløs, om han end er nok så trænet i at mangle.
Arbejderne er naturligvis stolte af, at Hr. Nielsen tilbyder at lede Arbejdet, men de vilde have været nok så begejstrede, hvis Hr. Nielsen havde tilbudt en Dagløn for Arbejdet, selv om der så ikke var opvartet med kaffe og kage
Spørgsmålet rejstes også: Mon det er flere Dages Arbejde, der skal gøres for de 2 Kr.? men selv om vi ved, at der er adskillige, der benytter sig af Arbejdernes Nødstilstand til at drive Arbejdslønnen ned, vægrer vi os dog ved at tro, at der skulde arbejdes flere Dage for 2 Kr. Det er forståeligt, at Tilbuddet har vakt Harme hos de mange Arbejdsmænd, der var til Kontrol i Går Formiddag.
Svaret,
Hr. Redaktør Jacob Sørensen, Brønderslev.
I Social-Demokratene for 29. December fremkom en Artikel, som formentlig er skrevet af Dem, en skarp Kritik af min Fremfærd forleden ved at tilbyde 40 Arbejdsløse en Beskæftigelse med at jævne et Stykke af den gamle Kongevej mod en Betaling af 2 Kr. for 4 Timer.
De må formodentlig savne Kendskab til, hvad De skriver om, ellers er Tankegangen meget ufin, idet de forudsætter, at jeg vilde nedsætte Arbejdsmændenes Løn. Dette er en hel Misforståelse. Det, jeg i dette Tilfælde vilde tilbyde, var en lille ekstra For- tjeneste til den knapt tilmålte Understøttelse, der ydes. De mener, at jeg kan have en personlig Fordel af at få denne Vej gjort mere farbar. Var det Tilfældet, var det vel nærmest en Forbrydelse at give 50 Øre i Timen, men da jeg har en bedre Vej til min Plan- tage, der ikke er halvt så lang, kan De, hvis De vil sætte Dem ind i Forholdet, ikke finde, at jeg har nogen som helst Interesse af, om denne Vej bliver farbar eller ikke, hvorimod den har Interesse for mange Beboere der omkring. Jeg kan tænke mig, at De i Sandhedens Interesse vil undersøge Sagen og derefter igen offentliggøre Resultatet, om der findes nogen Egeninteresse i dette Arbejde.
M. H. t. min Tendens til lav Arbejdsløn i Almindelighed skal jeg oplyse, at Brønderslev iflg. Statistikken står med den højeste Arbejdsmandsløn i Provinsens Købstæder, og Pedershaab er vel ikke af de mindste i Byen. En anden Sag er, at det gavner for lidt med den høje Timeløn, når så få kan betale den.
Pedershaab, den 6. Jan. 1933.
P. Nielsen.