Læs tekst nederst. De flotte Foto og tekst er af en ukendt Saltum person
mm“
Det er vand og is der har formet landskabet i Lille Norge og Kettrup Bjerge under sidste istid, siden har vi mennesker nok haft en finger eller to med i spillet, i området hvor det både er landskabet og skønheden der kan få ens puls op
GENNEM LILLE NORGES SLUGTER OG OVER KETTRUPS BJERGE
Da isen lå som en tung dyne over Vendsyssel i den seneste istid, så skabte smeltevandet en slugt mellem Løkken og Blokhus, lige nord for Saltum. Det var målet for min tur forrige onsdag, en lille fredet bræmme, som bliver kaldt Lille Norge, og som er omgivet af store sommerhusområder.
Meningerne om navnet Lille Norges oprindelse er mange. Nogle mener, at det er resultat af hundreder af års samhandel mellem købmænd i Danmark og Norge, den såkaldte skudehandel. Andre er mere specifikke, og mener at der er tale om en norsk kaptajn, der var strandet nord for Saltum. Han savnede i den grad sit fødelande, at han kunne gense nogle af Norges fjorde i det kuperede og smukke landskab, og derfor kaldet det Lille Norge.
Her vil jeg så tilføje, at hvis den historie er sand, så må den pågældende kaptajn også have kigget ret dybt i flaskerne med det lokale hjemmebrændte ildvand, for jeg har meget svært ved at se nogen lighed mellem Lille Norge og ”Store Norge”, medmindre man vil strække den så langt, at det ene skønne landskab er skabt af sand, mens det andet er skabt af klipperne.
Ud fra det perspektiv, så kunne den tredje version, måske være mere sandsynlig, for en ældre mand i området påstår, at det blev kaldt Lille Norge af hensyn til dem, som ikke kan komme til det rigtige Norge. Jeg har ingen anelse om, hvad den rigtige historie er, men jeg vil sige så meget, at selvom Norge utvivlsom er et smukt land, så kan den smukke smeltevandsdal bestemt også noget.
Når man har taget turen gennem dalen, kan man fortsætte hele veje ud til den brede, hvide Saltum Strand, hvilket jeg valgte at gøre, og stranden fulgte jeg mod nord.
Allerede udenfor Lille Norge er det nogle imponerende klitter man skal forcere, men fortsætter man et stykke mod nord, så bliver de højere og stejlere, men stadig noget blødere end Lønstrup Klint, som man kunne skimte i det fjerne længere mod nord.
Dem forcerede jeg ved Sti 15, selv om det krævede tungt åndedrag, hurtig puls og et par pauser undervejs. Men belønningen ventede også, for på den anden sider venter det kuperede landskab Kettrup Bjerge. Med sine mange bakketoppe og grønne enge er Kettrup Bjerge et smukt naturområde, der på flere måder kan holde pulsen oppe.
Kettrup Bjerge er på grund af sin natur og bakkede landskab et populært vandreområde, men også et hårdt et af slagsen. Fra den højeste bakke, Ørnbjerg, der med sine 43 meter hæver sig over resten af landskabet, kan man få en flot udsigt ud over hele området. I klart vejr kan I se helt til Hanstholm mod syd og og som nævnt Rubjerg Knude mod nord. På Ørnbjerg er der desuden et kystbefæstningsanlæg med 23 bunkers og kanonstillinger – et levn fra 2. Verdenskrig.
Hvis du også har undret dig over kosten, som man kan se på billederne fra Ørnbjerg, så er det ikke en forglemmelse fra et møde i heksenes fagforening, som var mit umiddelbare bud. Det viser sig at det er den lokale grundejerforenings bomærke. Den har tidligere været opstillet på stranden på foranledning af og betalt af foreningens æresmedlem, Villy G. Hansen, men blev senere flyttet til den nuværende placering, da Klitvæsenet krævede den fjernet. Kosten er blevet renoveret flere gange senest i forbindelse med Grundejerforeningens 25-års jubilæum i 2004.
Fra Ørnbjerg gik det, til mine hårdt prøvede benmusklers udelte begejstring, ad mere flade veje gennem sommerhusområderne tilbage til Lille Norge, som jeg nåede da triptælleren rundede de 6 km, og endnu en skøn tur i den danske natur var lagret på kameraets hukommelseskort.
Vi bor nærmest nabo med lille Norge , og det er ik så ring.
Hej Erik. Jeg er 80 år og vokset op i et husmandssted som ligger lige syd for Bette Norge og med jord op til området. For en del år siden blev jeg kontaktet af nu afdøde lære Jørgensen, som var en af grundlæggerne af Egnssamlingen i Saltum.
Han kunne fortælle at navnet Lille Norge var opstået omkring 1950 og nu ville han gerne tale med min mor, om hun vidste hvorfor Dybdal havde skiftet navn på det tidspunkt.
Jeg kunne så fortælle at min lillebror Søren og jeg havde døbt Dybdal til Bette Norge.
Vores forældre var i Norge lige op til krigen og havde et fotoalbum med billeder fra turen. Jeg spurgte min mor hvad de Norske fjelde var, da vi sad og kikkede på billederne.
Svaret var hvis bakkerne i Dybdal var af sten kunne det godt ligne de Norske fjelde.
Midt svar var vi kunne kalde Dybdal for Bette Norge. Dette har min nu afdøde mor fortalt i en artikel i Vendsyssel Tidende. Jeg er i besiddelse af både album og den udklippet artikel.
Som børn legede og kælkede vi meget i Bette Norge sammen med andre børn fra egnen.
Selvfølgelig i Bette Norge.
I dag bor jeg stadig tæt på Bette Norge eller Dybdal, nærmere på Guldagervej. Kommer du forbi til en snak er du velkommen