Villa Holmen, syd for kirken i Vrensted

“Villa Holmen”Lægeboligen, Ingstrupvej. 3, Vrensted, matr 84 c, den flotte hvide villa beliggende ved Kirkedammen og kirken blev opført af Lars Pedersen Holmen i 1924.

foto fra 2016

Foto fra  1934 Villa Holmen og Kirkedammen
foto fra 1953 af den sydlige del af Vrensted by
Historien skrevet af Elin og Jørgen Schierup ejere af den flotte villa i 2016.

Billeder af “Villa Holmen” m.m. smukt beliggende i en stor have i den sydlige ende af byen ved Vrensted Kirke, Sct. Thøgers kilde og Kirkedammen (ejer i 2016: læge Jørgen Schierup)

Som nævnt i omtalen af “Gadestedet” (separat fortælling) købte Lars Holmen, 26 år gammel som næstældste søn fra gården Holmen syd for Vrensted, i 1924 hovedparten af matriklen 84, og lod på ejendommen det nuværende store hvide hus med fremtrædende kampestenssokkel, kvist og karnap mod Dammen opføre.
Her startede han gartneri, vistnok mest blomster, med kransebinding og andet dekorationsarbejde.
Ud mod Dammen lavede han en smuk park med snoede gange omkranset af lave buksbomhække og blomsterbede. Til dette ”anlæg” valfartede egnens beboere for en hyggeeftermiddag, Spadsereture ad de snoede gange med den udkårne, og når det gik højt, en rotur på dammen med kæresten siddende i stævnen af den hvide robåd!
Et flot islæt i bybilledet, som vi i dag slet ikke kan leve op til.
Op mod Ingstrupvejen plantede han et lille linde lysthus, hvor han bl.a. sad og bandt buketter og kranse.
I husets store kælder havde han sit værksted og opbevarede remedier og plantegiftstoffer. Bl.a. husker jeg, at der på en hylde stod en efterladt glasflaske med 1 liter ren nicotin! Nok til at tage livet af hele Vrensteds befolkning. Tænk, hvis den faldt ned og gik i stykker!!
Ud over blomster var der også en stor frugt- og bærhave, som gav min mor og os børn meget sommerarbejde med plukning, syltning og saftning. Jeg husker bedst de mange ribs og solbærbuske med bistaderne som nærmeste nabo.
Og så blommetræerne, især Kirkes og Reine Claude var lækre og saftige, og kunne give en god mavepine, når man havde siddet i træet en eftermiddag og smovset.
Der var rigelig frugt at tage med i skole til kammeraterne.
Det var i 1947 at mine forældre, Gitte og Peder Madsen Sørensen købte huset.
De sidste år havde det tjent som aftægtshus for Lars Holmen, 1862 – 1941, hans bror Ole 1864 – 1939, og søsteren Christine 1868 – 1945. De blev passet af en niece, Anna. Hun var blevet enke i USA med 3 små børn og kom hjem for at passe de gamle mod at arve huset som løn, og som ved den daværende ejer af Holmen, Chr Rendbæks hjælp solgte det til mine forældre. Der var lidt uenighed om prisen, men handlen gik i orden, da mine forældre accepterede at tage bierne med.
Dem ville Rendbæk ikke beholde!!
Annas børn Ella, Merlin og Erma voksede op her , Erma som adoptivdatter hos Chr Rendbæk. De flyttede alle tilbage til USA i voksenalderen.
Som en særlig historie om huset kan Poul Stevns fortælle , at da hans far provst Stevns som modstandsmand blev eftersøgt af gestapo var han heldig at være i Hjørring til møde den 7 marts 45, da Gestapo ankom til præstegården. Han blev af venner omdirigeret på sin cykel og holdt sig i skjul rundt i sine sogne. Boede så en periode i skjul på loftet i Villa Holmen hos Anna Holmen (Michaelsen) og frk Hjortnæs.
Min far ville oprette lægeklinik i huset, kraftigt tilskyndet af sin bror, Søren J Sørensen, der havde Kærgård i Vrensted. De så et godt patientunderlag i området mellem Løkken og Brønderslev. Huset egnede sig fint til lægepraksis med to store rum, som blev indrettet til hhv konsultation og venteværelse med dobbeltdøre ind til privaten, hvor mor havde en stor opgave med at tysse på os 5 børn, samtidig med at hun måtte passe telefonen, Vrensted 75, og assistere ved vanskelige konsultationer. Hvis der var brug for en god snak, den tids psykologbehandling, blev patienten inviteret ind til en kop te eller kaffe med mor, enten i stuen eller i haven.
Fra vinduet i konsultationen ar der udsigt over dammen, hvilket far udnyttede til at berolige børnene f eks efter vaccination. Han tog dem på armen og viste og fortalte om svaner og ænder derude.
Far havde, som det var sædvane dengang forholdsvis kort konsultation, gerne slut til frokost og efter en kort lur tog han fat på de mange sygebesøg, nødvendige på grund af de store afstande f eks til Vildmosen, og husmændenes mangel på motorisering. Oftest havde de blot en cykel.
Næsten alle fødsler dengang var hjemmefødsler, og det gav mange afbræk i den daglige, ( og natlige ! ) rytme. Ofte måtte mor ind i venteværelset, hvor folk jo sad og ventede uden tidsbestilling, og beklage at far var kaldt ud til fødsel, men folk var velkomne til at vente de timer det tog, eller tage cyklen hjem igen ! Der var ingen P plads ved lægeboligen, men et forsvarligt cykelstativ !
Haven ændrede langsomt karakter, da den store produktion af grønsager og frugt jo ikke kunne finde afsætning. Så store partier blev lagt om til prydhave.
Mor var gartnerdatter og havde godt blik herfor, så ændringerne kom gradvist uden konsulentbistand, hvilket Elin og jeg har fortsat efter vi overtog huset i 1983.
Vi synes stadig det er en herlig plet, og gør os umage for at lade hus og have præsentere sig smukt i sammenhæng med gadekæret.

Elin og Jørgen Schierup, august 2016

En billedkavalkade:

Billeder af “Villa Holmen” m.m.

foto 2016

Luftfoto fra 2015 af “Villa Holmen”, beliggende ved Kirkedammen på Ingstrupvej 3, Vrensted, på en 3846 m2 stor grund. Ejendommen er bygget i 1924 af Lars Pedersen Holmen en søn fra gården Holmen  der ligger syd for Vrensted by. Han etablerede et gartneri på stedet. Der blev etableret en fin have, en slags anlæg. Det ser ud som om haven også blev benyttet af Vrenstedboerne når de gik søndagstur, iflg. nogle af nedenfor viste billeder.

foto fra 1920-1930
fra haven i 1920-1930
Lars Holmen ca 1925 i haven
foto fra haven ca. 1930
foto fra haven ca. 1920
Lars Holmen ca. 1925
foto ca. 1930 Kirkedammen, Kirken og Villa Holmen og t.h. Ørnholms Tårnurfabrik
Lars Holmen har besøg i sin have ca. 1930
Vrensted borgere der promenerer ved det fine haveanlæg ved Kirkedammen ca. 1900
Lars Holmen foto 1888

Lars Pedersen Holmen var født på gården Holmen i Vrensted, nedenfor hans anetavler.

Lars Pedersen Holmen var ugift iflg. anetavlen.

En bror overtog Holmen efter forældrene.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *