Tøjbutikken Agerbæk… hvordan startede det?

Sagde man i 1960´erne Agerbæk, så tænkte de fleste i Brønderslev på drenge- og herretøjsbutikken på hjørnet af Skolegade og Bredgade.

Hvem er eller var Agerbæk?

Agerbæk er en lille landsby med 1299 indbyggere, 29 km. fra Esbjerg, men det er også navnet på den mand og den butik, du her kan læse meget mere om.

Butikshistorien starter i 1936 i landsbyen Jerslev, som den tid kun havde godt 600 indbyggere. I denne lille flække åbner Hans Peder Agerbæk Iversen sin første tøjbutik, med herre- og drengetøj,

men i 1949 tager han skridtet videre og flytter til købstaden Brønderslev, på hjørnet af Skolegade og Bredgade

hvor der findes et større og pænere kundegrundlag. Brønderslev havde godt 8.000 indbyggere, på det tidspunkt. Her åbner Hans Agerbæk en pæn butik, som forinden havde huset den legendariske Jacob Sko, som flyttede tættere på centrum.

 

Hans Peder Agerbæk Iversen blev født den 25. juni 1913 i Starup sogn ved Ribe og døde den 4. marts 1996 i Brønderslev.

Forretningen i Brønderslev får navnet:

“Herremagasin Agerbæk Iversen A/S”, telefon # 618, se annoncen:

I 1973 flytter forretningen helt ned i Centrum. Hans Agerbæk overtager den ejendom som Jacob Sko havde drevet forretning fra på hjørnet af Nugde og Bredgade.

                       

Hans Peder Agerbæk                      Margrethe, alias Grethe

Hans Peder Agerbæk Iversen, f. d. 25.6.1913 og Margrethe Jensine Pedersen f. d 9. januar 1916 i Brsl. De blev viet den 20. juni 1937 i Brønderslev kirke. Margrethe blev kaldt Grethe Agerbæk Iversen.

Tøjeksperten Agerbæk.

Hans Peder Agerbæk Iversen var en stræbsom mand som havde travlt med at passe sin butik, præcis som alle andre butiksindehavere. Indimellem kunne det godt blive lidt for meget, har sønnen Jan Agerbæk sagt i et interview for nylig. Hustruen ”Grethe” og børnene følte sig lidt forsømt, sagde Jan Agerbæk. Alle ved, at det er en af ulemperne ved at drive en forretning. Indehaverne passer deres butik som det var et lille barn og tit føler de, at de skal være til stede evig og al tid – de tør ikke slippe grebet og overlade ansvaret til andre. Den holdning, tror jeg er ganske udbredt blandt erhvervsdrivende. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt og giver et ubalanceret liv og familieliv.

Hans Agerbæk knoklede derudaf og i 1970 etablerede han byens første rigtige varehus, som blev placeret på det  hjørnet af Bredgade/Nygade i lejede lokaler  i en nyopført ejendom opført af Kjøbenhavns Handelsbank.

Efter faderens død blev tøjforretningen Agerbæk drevet af sønnen Jan Agerbæk, som fik sin uddannelse hos Brønderslev Kommune, men i 1980 blev han ansat hos faderen og i 1986 overtog han forretningen. I de seneste år er forretningen blevet udvidet og sælger nu også arbejdstøj og festtøj.

Jan Agerbæk er født i 1956 og for nogen tid siden udtalte han til Nordjyske: ”nu er det slut, andre må overtage depechen”.

Forretningen er nu overdraget til nye ejere og idag ejes Mr. Agerbæk af Huset Agerbæk A/S, som har adresse i samme ejendom. Hovedinvestoren er ”head Honcho” Nicolai Sthyr-Nielsen og Co-owner, Dan Larsen.

Hvordan fremtiden tegner sig for Mr. Agerbæk, vil kun tiden kunne vise!  Selvom vi står overfor en ny trend, hvor mange køber via nettet ser de nye ejere positivt på fremtiden.