Store Brønderslev Marked

City Avisen bringe her en meget aktuel historie fra Brønderslev. Og billeder, der er gengivet er venligst udlånt af Lokalhistorisk arkiv i Brønderslev, der har en del materiale liggende om den gamle del af Brønderslev. Bysbarnet, lærer Ella Pedersen, der i de tidligere City Aviser har berettet om Det gamle Brønderslev, har igen været i gang med at “grave i historien”.

Store Brønderslev Marked…

I disse dage er der fest og stor aktivitet på markedspladsen i Brønderslev, hvor der er masser af underholdning og markedsstemning Det første marked fandt sted ved Bækkens Kro i 1843. Kroen havde siden 1711 haft kroprivilegium og fungeret som samlested for de markeder der i 1700-tallet blev holdt ved “Vrangbæk”. I 1836 opførtes Brønderslev Kro ved den nye vej mellem Nørresundby og Hjørring, som allerede var blevet færdiggjort i 1832. Markedet udviklede sig til et stort marked, og der blev hurtigt toneangivende med hensyn til kreaturpriser. I tiden frem til 1863, hvor markedet flyttes til den nye kro på Aalborgvej, var de rejsende begyndt at mødes på den nye kro da Bækkens Kro egentlig ikke var synderlig anset. Som Provst Frederik Nielsen skrev: “Der var ikke andet at få for de rejsende på Bækkens Kro – end godt vand af bækken”.

Markedet flyttes…

I 1921 flyttes markedet til området mellem Nørregade, Vestergårdsgade og Frederiksgade – der hvor Falck stationen og Landbocentret ligger i dag. I slutningen af 1920’erne og op gennem 1930’erne ændrede Store Brønderslev Marked karakter. Kreaturhandelen på markederne fik mindre betydning for landmændene da der opstod de såkaldte samlestalde. Men trods nedgangen i kreaturhandelen skulle dette ikke have negativ indflydelse på tilstrømningen af folk, der skulle til marked, for kramhandel, markedsgøgl og forlystelser kom nu til markedet i store mængder. I 1925 bad markedsudvalgets formand gårdejer N. Eriksen om at få flyttet gøglet op på pladsens nordlige del, som senere skulle ende med at blive den markedsplads vi kender i dag.

 Bysbarnets markedsoplevelser… –

Som barn var Brønderslev Marked en fest man glædede sig til. Markedet begyndte søndag kl. 16 og sluttede kl. 23. Hele mandagen var der marked, og vi børn havde fri fra skole. Vi fik som regel en skilling med, når vi vandrede af sted. Jeg har ikke været særlig stor, da vejen til markedet førte forbi flygtninge lejren, der var placeret på et ret stort areal ved Vestergårdsgade og Frederiksgade, siger Ella Pedersen og fortsætter – Der var jerngitter omkring lejren, og det var hovedsagelig kvinder og børn, der var i lejren De boede i barakker, og har været der fra slutningen af 2. verdenskrig og et par år frem. Måske var det tyske flygtninge eller måske var det østeuropærere. Men de gjorde et stort indtryk, når de stod med fingrene på gitteret og stirrede på alle de folk, der vandrede forbi på vej til marked. Jeg har ladet mig fortælle, at man ikke måtte have kontakt med dem, og at man ikke måtte give dem noget, men at folk alligevel stak mad og penge ind til dem. Men det stærke indtryk, mødet med flygtninge havde gjort, var snart glemt for der var en larm, en råben og en masse musik fra markedet. På selve markedspladsen med de mange telte, der var stillet op som huse i flere gader var der et mylder af mennesker, og man kunne nemt blive væk fra hinanden. Der var masser af gøgl og øltelte, hvor folk dansede, der var gynger og karruseller, lotterier og meget mere. Og der blev handlet med heste og dyr. Markedet var en stor oplevelse – ikke mindst for os bom, siger Ella Pedersen

Markedsudvalget er i arbejdstøjet….

Allerede først i 1950erne kunne man se det første spæde optræk til det marked som vi kender i dag. Mange lokale foreninger var repræsenteret på markedet. Nogle af de første foreninger på markedet var Sct. Georgs Gildet og Dansk Røde Kors, som siden midten af 1950erne har haft tombola pa markedet. I 1960’erne udviklede markedet sig til en and fest, med store øltelte, gøgl og forskelligt underholdning. Den næsten eksplosionsagtige udvikling markedet oplevede gjorde det nødvendigt at nedsætte et arbejdsudvalg til at varetage udviklingen omkring markedet. I 1972 stifte 21 foreninger et repræsentantskab, som nedsatte markedets første markedsudvalg. Udvalget er i disse dage optaget af masser af opgaver, der skal udføres under det STORE marked i Brønderslev.