Gitte Lykke – hvordan jeg blev præst

Vrensted har overtaget Brønderslevs tidligere præst primo 2021 og præstegården er igen blevet beboet, efter at den har stået tom i lang tid, mens Løkken Stor pastorat har søgt efter en præst med bopæl i Vrensted Præstegård.

Løkken Stor pastorat har nu 2 præster: Kennet Berg (kirkebogsfører) og Gitte Lykke Andersen, som skal betjene de 7 kirker i pastoratet nemlig: Løkken, Furreby, Vrensted, Børglum, Vittrup, Rubjerg og Lyngby Kirker

Her fortæller Gitte Lykke Andersen om hvordan hun blev præst:

Løkken Stor pastorats  nye præst ville oprindeligt arbejde i reklamebranchen, men valgte så i stedet for at læse teologi, og det har hun bestemt ikke fortrudt, selv om familien troede, at det rablede for hende. I 2021 er hun tiltrådt som sognepræst i Løkken Stor pastorat med bopæl i Vrensted Præstegård.

Sådan fortæller Gitte Lykke Andersen i 2004

Hverken min mand eller jeg kommer fra specielt religiøse familier, fortæller Gitte Lykke Andersen, der 8. august 2004 bliver indsat i sit embede som ny sognepræst i Brønderslev og Serritslev. – Oprindeligt ville jeg da også arbejde i reklamebranchen. Jeg havde taget et syv måneders kursus som computer grafiker, men det var vanskeligt at få en læreplads. – Jeg var nødt til at tage et kontorjob, da min søgning var resultatløs. De mente flere steder, at jeg havde for lidt computererfaring. Men efter halvandet år var der tæt på at være bid.  Jeg blev kaldt til samtale hos et reklamebureau. – Det virkede som et rigtig godt bureau og jeg ville rigtig gerne have jobbet. Men der var to andre kandidater til jobbet. To unge fyre. Så da jeg ikke havde hørt noget ti dage efter samtale, tog jeg selv kontakt til reklamebureauet, men de bad mig afvente deres beslutning.

Imidlertid havde jeg ikke tænkt mig  at vente. – Jeg troede, at min chance for at få jobbet var forspildt, så besluttede jeg mig for at være præst i stedet. Hvorfor det ved jeg ikke, men det besluttede jeg mig for. Få dage senere tilbød reklamebureauet mig alligevel  stillingen. Men jeg sagde nej tak.  Jeg havde allerede søgt ind på teologistudiet på kvote to. – Min familie og mine venner troede, at det rablede for mig. Nu havde jeg søgt en stilling i reklamebranchen i halvandet år, og når jeg så fik tilbudt et job, så sagde jeg nej uden at vide, om jeg overhovedet ville blive optaget på teologistudiet. Jeg blev imidlertid optaget, og har ikke fortrudt min beslutning. – Jeg havde allerede dengang fået mit første barn, og reklamebureauet ville have mig til at love, at jeg ikke fik børn de første fire år, ligesom de krævede, at jeg kunne klare overarbejde fra tid til anden. På den måde passer præstehvervet mig langt bedre. Her har jeg mulighed for at planlægge arbejdstiderne selv, så jeg får mere tid til mine børn, og jeg kan også tage dem med på arbejde.

Det betyder store ændringer fors familien, at jeg er blevet sognepræst i Brønderslev. Børnene må flytte skole og min mand har måttet sige hans to job op. – Claus har endnu ikke fundet nyt arbejde, men han flytter også først til Brønderslev 1.august. – Min familie har hele tiden vidst, at vi skulle flytte, den dag jeg blev færdiguddannet. – Men jeg vægtede min families ønsker højt, da jeg søgte stillingen i Brønderslev. Det var vigtigt for mig at komme til en by, hvor mine børn kunne cykle til skole, fodbold, ridning m.v.

En fjerdedel af mit job skal foregå på Psykiatrisk Sygehus. – Jeg skal have kontortid en dag om ugen på sygehuset, men jeg skal ikke lave papirarbejde. Jeg er der, hvis der er nogen, der har brug for at tale med mig.  Det er vigtigt for mig, at alle føler sig som en del af fællesskabet – det menneskelige fællesskab. – Jeg vil gå ind i det her arbejde med åbenhed og imødekommenhed overfor alle typer mennesker, unge, gamle og socialt udstødte. Jeg har arbejder som telefonvagt hos Sct. Nicolai Tjenesten. – Her talte jeg om natten med mange ensomme mennesker, som ikke havde nogen at tale med om deres dagligdag og problemer. Det viste mig, hvor vigtig det er, at alle har nogen, der lytter til dem og tager dem seriøst. -Derfor kunne jeg godt finde på selv at opsøge bumserne i byen, når de sidder på en bænk og drikker. Dem vil jeg gerne tale med. Jeg er god til at tale med folk og til at få en dialog igang. Jeg  glæder mig til at starte i sit nye job. – Jeg ser enormt meget frem til at lære folk at kende i byen. Jeg har forstået, at det er en meget travl kirke, hvor der altid er gang i alle mulige aktiviteter. Jeg håber blot, at folk kan lide mig, for som præst har man ofte meget på hjertet, men det er svært at komme af med, hvis der ikke er nogen, der gider at høre på dig.

Den 24.05.2021 skriver Gitte Lykke denne kommentar til artiklen:

Hold nu op, det er længe siden, jeg har læst den artikel 😄Jeg husker, jeg var irriteret, fordi jeg ikke havde fået lov at læse den igennem, før den kom i avisen. F.eks. kunne jeg aldrig drømme om at bruge ordet “Bums” om et (socialt) udsat menneske !! – hvilket, jeg skrev til journalisten efterfølgende. Det var heller ikke reklamebureauet, der gjorde mig til præst eller en “fiks idé”, jeg lige fik, at ville være præst – det var et pludseligt kald fra Gud ud af det blå, et kald der var så stærkt i mig, at jeg bare måtte søge ind på teologi. Nå … men pudsigt at læse den igen, meget er sket siden dengang 🙂