Murer Evald fik en lærestreg

Murer Evald fik en lærestreg. 

Evald bag tremmer i 1999 i Hjørring Arresthus

Evald Nielsen er opvokset i Vrensted hvor hans forældre drev en minkfarn på Bystien i Nyhavn. Evald har altid været en frisk gut og gennem alle ungdomsårene spillede han både fodbold og håndbold og til begge dele var han dygtig. I årenes løb blev han desuden træner for håndbold ungdommen i Vrensted Idrætsforening og gjorde et stort arbejde her.

Han har også i tidens løb gjort det på de skrå brædder, når der blev kaldt på ham. Evald var gennem mange år bosiddende i Nyhavn, hvor han stiftede familie. Evald kunne spille på mange strenge og han gjorde det også gerne. På et tidspunkt flyttede familien til Rubjerg hvorfra Evald drev en murermester forretning. Han kom også i Kommunalbestyrelsen i daværende Løkken-Vraa Kommune, men måtte udtræde da han fik sin dom. Evald er desværre gået bort.

Efter Promillekørsel, måtte han ruske tremmer i 14 dage i arresten i Hjørring om hvilket ophold han fortæller nedenfor. Ud fra Evald dagbogsnotater som jeg har læst, befandt han sig rimeligt godt under opholdet og fik snakket med mange af de andre indsatte og set noget TV.

Kilde: Nordjyske Lone Beck 15.08.1999

Det var med bævende hjerte, at murer Evald Nielsen fra Rubjerg, mandag den 2. august klokken lidt i ni sagde farvel til sin kone Connie og gik hen og ringede på døren til Hjørring Arresthus.

Udsigten til to uger bag tremmer sammen med 22 andre mere eller mindre hærdede kriminelle, kan nok tage pippet fra de fleste almindelige, lovlydige borgere, men Murer Evald, der skulle afsone en dom for spritkørsel, fandt snart ud af, at alle kriminelle ikke er rendyrkede psykopater.

De indsatte i Hjørring Arresthus virker faktisk som ganske almindelige mennesker, synes han.

Ansigt til ansigt

– Jeg troede, at det ville være underligt at stå ansigt til ansigt med en mand, der har slået et andet menneske ihjel, men alle fangerne er faktisk nogle meget flinke gutter, fortæller Evald, der er den eneste førstegangsdømte i Hjørring Arresthuset i øjeblikket.

– Det er meget anderledes end jeg havde forventet – det er det spændende ved at komme herind. Det er en suveræn oplevelse at lære de typer at kende og høre dem fortælle om baggrunden for deres forbrydelser. Det bliver dét, de har gjort, selvfølgelig ikke rigtigt af, men jeg vil i hvert fald ikke være så hurtig til at dømme i fremtiden. Baggrunden kan være noget, man slet ikke forestiller sig, f.eks. en almindelig familiefar, der er et par terminer bagud, og begår bankrøveri, siger Evald Nielsen.

Synd for de unge

Murer-Evald hører ikke ligefrem til de generte og tilbageholdende, så han kom hurtigt i snak med de andre indsatte og har taget mange spil kasino med en ung fyr, der afsoner 30 dage for vold.

– Jeg er ked at at se så mange unge mennesker, der sidder herinde for vold, siger Evald.

– Vi har én, der har siddet varetægtsfængslet i syv måneder, før han nu kommer for retten. Det er synd.

De unge bliver ødelagt af at være her i månedsvis, mens de venter på deres dom. Jeg ved godt at den tid de har været varetægtsfængslet bliver trukket fra dommen, men det er lang tid at sidde og vente i det uvisse.

– Jeg aner ikke hvordan det ville påvirke mig, hvis jeg skulle sidde her så længe, men 14 dage er ikke slemt. Det har været utroligt lærerigt rent menneskeligt, fortæller MurerEvald.

Lærestreg

Evald Nielsen måtte vinke farvel til kørekortet, pladsen i Løkken-Vrå Kommunalbestyrelse og den pletfri straffeattest efter at han sidste efterår blev taget for spritkørsel med en promille på 2,04.

Desuden blev han idømt14 dages hæfte, der nu er overstået.

Det største straf var at miste kørekortet og blive smidt ud af kommunalbestyrelsen, konstaterer Evald.

Dén lærestreg skal nok afholde ham fra at sætte sig bag rattet efter at have drukket i fremtiden.

– Men at slappe af og blive vartet op i 14 dage herinde på statens regning, føles ikke som en straf. Der ville være mere mening i at sende førstegangsdømte som mig ud og lave noget nyttigt i de to uger, mener Evald.

I fin form

Han synes, han har haft et par interessante uger i arresten. En stor del af tiden er de indsatte låst inde i deres celler, men det kan Evald godt holde ud.

– Fjernsynet gør, at tiden ikke føles så lang, og man kan også arbejde lidt på værkstedet. Jeg har blandt andet lavet flagliner og pakket vimpler, bare for at få tiden til at gå. Andre pakker søm og skruer og tjener en rimelig skilling på det, fortæller Evald.

Maden i arresthuset er ikke førsteklasses og der er ikke så meget af den, som Murer-Evald plejer at fortære. Heldigvis for ham leverer en købmand varer til de indsatte hver tirsdag og fredag efter forudgående bestilling, så Evald er hverken fysisk eller mentalt nedbrudt, når han senere idag bliver sat på fri fod igen.

 

Evald var med i mange sammenhænge her som bestyrelsesmedlem i Vrensted Idrætsforening:


Bestyrelsen ved VI 50 års jubilæum fv. Leif Jensen, formand Tommy Pedersen, Marianne Hyldgaard, Niels Mariegaard, Evald Nielsen

november 2019, jens otto madsen