Mit møde med lærer og salmedigteren Jens Rosendal, Ballum

Af Poul Erik Jensen

 Til spildansk konkurrencen (sangskriver- konkurrence) i 2006 blev det starten på mit møde med Jens Rosendal, og det kom sig ved, at jeg spurgte Jens Nielsen (komponist/musiker fra Lørslev) om ikke han kendte nogen, der var gode til at skrive sangtekster. Det havde nok været året forinden, og Jens Nielsen foreslog, at jeg sendte en mail til Jens Rosendal i Ballum v/højer/Sønderjylland og huske at sende en hilsen fra Jens i Lørslev. De 2 havde tidligere mødt hinanden på Løgumkloster Højskole, hvor Jens Rosendal var forstander, og som vi har hørt Jens Rosendal fortælle bl.a. sidst her i Hellum i juli, så har Jens Nielsen komponeret en hel del melodier til Jens Rosendals flotte digte.

 Sådan startede det for mig!

Jens Rosendal studerer Vendsyssel – Gildets  sangbog

 Den første tekst Jens Rosendal skrev til mig, var en melodi jeg mailede til ham i 2006, og det blev til sensommersangen “Sommeren fløj”. Allerede året efter i 2007 blev den anden melodi sendt afsted til Jens i Ballum, og han skrev da de flotte ord til “Glæden over landet”, da kravet til dette år fra Spildansk juryen var “Fædrelandssange – en hyldest til Danmark”.

Der blev sendt 283 forslag ind fra hele landet – vi vandt ikke – men var nok tæt på, da vores “Glæden over landet” blev udvalgt sammen med 18 andre fædrelandssange til at blive indspillet af en af Danmarks bedste pianister “Carl Ulrik Munk-Andersen” og tilmed at komme med i sangbogen “Årets danske sange 2007 – med flot romantisk billede af den danske bøgeskov.

Da jeg fik sangbogen tilsendt allerførste gang og pakkede op og satte CD en på og trykkede på nr. 9 og så høre Carl Ulrik Munk-Andersen spille og hans kone Pernille Bogø Bach synge “Glæden over landet”, da må jeg indrømme at en tåre kom frem i øjenlågene – det var så smukt at høre den melodi, man havde sendt ind “komme ud” i køkkenrummet, og der blev vist drukket en ekstra kop kaffe herefter!

Det var godt nok stort for mig – men Jens Rosendal har jo prøvet mange gange før at komme med i sangbøger, og han har som bekendt rekorden med hele 13 sange i Højskolesangbogen af nulevende digtere.

På giro 413 kan man i øvrigt ønske “Glæden over landet” og fra netop CD en fra sangbogen, og alle er meget velkommen til at sende ind til Giro 413 med familie/fest hilsen og ønske sangen – de har den derinde.

Året efter i 2008 fik vi sandelig igen en sang med i “Årets danske børnesange 2008”, men denne gang havde Jens sendt børnedigtet “Springforbi” til mig det kunne bruges?” Jeg komponerede en lille swing melodi dertil, og den behagede åbenbart også konkurrence juryen, så sangen blev optaget i sangbog/CD indspilning sammen med 16 andre børnesange over hele landet.

Første gang jeg mødte Jens Rosendal personligt – var i Østervrå Kulturhus til et sangforedrag, hvor han havde Jens Nielsen, Lørslev med som pianist – og det var en meget stor oplevelse for mig. Dette ligger nok tilbage omkring år 2008-09. Så oplevede jeg igen Jens Rosendal i 2014 i Hasseris Kirke til “Digterkoncert” med hans sange. Det var en kold februar aften, og jeg husker det tydeligt, for jeg fik Jens’s bror til at tage et billede af os.

I 2015 fik jeg så æren af at akkompagnere digteren til 2 af AOF’s højskoleprogrammer – først i Brønderslev og så i Aså, hvor jeg for første gang fik lov at spille og synge for til “Glæden over landet”- og en af hans seneste sange “Vendsyssel”, og det var virkelig en ære for mig.

I juli 2016 var vi jo mange fra Vendsyssel-Gildet, der var samlet i Hellum Multihus til endnu et digterforedrag med Jens Rosendal, og endnu engang – er jeg sikker på, var vi mange der blev betaget af digterens uhøjtidelige, men uhyre interessant måde at fortælle på – om sangene – om livet, glæde og sorg og om sin barndom.

Indtil nu er det blevet til 14 melodier til Jens Rosendals digte/tekster fra mig af. Sangene kan høres på min hjemmeside: www.pejmusik.dk. De er på noder/tekst, og kan gratis printes ud fra siden.

I øvrigt er alle meget velkommen til at bruge sangene, for “Sange bliver til – for at blive brugt”.

Kilde: Vendsyssel – Gildets årsskrift nr. 32 år. 2016