KONGSBAK – KONGEN AF SÆBY.
HOLGER FÆLLESSANGER FORTALTE OM DE GLADE DAGE I SÆBY OG VENNEN ”KONGEN AF SÆBY”.


Vi skal tilbage i tiden til 1920erne hvor en ung Holger ”Fællessanger” Hansen, var teaterdirektør på Hotel ”Cimbria” i Frederikshavn, der på den tid havde en mægtig teatersal med balkon og hele molevitten.
”Cimbria” er for længst revet ned, men lå hvor Hotel ”Jutlandia” ligger i dag.
Holger ”Fællessanger” var ikke nogen kedelig mand. Ud over han blev kendt for revyer og visesang, så elskede han muntert selskab, hvilket ofte bragte ham til Sæby. En tid han elskede at fortælle om i mange år efter.
I Sæby lærte han en kendt Sæby købmand at kende, der ud over titlen som købmand havde mange andre jern i ilden, han var blandt andet skibsprovianteringshandler, skibshandler, grosserer og havde endda titlen ”Sprit-fyrsten” men i folkemunde den fine titel ”Kongen af Sæby”.
Det var på den tid, der var rigtig mange penge i spritsmugleriet, og hvor der blev lavet mange penge på sprithandel både legalt og illegalt.
Kongsbak holdt altid på, at hans skibe kun leverede, og solgte sprit på den lovlige side af sømilegrænsen, når der blev leveret sprit til Norge og Sverige.
Han havde også en længerevarende retssag mod Harald Bergstedt, der offentligt havde kaldt Kongsbak for smugler, hvilket der kom en injuriesag ud af, der morede stort set hele den danske befolkning, der ivrigt refererede fra retsmøderne, der havde stor underholdningsværdi.
Her er, hvad Holger ”Fællessanger” fortalte en del år senere om den herlige tid her på egnen og ikke mindst om vennen, Niels Kongsbak fra Sæby.
”Jeg kunne fortælle mange gode ting fra årene i Frederikshavn, men Sæby i gamle dage, grinte Holger Fællessanger, er du rigtig klog, den var sjovere end Frederikshavn.
Min nærmeste omgangskreds i dagene her på egnen var spritsmuglere. Gæve folk med masser af penge på lommen.
I Sæby boede en skibsprovianteringshandler Niels Kongsbak, ”Kongen af Sæby”, blev han kaldt, og havde da også en del med illegal sprit at gøre.
En aften kom Niels Kongsbak til Frederikshavn i teatret, og købte hele forestillingen til Sæby for 200 kroner, hvilket var mange penge dengang.
Efter min mening havde Kongsbak gjort en meget tvivlsom forretning.
Der kom også kun en 17-18 mennesker i teatret i Sæby, der spillede i Hotel ”Danias” teatersal i Vestergade i Sæby.
Bagefter blev hele personalet og teaterfolkene inviteret hen på ”Harmonien” længere oppe af gaden, og den fest kostede, ja hold nu fast i bordet og drik en sjat øl til, 1400 kroner.
Vi fik serveret østers og andesteg. Vinen flød og efter måltidet fik vi sjusser for viderekomne. De sjusser bestod af lige dele whisky og fin champagne.
Det var ikke noget for spædbørn, men det var der nu heller ikke nogen af os, der var.
Det var en dejlig tid, sluttede Holger ”Fællessanger”, folk var optimistiske og fulde af humør.
Jeg har flere historier liggende fra Holger ”Fællessanger” Hansen og hans tid i Frederikshavn.
En af dem går på, at den første aften han kom til Frederikshavn, kom han ind på en restauration.
Rygterne om hans ankomst havde svirret i byen, og han bemærkede to mænd ved et bord med en flaske whisky, hvor den ene vinkede ham hen.
Han gik hen til bordet, hvor den ene mand rejste sig, gav hånd, og præsenterede sig som ”Folden” politimester i Frederikshavn, mens han pegede på den anden mand, som han præsenterede som spritsmugler Bremer.
Han fik et glas, og sammen sad de tre mand og talte i flere timer.
Om den er sand, det ved man ikke, men ifølge ”Fællessangeren” var den god nok.
De næste par gange vil der komme lidt mere om tiden i Sæby i 1920erne, hvor der var stor omsætning på sprit og smuglerier.
Vi tager et billede fra Kongsbaks forretning i Algade. Manden på vognen er Thomas Kraglund fra gården ”Kraglund” ved Sæby.
Billedet er vist nok lånt på Arkiv.dk.
Så tager vi også et billede med af Holger ”Fællessanger” Hansen, som han så ud på de ældre dage.
.…
Af:
Mikkel Nielsen historier