Karl Gunnar Fuglsang ———-Biografejer i Bredgade

Karl Gunnar Fuglsang alias KG eller “Fowlen”

Hvem var han?

KG ALIAS KARL GUNNAR FUGLSANG (CHRISTENSEN),
FØDT DEN 22. MARTS 1920, DØD I 1993, 73 ÅR GAMMEL.

Den 22. maj 1954 åbnede han den nybyggede Tylstrup Bio, som havde plads til 200 gæster. Direktør og ejer var Karl Gunnar Fuglsang. Da Fuglsang nogle år senere overtog biografen ”Bien” i Brønderslev, blev bevillingen til Tylstrup Bio (1958) overdraget til Ejner Jensen. Biografen var svær at drive, så den lukkede den 29. sept. 1972, efter kun 18 års drift.

Denne flamboyante person efterlod sig så mange morsomme ”spor”, så både han og sporene fortjener at blive husket for eftertiden. KG kan måske være kandidat til en mindeplade foran byens kulturcenter/-sted?

Her har du en lille smagsprøve på, hvad hans “bysbørn” skrev om ham:

  1. Fuglsang skulle altid se vores fødder, fordi prisen afhang af vores skostørrelse – vi slap med en tier.
  2. Han solgte tillægsbilletter a 20 kroner, som gav en ret til at sætte fødderne op på bænken foran.
  3. KG kørte på Nimbus med “Nuser-hjelm”.
  4. Hans velformede korpus og buskede øjenbryn gjorde mig bange.
  5. KG smuttede i sin Ford T under jernbanebommene i Tylstrup. Sønnen C. fortæller, at KG blev blændet af forlygterne fra en 2CV, som holdt på modsatte side af bommene.
  6. Gå du bare ind ”bette Helmer”. Bette Helmers far, Helmer, hjalp Fuglsang med noget mekanisk, og han blev altid hentet på motorcykel.
  7. Fuglsang havde en 20-årig mandlig lejer boende. Da KG fandt ud af, at han ingen kæreste havde, gav han ham ved næste biobesøg en børnebillet, da han syntes, det var synd for gutten, at han var single.
  8. Ved indgangen blev vi spurgt: ”Hvis du ikke går med damer eller ryger, så kan du komme ind på de fire forreste rækker for en rund tier.”
  9. Jeg var flere gange i Brugsen/Kvickly med KG, når der skulle hentes forsyninger. Fuglsang kørte trillebøren. Vanen tro var han iført futsko og arbejdsbukser – trillebøren blev sat på gulvet med et ordentligt drøn.
  10. Fuglsang var forvalter på Brandborg i Tylstrup, skriver Lars Gjedsig i bogen ”Håjslaw”. Der var også noget med grønkål, plus så mange andre ting.
  11. En ung knallertkørende mand fra Pandrup ville i biografen “BIEN”, men den var lukket på grund af renovering. KG åbnede biografen for ham, og kørte filmen for den unge mand.
  12. Tandlæge Andersen kom til Hjortnæs, Han parkerede i udkanten af plantagen. I det samme kom ”Fowlen”, på cykel fra Brønderslev medbringende en jordemodertaske på bagagebæreren. ”Goddag hr. bukkejæger Andersen”, sagde ”Fowlen”. ”Goddag hr. biografdirektør. Hvad bringer dig på disse kanter – og så på cykel?”

”Joh ser du, der er tale om et eksperiment”, sagde Fowlen og med en for ham helt naturlig bisætning: “vil du have en bajer?”

  1. Fru Ellen Gudrun Fuglsang havde en smørrebrødsforretning ved indgangen til biografen (BIEN) – hun syntes ikke, at manden, altså ”Fowlen”, hjalp nok til med juleforberedelserne. ”Fowlen” svarede: “Man har vel sørget for grønkålen!” ”Ja, men der skal altså også andet til”.

”Skal ske”, sagde ”Fowlen”, ”hvorefter han iførte sig futsko og vandrede til hen Kai Normanns slagterforretning i Algade. “Jeg vil gerne se på 100 pund medister!” Det gav et gib i Kai Normann.

Da biografen lukkede, blev os, der arbejdede der, aldrig sagt op. Der stod bare ved indgangen “Her går det godt. Vi fanger ål med lasso”.

Det var en fest at arbejde for KG.

Fuglsang var med færgen til Norge hvor der også var nogle norske kongelige med. Da de kom i land, skulle alle vente med at gå i land, indtil de kongelige var gået fra borde. Men hvem var den første der gik i land? Fuglsang selvfølgelig og musikken startede nede på kajen, og Fuglsang kom ind igen.

Det var mange punkter/historier om KG Fuglsang. Her er endnu et. Der blev lavet grønlangkål i Byens Smørrebrød. Fuglsang hentede dem i Børglum. På vejen hjem blev han standset af politiet. Der var en vægt på Banegårdspladsen. Der blev bilen vejet- (Skoda Octavia). Han fik en bøde for overvægt af grønlangkål. Jeg har ikke et billede, men den lignede et kørende juletræ – taget var også taget i brug og nummerpladen kunne ikke aflæses.

Ægteviede

Den 14. marts 1946 blev avlsmedhjælper Karl Gunnar Fuglsang, søn af Proprietær Cristian Christensen og Petrine Thomine Frederiksen, gift i Nørresundby med servitrice, Ellen Gudrun Aaen, Biersted.

Biografdirektør Carl Gunnar Fuglsang, er død, 73 år

Karl Gunnar Fuglsang, født på Hjortnæs Hovedgård i Børglum, fik en alsidig uddannelse inden for landbruget. Han var elev på Centralgården i Vildmosen og havde ophold på Thune/Tune Landbrugsskole. En tid var han overfodermester på Durup Østergård i Salling.

Karl Gunnar Fuglsang drev i mange år biograferne Bien og Orkideen i Brønderslev, men hans hu stod dog mest til landbruget, og han kørte dagligt til Hjortnæs, som hans brorsøn ejede.

Karl Gunnar Fuglsang holdt hvert år på sin egen facon festtalen ved høstgildet på Hjortnæs, hvor han omtalte de skiftende tider på gården.

Karl Gunnar Fuglsang overleves af hustruen, Ellen Gudrun, samt sønnerne Sten, der er lærer i Aalborg, og Christian, der også er lærer, men nu går på biblioteksskole i Aalborg.

Kilde: Vendsyssel Tidende, torsdag den 28. oktober 1993.

  1. Karl Gunnar havde mange søskende.

K.G Fuglsang deltog som statist i Kong Lear filmen, der blev optaget i Råbjerg Mile (1969-1970).

En overgang ejede han gården Tranekrog ved Tylstrup. Han lavede bl.a. briketter.

Ann Nygaard skriver følgende

De nygifte, altså Christian Christensen og Thomine (KG’s forældre) startede deres ægteskab på Solholt i Skæve sogn. I 1913 købte de Hjortnæs. Deres første søn fik navnet Gotfred efter morfaren. Gotfred blev født i 1910, derefter fulgte Verner i 1911 og Edith i 1913, Jens Fredrik i 1914, Kristian Helmar i 1916, Frode i 1917, Karl Gunnar i 1920 og Bodil Berthine i 1924, Ellen Margrethe 27.12.1927 = I alt 6 drenge og 3 piger.

Navnet Fuglsang blev godkendt som familienavn i 1948.

Tak til Karl Gunnar alias Fowlen. Æret være hans minde!

Her lidt om K.G. Fuglsang`s herkomst i 1929

Af Ove S. Johansen