Hvordan vi holdt jul.
I min barndom holdt vi altid jul hjemme i Vrensted Byskole.
Juletræet blev købt ved slagteren på Trehjørnet husker jeg. Det var spændende, når far fik det sat på fod og vi fik det ind. Mor hentede julepynten ned fra loftet. Alt sammen var hjemmelavet, stjerner, kræmmerhuse, hjerter m.m. . VI satte rænker af dannebrogsflag og kugler på, men de var købt. Til sidst blev lysholdere og lys hængt på træet, for dengang havde vi kun levende lys. Juletræet stod altid i vores pæne stue, kaldet dagligstuen, som kun blev brugt om søndagen og ved festlige lejligheder som julen.
Farfar og farmor kom fra Frederikshavn så længe de kunne. Bedstemor og bedstefar kom fra Brønderslev. Mors søster, moster Mie, som mange i Vrensted kom til at kende, var altid med, hun var alene. Desuden kom der også en af mors gode bekendte fra Aalborg, kaldet Tante Erna, som også var alene.
Men inden julemiddagen skulle vi jo i kirke til julegudstjeneste. Hvis vi blev mange juleaften, måtte mor blive hjemme for at gøre klar til julemiddagen. Far og jeg havde været ovre i kirken for at opsætte salmenumre. Ringer og graver, skomager Gade havde tændt levende lys på stolerækkerne og på juletræet. Kirken var dengang altid overfyldt juleaften, idet mange voksne Vrensted børn kom hjem, udenbys fra, for at holde jul sammen med deres familie og der var bestemt også mange, der kun kom den ene gang om året, alene til julegudstjenesten, som en tradition. Der var altid en en summen før gudstjenesten begyndte. Folk vinkede til hinanden eller blot nikkede hvis de genkendte nogen. Der var en god stemning og glædens forventning til jule aftens forløb. Der blev sunget de sædvanlige julesalmer og pastor Mikkelsen holdt sin juleprædiken. Han måtte også være veltilfreds over en overfyldt kirke.
Efter julegudstjenesten, som oftest var enten kl. tre eller kl. halv fem, fordi vi dengang delte præsten med Thise Kirke, skulle vi så herefter hjem til julemiddag med efterfølgende dans og sang om juletræet og efterfølgende uddeling af pakker. Det var altid spændende om man fik, hvad man ønskede sig.
Tante Erna, som drev et pensionat i Aalborg, med over 100 pensionærer dagligt, var dygtig og skrap i køkkenet, også juleaften. Selvom vores mor havde tilberedt julemiddagen, gik Mie og Erna tilhånde i køkkenet.
Efter julemiddagen mente, eller rettere bestemte Erna, at alt skulle ryddes op og vaskes af, inden vi skulle gå rundt om juletræet og have pakker.
Det var næsten ikke til at holde ud at måtte vente på.
Inden gaverne blev delt ud, skulle vi så gå omkring juletræet, dengang med levende lys i. Vi sang som oftest tre til fire julesange og mor eller Mie spillede til sangene, på vores klaver, inden pakkerne skulle deles ud.
Som jeg husker det, var det altid vores far, der stod for det. Det var spændende, hvad man fik. De fleste gange lige det man havde ønsket sig, men nogen gange kunne der være en pakke med indhold, der ikke faldt i så god jord. Men sådan var det bare.
Efter at gaver var pakket ud, der var papir og pap overalt, medens far fik det ryddet af vejen i en stor sæk eller kasse, fandt mor julesmåkager og julegodter frem. Så blev der ellers gjort et godt indhug i det, inden vi trætte og opstemte skulle ned på de kolde værelser og i seng. Men det havde igen været en dejlig juleaften.
Nogen gange kørte gæsterne hjem juleaften, men andre gange har de overnattet og så næste morgen var der jo så gudstjeneste igen, hvor mor og vores overnattende gæster deltog.
Når de så kom hjem fra gudstjenesten, skulle der gøres klar til julefrokosten med de sædvanlige sild og grønlangkål med tilbehør. Vores far havde fra sit hjem været vant til stuvede hvidkål med kanel og sukker med tilbehør, og det var bestemt heller ikke til at kimse af, så det fik vi også af og til.
De følgende dage gik med leg og vi børn så så ellers frem til juletræet i forsamlingshuset fjerde juledag.
Juletræ i forsamlingshuset:
Børnenes juletræ foregik altid 4. juledag i Forsamlingshuset.
Det kunne have været borgerforeningen der stod for arrangementet. Jeg kan huske at det i nogle år var far der stod for sanglege omkring juletræet.
Vi børn, Bente og jeg, var også med til at lave slikposer til alle de deltagende børn.
Man skulle købe billetter til juletræsfesten.
Der var pebernødder og et æble og en appelsin samt forskellig slags slik i posen – det var guf.
Vi gik omkring det kæmpestore flotte juletræ som var opstillet midt i den store sal. Kakkelovnen havde været tændt op, så der var en god varme i salen.
Vi gik så omkring juletræet, som oftest med to til tre kæder, for vi var altid mange.
Efter dansen omkring juletræet var der så udlevering af slikposer med alle godterne.
De voksne skubbede juletræet ned i et hjørne, så der var god plads til de efterfølgende sangleje.
Mens de voksne gik i den lille sal for at drikke kaffe, spillede Traktor Charles op på harmonika og Gunnar Gade spillede på banjo, og traktor Charles`s Leo kom siden til på trommer.
De spillede alle de kendte melodier, bl.a. Bror Bro Brille, Så går vi rundt om en enebærbusk, Den toppede høne m.fl. Det var altid en dejlig dag for vi børn og sikkert også for de voksne, som kunne se børnene more sig skønt inde i den store sal, medens de fik snakket og drukket kaffe i den lille sal.
19.12.2018 – Jens Otto Madsen