Jens Chr. Dalgaard, Brønderslev – dekoratør, kunstner og Lokalhistoriker

Jens Chr. Dalgaard, Brønderslev

Dekoratør, kunstner og Lokalhistoriker

 

 Flere af hans skulpturer pynter op i Brønderslev.

Dekoratør Jens Chr. Dalgaard var en kreativ ildsjæl, der har sat sit præg på Brønderslev. Han er født i Odder. Han har altid været meget kreativ, og han begyndte meget tidligt at tegne. Det førte senere til, at han efter handelsskoleophold blev uddannet til dekoratør på Jyllands Dekoratørskole og hos udstillingsbureauet Lings i Århus.

Efter tiden i Århus blev Jens Chr. Dalgaard ansat som dekoratør i Textilhuset Th. Springborg på Nytorv i Aalborg, og her blev de første to præmier vundet i vindueskonkurrencer. Han arbejdede her i flere år, indtil han fik ansættelse som chefdekoratør i to forretninger – Magasin Agerbæk og Herremagasin Agerbæk i Brønderslev, og gennem mange år her blev der vundet 25 præmier – første-, anden eller tredjepræmier i vindueskonkurrencer.

Af de største og mest interessante konkurrencer nævner Jens Chr. Dalgaard ”Den store europæiske” fra modehuset Bouss i Paris. International anerkendelse blev opnået ved at få ca. 50 vinduesfotografier optaget i det verdenskendte fagtidsskrift Das Schaufenster, der udkommer i 94 lande, mindes Jens Chr. Dalgaard.

Efter et 2-årigt regnekursus, kom uddannelsen til indretningsarkitekt gennem fire semestre ved akademiet i København. Jens Chr. Dalgaard fortæller, at de største indretningsopgaver var en herreekviperingsforretning, en biograf, en restauration og et varehus.

Sideløbende med erhvervsarbejdet har Jens Chr. Dalgaard også arbejde med kunstfrembringelser indenfor tegning, maleri og skulptur. Men han måtte først lære kunstens teknik på malerskole. At tegne betyder at kunne se, og det siges, at tegninger er kunstens ordløse sprog.

Sammen med andre har han deltaget i maleriudstillinger i byen og rundt om i landsdelen. Efter nogle ideer skabte Jens Chr. Dalgaard fire skulpturer, som alle er placeret i Brønderslev. Skulpturerne er “Lyset” ved kirken, “Mediet” ved Lægehuset i Gravensgade, “Vingen” ved Pedershaab og “Syvstjernen” ved Nordjyllands Idrætshøjskole.

Kunst skabes, fordi man ikke kan lade være. Det bliver en slags besættelse, hvor en ide sætter sig fast i hovedet og kræver at blive tegnet op på et lærred eller formet som en figur.

Det er løsningen af de mange spændende opgaver gennem tiden, der giver livet indhold og mening, siger har Jens Chr. Dalgaard udtalt..

Lokalhistorisk Arkiv

Her skulpturen ”Mediet” som er placeret ved  ejend. i Gravensgade tidligere Mediehuset