Jeg fandt min familie

 

Historien er skrevet af læge Jens Østergaard Larsen, Aalborg

Jeg er født i 1954, aktuelt pensioneret læge, tidl. praktiserende, født i Ålborg, opvokset i Randers , læst i Århus og Odense , efteruddannet mig til almen praksis i det tidligere Vejle Amt. Nu boende ved Hasseris Enge      (Sofiendal ) i Ålborg

Jeg er begyndt at skrive en længere historie vedr.  min afdøde far, Fridlev Østergaard Larsen, født i Skøttrup ved Løkken, af ugift Marie Dorthea Larsen,

Min farmor havde udover sine forældre og søskende, familie på gården Toppen i Åsendrup, Vrensted sogn og fra Thise Udflytter ved Bådstedhede,  Kesse og Julie, deres 2 børn  Kirsten og Niels Christian og  fra Vrensted by, Ingeborg og Svend Christoffersen, post i Vrensted og deres børn Ellen og Poul Erik.

Der var engang.

Min afdøde far, Fridlev Østergaard Larsen, født den 05.01.1920 i Skøttrup ved Løkken, havde det “princip”, at han nødigt sagde, at han var vendelbo, som han sagde, det lyder af pral  (ment på en god måde) .

Min fars forældre måtte ikke få hinanden. Hans far var af en stor gårdmandsslægt.

Min far havde som stor dreng,  bl.a. job som avisbud med BT i Løkken, sikkert som hjælp i dagligdagen, han kom fra små kår.

Hans mor døde i 1924

da han var 4 år, hvorefter han boede hos sin bedstefar og bedstemor, der døde, da han var henholdsvis 10 og 16 år. Hans biologiske  far døde i 1931 da han var 11 år gammel. (læs senere)

Herefter havde han heldigvis en kusine og hendes mand Ingeborg og Svend (posten) i Vrensted.

Ingeborg og Svend’s hus i Vrensted

Desuden også onkel Marinus, der havde gården Toppen i Åsendrup og var bror til min farmor. Herudover havde de fire andre søskende om hvem jeg ikke ved ret meget.

Her min farmors forældre Larsine f.1858 og Kristian Andersen f.1859 gårdejer i Skøttrup og deres 6 børn, Andrea Jensine Larsen f. 1883, Emma Johanne Larsen f.1885, Lars Christjan Larsen f.1888, Anders Jensen Larsen f.1890, Marinus Theodor Larsen f. 1892 sidst min mor Marie Dorthea Larsen, f 1894 i Skøttrup d. 1924

Toppen blev  senere blev overtaget af sønnen, fætter Jens (begge kaldet Top Marinus og Top Jens)

gården Toppen i Åsendrup
Marinus Larsen kaldet Top Marinus
de tre søskende fra Toppen.  f.v. Jens, Kesse og Ingeborg

Herudover fætteren Kesse og Julie, der havde en gård i Thise Udflytter nær sognegrænsen til Vrensted på Bådstedhede.

Når jeg som barn kom på disse kanter, syntes jeg godt nok, at jeg var langt hjemmefra, når der stod Thise udflyttere.

Her ved etableringen af nogle forbindelser mellem min far fra Løkken og gården Toppen i Åsendrup, kusinen i Vrensted og  fætteren i Thise Udflytter.

Min far Fridlev Østergaard Larsen voksede som nævnt op hos sin bedstemor i Løkken, som han angiveligt havde et nært forhold til.

Opvæksten var dog præget af dårlig økonomi i familien, hvilket kom til at præge min fars beslutninger senere i livet.

Hans ønske var at komme i gymnasiet og blive jurist, men det var der ikke råd til.
Han prøvede at dygtiggøre sig på anden måde, gik på handelsskole, og blev uddannet til isenkræmmer ved Isenkræmmerfirmaet Buus i Ålborg.

Han var med til at danne Triton badminklub i Ålborg,

og  var aktiv badmintonspiller hele livet.

Han blev en meget aktiv roer i Ålborg roklub.

Under krigen var han aktiv modstandsmand i Ålborg.

Han havde nogle faste holdepunkter at falde tilbage til, eller vende tilbage til, når livet kunne være svært og det var hans familie i Toppen i Åsendrup,  i Vrensted og Thise Udflytter.

Han havde ingen søskende.

 

Jeg kan dog huske et mindesmærke om hans fars familie (farfar) med en sten vedr. en politisk mand stående bag nogle lænker på noget græs, hvor en vej delte sig i to. Navnet var Vestergaard. Jeg ved dette er vagt formuleret, men sådan husker jeg det kun!.

Jeg er nu kommet i besiddelse af foto og beskrivelse af mindestenen i Tolstrup.

Mindesmærket ved Tolstrup passer som fod i hose på min beskrivelse.

Navnet Vestergaard fremgår af mindestenen over gårdejer, amtsrådsmedlem, R. af D., Anders Larsen Andersen kaldet Anders Vestergaard, fra gården Marielyst i Vester Linderup, Tolstrup mellem Tolstrup Kirke og Stenum, f. 1868 d. 1943

Fra en slægtsbog med Anders Larsen Andersen som Jens Otto er kommet i besiddelse af, viser den hans familie med hustru og børn.

Efter at jeg har efterforsket omkring  min far finder jeg ud af, at min fars  far – min farfar – var Christen Østergaard Andersen og han på et tidspunkt havde opholdt sig i Thisted, hvor der var blevet anlagt en faderskabssag, i hvilken han er udlagt som fader iflg. en  alimentationsprotokol 141/1920 og var dømt og forpligtet til at betale det man i dag kalder børnebidrag indtil Fridlev, min far, fyldte 18 år.

Mine undersøgelser viser også at min farfar, Christen Østergaard Andersen, giftede sig med en anden kvinde  i 1922 og med hende fik fire børn.

Han havde da nedsat sig som købmand i Høgsted by, Vrejlev Sogn, Børglum Herred.

Desværre skete der det, at min farfar på en jagt i 1931 bliver dræbt ved et vådeskudsulykke blot 36 år gammel.

Fra en bog har jeg kunnet læse om min farfar’s slægt

 

Mine minder fra Vrensted:

Jeg husker  fra “Toppen” først og fremmest repræsenteret af en bestemt, men rar og tryg Marinus Larsen, kaldet Top Marinus.

Det var altid spændende at besøge Toppen, først Marinus, sidenhen Åse og Jens , Jens kaldet Top Jens, og deres børn. Der blev leget meget ved disse besøg og de gav et barn masser af tryghed.

Der var dengang hårde tider for landbruget. Mon ikke? Jeg tror virkelig min far så op til og havde et fast holdepunkt i sin onkel Marinus.

Efter Marinus overtog sønnen Jens gården. Han blev gift med Åse. De fik børn, men jeg søger stadig efter navne og bosted af disse.

Generelt kan jeg sige, besøg var altid med en varm lune og smil. Jeg er jo født i Ålborg, Ø- gade kvarteret, opvokset i Randers, så det var jo spændende at komme på landet til muh og øf.

Dette om Toppen og noget af min fars historie.

Min far’s ( Fridlev) kusine Ingeborg og hendes mand Svend Christoffersen  (posten i Vrensted) boede på hovedgaden i Vrensted. Nogle dejlige, varme og lune mennesker. Ingeborgs helbred var vist ikke altid lige godt, men rygningen blev holdt vedlige trods alt, husker jeg.

Svend var den stille type, men meget lun og venlig. Jeg besøgte dem  sammen med mine forældre, Gulle og Fridlev. Overnattede også hos dem i forbindelse med en knallerttur.

Både ved besøg på Toppen, i Vrensted og Thise Udflytter, skulle vi altid omkring Furreby kirkegård, hvor min fars familie på moderens side lå begravet.

Furreby Kirke ved Løkken
Noget af kirkegården i Furreby

Det der gjorde størst indtryk på mig var det forblæste og tørre ved kirkegården, meget lidt grønt kunne trives der.

Også en tur omkring Furreby skole hændte, her havde min far gået i skole.

Furreby Skole indviet i 1913

Jeg ved han var stolt og glad engang, han var til skolejubilæum, her sammen med den tidligere lærer og hans dengang skolekammerater.

Jeg ved ikke helt om hans mor havde et slags bageri inden hendes død eller om hun blot var ansat i et i Løkken.

Ofte var vi også ved stranden i Løkken, Strandpavilionen, molen, badehusene osv. Det hændte også vi tog til Børglumkloster.

Min fars kusine Ingeborg og Svend fik 2 børn, Ellen og Poul Erik, som jeg vist nok så op til som barn, idet de var ældre end mig (er født i 1954).

Det er heldigvis nu lykkedes mig at finde Poul Erik.

Jeg har prøvet at skildre min fars familie på Toppen i Åsendrup og i Vrensted  og Thise Udflytter, som jeg har set det som barn.

Jeg nævnte tidligere en form for social udvikling hos disse gæve og lune vendelboer. Det skal dog forståes rigtig og positivt.

Nemlig det, at det ikke lå ligefor, at disse familier begyndte at feriere, tage fælles minibus transport til Randers til diverse fester.

Børnene Kirsten, Niels Christian og forståes Poul Erik er drønet rundt i Europa og andre steder. Nogle vil tænke, ja selvfølgelig. Nej så selvfølgeligt var tingene ikke dengang. Derfor glædes jeg over ovennævntes rejseiver.

Jeg havde måske haft bedre muligheder i form af økonomi og sprog, men nej,  jeg er langt bagefter min fars familie.

I Thise boede Julie og Kesse, sidst nævnte min fars fætter og dennes hustru.

Julie og Kesse fra Bådstedhede
Bådstedhedevej 283 – Julie og Kesses ejendom

Jeg kan tydeligt huske kalvene, skægt min mand i langtidshukommelsen har orden i tingene.

Jeg husker tydeligt Kesses store hænder. Det var rigtig arbejds hænder. Julie var altid glad, syntes jeg. Hun var en “rigtig husmor”.

Julie og Kesse fik børnene Kirsten og Niels Christian, som jeg heldigvis er kommet i forbindelse med.

Jeg har åbenbart haft æren af at være i biografen med Kirsten har jeg fået fortalt.

Mine forældre var nogle mennesker, der sjældent lod en begivenhed (fødselsdag, jubilæum eller andet) gå stille af.

Nej der blev inviteret til fest med taler og dans.

Hertil var vendelboerne også ofte inviteret og det var altid festligt. Festen ofte afholdt i Randers Badmintonhaller – provinsens største badminton center, hvor min far var bestyrelsesformand i de den selvejende institution.

Da mine forældre havde sølvbryllup og fejrede det i Randers havde min far aftalt underholdning af Poul Erik Krogen. Dette var festligt. Min far var stolt over dialekten husker jeg.

Poul Erik Krogen, entertainer med Vendelbohistorier

 

På tur med Niels Christian, søn af Julie og Kesse, Thise Udflytter, min fætter nu bosiddende i Brønderslev:

Min kære hund Bibi og jeg har været på besøg hos Niels Kristian og dennes hustru Hanne i Brønderslev. Niels Kristian søn af Julie og Kesse, der havde haft gård i Thise
Sikke en flot, flot dag.
Først frokost med pålæg, fiskefileter, remoulade, citron, noget laks og meget andet.
Selv mayonnaisen hjemmelavet af Hanne-Grethe.
Herefter havde Niels Kristian planlagt en køretur, der gik til kirkegården, hvor Julie og Kesse fra Thise er begravet ( Niels Christians og Kirstens gæve forældre med gård i Thise.
Så kørte vi til Vrensted Kirkegård, hvor Ingeborg ( min fars kusine) og hendes mand Svend ( tidl. post i Vrensted) fra Vrensted ligger begravet

På denne Kirkegård ligger også Jens fra Toppen, Åsendrup, begravet. Jeg fik at vide, at Jens’ s kone Åse stadig lever ( er du der Åse? ). Næste punkt var en total overraskelse, mindestenen over Anders Andersen, Vestergaard, i Tolstrup, jo den lå sandelig, hvor vejen deler sig i to. Det er denne mindesten, jeg forbinder med min afdøde fars familie på sin fars side, en familie, min far aldrig har kendt, og dermed jeg heller aldrig har kendt. Skulle der være nogle, der kan hjælpe mig videre i denne søgen? . Næste stop var Løkken strand, hvor der var lånt et strandhus af Niels Kristians svoger Carsten. Selvfølgelig kaffe, the og kage. Min hund nød det.. Niels Christian havde arrangeret fastsidning af personvogn på stranden 😗, hvilket kunne ses fra strandhugst. Jeg mener turen herefter gik til Saltum.

Til sidst gik turen tilbage mod Brønderslev, så stort solcelleanlæg. Jo vi havde da også kørt forbi Toppen.
Flot planlagt tur. Tak for denne. Inden aftensmad tog jeg med min hund ned i Rododendronparken i Brønderslev.
Aftensmaden. blev nydt i selskab med Niels Kristians søster Kirsten og hendes mand Carsten. Jeg vil ikke komme ind på menuen i offentligt rum, men det var en nydelse af 3 retters gourmet med velvagte vine selvfølgelig. Snakken gik højt og lystigt. Mange minder blev gennemgået, feks da Kirsten og jeg var sammen i biografen som små.
Jeg var først tilbage i Ålborg kl 21.00. Sprang over kaffen ( undskyld!).

Tidligere skrev jeg noget om det, at min far pga bedstemoderens økonomi ikke fik mulighed for at læse til jurist.

Min far tog revanche som pensionist ved at tage 11 enkeltfag på VUC. Det var hans måde at vise, jeg kan godt.