Jane Jensen overlærer i Brønderslev, Alias ”Cykel Jane”

FØDT: DEN 23. OKTOBER 1900 I GRØNHØJ, ASDAL SOGN, VENNEBJERG HERRED.
FORÆLDRE: HUSMAND KRISTEN KRISTIAN JENSEN OG INGER MARIE CHRISTENSEN

OVERLÆRER JANE JENSEN, ASCONA, BRØNDERSLEV, ER DØD 92 ÅR.

Jane Jensen er født i ”Grønhøj/Grandhøj”, Asdal, og kom meget tidligt ud at tjene, som man gjorde dengang.

Hendes interesse var boglig viden, og som 27-årig bestemte hun sig til at læse til lærerinde ved et seminarium.

Pengene var små under studierne, men Jane Jensen fik en fin eksamen og blev ansat ved Sdr. Skole til en løn af 30 kr. pr. måned. (hvor ligger sdr. skole?)

Hovedværket i hendes liv blev lagt ved Brønderslev skolevæsen, hvor hun virkede til pensionsalderen. Hun var en meget vidende og afholdt lærer, og specielt i geografi var hun populær hos eleverne.

Hun fortalte spændende beretninger om fremmede lande, og det var ikke noget, hun læste op fra bøger. Det var personlige oplevelser, for hendes største fritidsinteresse var netop at rejse rundt i verden. Hun har besøgt utallige lande i alle verdensdele, og det fortsatte hun med mange år efter, at hun var gået på pension.

Hun delte gavmildt ud af sin viden på det område, ved utallige foredrag i foreninger, og hun sendte kort hjem fra fjerne lande til venner og familie.

En af hendes venner tog hende en dag med hen til en globus, og bad hende sætte fingeren på et land, som hun ikke havde besøgt. Det var en vanskelig opgave for hende.

Hendes paratviden om aktuelle begivenheder var også formidabel, og hun var derfor også en meget flittig debattør i Vendsyssel Tidende i mange år. Opdagede hun uretfærdigheder mod de små i samfundet, var der et par dage efter en debat i gang med hende i bladet. Det var som regel et par gange om ugen.

Jane Jensen havde de sidste år en svær tid, men hun fik en meget fredfyldt afslutning på sit liv på plejehjemmet de sidste par måneder.

Jane Jensen efterlader en broder, Carl Jensen, Uggerby.

  1. Jeg havde Jane, alias ”cykel Jane” til geografi og regning på Søndergades skole. Hun var frøken, og det i sig selv var nok til, at vi ”bællere” fandt hende anderledes og måske en smule atypisk. Hvad vidste vi egentlig om andre mennesker i den alder?

Vi knægte havde en dum vane med at finde på noget, så vi kunne gøre lidt nar af lærerne. For Janes vedkommende blev det ”cykel-Jane”, fordi hun på en spøjs måde lå halvvejs ned, når hun kom susende på cykel. Jeg har engang læst, at hun havde en BSA-motorcykel, men den har jeg nu aldrig set hende komme kørende på.

Tak til Jane for god læring. Jeg glemmer sent de timer, hvor hun ved hjælp af en stol og en elev viste os, hvordan man kravlede op på en kamel – det var hylende skægt – alle kluklo!

Hvor var det synd at hun fik Alzheimer på sine gamle dage.

 

Kommentarer:

Claus Iversen

Jeg var ansat hos Jørn Larsen offset, der kom Jane og ville have trykt sine erindringer. Det blev desværre ikke til noget, meget blev skrevet ind men aldrig trykt.

Lene Berg

Jeg husker hende. Hun var speciel. Sej kvinde

Anders Hedelund

En sidebemærkning: ‘Ascona’, hvor var det?

Valdemar Larsen

Jeg kan huske, hun lå på sygehuset sammen med min Farmor og fortalte, hun havde over 3000 lysbilleder fra sine mange rejser, som ingen gad se.

Kurt Berg Larsen

Husk tydeligt den inspirerende fortælligsevne, som Jane havde.

Jeg havde Jane til geografi.

Husker vi var nogle stykker fra klassen, som var hjemme hos Jane i Knudsgade. Vi havde noget gruppearbejde, som indebar, at vi skulle interviewe hende om et eller andet.

Birthe Helledie Jensen

Jeg har mange dejlige minder om min geografi- og biologilærer.

Hun havde en stor viden fra sine mange rejser – husker hun havde små konkylier med til os elever – tror det var fra Genesaret Sø.

Husker også hendes historier om berømte globetrottere.

Jette Holmen Christensen

En rigtig dejlig lærer, som gik op i geografi, havde altid en ting ned hjem til eleverne, når hun havde været ude at rejse

Kirsten Als

Jeg havde Jane Jensen til regning på den lille skole i Thygelsgade. Hun var et sødt menneske.

Ove S. Johansen