Hvem var “Minister Tøvdor” (Theodor Jensen, Vrensted)

Hvem var “Minister Tøvdor”  (Theodor Jensen), Brønderlevvej 44, Vrensted :

Luftfoto fra 2017

Anders Theodor Johan Jensen  f. 14.10.1886, d. 06.06.1969 han blev 83 år gammel.

Han boede hele livet i den ejendom hvor han var født, Brønderslevvej 44, Vrensted.

Fortalt af nedennævnte den 07.10 2018

Jens Otto Madsen:

Er der nogen der husker Theodor Jensen også kaldet “Minister Theodor”.

Han boede i den lille ejendom på hjørnet af Brønderslev vejen og vejen ud til Kongsengene. (Niels Elmer Helledie bor der i dag).

Som barn blev jeg og min søster altid  bange når vi så ham komme cyklende ned mod den gamle Byskole, med piben i munden. Vi låste altid dørene. Han var på vej til  Brdr. Bedholms bageri som lå lige over for  Vrensted Byskole, hvor han fik gammelt brød til sig selv og sin ko.

Hvem var han. ?

Han var enlig og havde været daglejer på gårdene.

Annalise Jørgensen:

Jeg husker tydeligt Minister Theodor. Vi boede på Vingevej, og når han kom gående i sin lange sorte frakke blev vi børn så bange. Han leverede også sommetider en skrå på vejen, som vi syntes var meget ulækkert:)))

Kirsten Andersen:

Jeg husker også tydeligt Minister Theodor. Jeg var også bange for ham, jeg husker egentligt ikke hvorfor. Nytårsaften når vi unger skulle ud og lave ballade, var det store hit, at løbe helt op til hans hus og banke på hans vinduer, vi løb alt hvad vi kunne før han eventuelt skulle komme ud af døren.

Ulla Hansen:

Når vi sad på Brønderslev vejen og skrev nummer plader op,

“hvis Tøvdor kom ( på Vrensted sprog), så var jeg væk.”

Karina Nielsen:

Ham var jeg meget bange for, kan huske når han kom trækken med en ko, hans kroge tjep og hans næse træsko.

Han flyttede ind på alderdomshjemmet, men pakkede alle kludene en dag og drog øster ud af byen, for han ville ikke bo der længere. De ville bestemme hvornår han skulle i bad, det gad minister Klein ikke 😊 (fortalt af morfar Thyge Jensen)

Han sang øster ud af byen gennem Nyhavn fra alderdomshjemmet “hjem mit kære hjem”

Engang min mor legede på gl Byvej dukkede han pludselig op af grøften og sagde “så hold da kæft tøs, ka du ikke se jeg er ved at skide” (på vrensteds;))

Helle Kragh Nielsen:

Jeg husker min far sige, at Minister Theodor lavede suppe på en karklud. Dette sprogbillede dækkede naturligvis over, at Minister Theodor var en sparsommelig mand. Min far besøgte ham jævnligt, og jeg var sommetider med. Det forekommer mig, at der var ret snavset i huset og at vi beholdt vores fodtøj på, når vi gik ind i huset.

Jørgen Michaelsen:

Theodor var ganske ufarlig, når jeg cyklede hjem fra skole kaldte han nogen gange om jeg ville hjælpe ham med at rense dysen på hans primus, jeg husker det lugtede af petrolium i hele huset:

Ole Nielsen, Gøttrup:

Jeg husker også Theodor fra min tid som kommis ved købmand Simonsen.Jeg har handlet med ham mange gange og han sagde altid han kun skyldte penge 2 steder. Det var indenbys og udenbys,men en sjov fyr det var han. Han var ungkarl og levede af sin pension.

Orla Jensen:

Han havde en ko, som blev passet bedre end de fleste køer. Han trak med den langs grøftekanten, så den kunne få det bedste græs. Den gav mere mælk end de fleste køer i Vrensted !!

Theodor blev engang udsat for et tyveri. Et par fyre kom forbi og fortalte, at de kom fra kommunen og skulle kontrollere at ældre ikke lå inde med for mange kontanter! De fik hans tegnebog og konstaterede, at han havde for mange kontanter, det ku’ jo friste svage sjæle, sagde de. De ville sørge for, at kommunen opbevarede dem forsvarligt. Bagefter sagde Theodor, at det var godt de ikke havde kiggget i det bagerste rum i tegnebogen. Det var der de store sedler var!!

Leo Jensen:

Theodor var en meget nøjsom og sparsommelig mand. Til hans lille ejendom hørte der ca. 1  1/2 tdr. land jord til. Han havde en enkelt ko. Før han blev pensionist gik han ud som daglejer.  Han fik lavet testamente til fordel for kræftens bekæmpelse,  idet der ikke var nogen familie.

En dag kommer traktor Charles forbi (Leo’s far) og ser Theodor løbe forvirret rundt udenfor. Charles stopper op og spørger om hvad der er galt. Theodor svarer,  at han ikke kan sove, fordi hans stueur er gået i stå. Charles går med ind og åbner ind til urværket og smører det med lidt petrolium. De sætter uret igang igen og der lyder et TIK TAK, TIK TAK og Theodor blev så glad. Forhåbentlig fik han igen sin nattesøvn.

På et andet tidspunkt var Theodor Jensen kommet hen til Traktor Charles,  ret ulykkelig. Dengang over at skorstensfejeren havde kasseret hans skorsten og forlangt en ny bygget. Charles sagde, at så måtte han jo få det klaret, hvortil Theodor sagde, at det havde han ikke råd til. Hans før omtalte penge fra tegnebogen var jo blevet stjålet. (Det havde han jo efterfølgende fundet ud af, og også fået anmeldt til kriminalpolitiet). Charles spurgte ind til om han ikke havde nogle penge et andet sted. Jo i sparekassen sagde Theodor, hvortil Charles sagde, så kan du jo blot tage sparekassebogen med ud i sparekassen (havde kontortid en gang om ugen i Mejeriets lokaler), for at hæve det, han skulle bruge. Theodor sagde “kan man det”, han havde nemlig aldrig før prøvet at hæve på bogen. Han var så gået i Sparekassen. Senere kom han hen til traktor Charles og fortalte om besøget  i sparekasse . “De sagde ikke noget til at jeg tog pengene ud”

Theodor fik således sin nye skorsten.