Henrik Hald – Lydens Mester

Henrik Hald f.1966 d.2021

 Henrik Hald. Lydens mester.

Af Inger Aarup-Kristensen

 Lørdag d. 28.august blev der afholdt en stor mindekoncert i Den Runde Pavillon i Brønderslev for at ære Henrik Hald, der desværre afgik ved døden d. 9. maj 2021 i en alder af 55 år.

Rigtig mange af kommunens sangere og musikere i alle aldersgrupper gik på scenen og spillede til ære for deres gode ven, læremester og hjælper.

Nogen takkede for hjælpen, da de i sin tid var barnestjerner. Andre huskede Henriks store hjælp i forbindelse med konkurrencen ”Byens bedste band”. Atter andre sagde tak for hjælpen ved arrangementer i Den Runde Pavillon, til Parkfestival, til markeder, til koncerter på Buus-scenen, til seniormesse, Keep on rockin, BI-rock o.s.v.

Alle steder, hvor der har været brug for hjælp med at skaffe god lyd, har Henrik været på pletten.

Allerede som 15årig var Henrik selv amatørmusiker. Han spillede bas i de to bands ” Kost og Logi ”og ”De virile Fluesmækkere”, og var en af bagmændene bag spillestedet ”Det bette Apotek” i Skolegade i Brønderslev.

Herudover var Henrik, som ung, formand for musikforening ”Lokalmusik” og senere ”Foxtrot.” Han stod for udlån af øvelokaler til musikere på Sct. Georgsgården og for indkøb, vedligeholdelse og udlån af kommunens lydanlæg.  Alt sammen på frivillig basis.

Byens bedste Band

Bandet Antro Echo. Byens bedste band 2019

Jeg har personlig kendt Henrik siden starten af 1995. Året var udvalgt som Internationalt Børnemusikår. Derfor havde Brønderslev Børnebibliotek arrangeret en del koncerter m.m. for mindre børn. Henrik syntes da også, det var ganske fint, ”MEN det er jo især UNGE og MUSIK, der hører sammen”, indvendte han og foreslog, at vi afholdt en rockkoncert for lokale unge i bibliotekets nye sal, og vigtigst af alt, sagde han, at han gerne ville hjælpe med afviklingen.

Denne koncert, som bar navnet ”Show off koncert” blev starten på et mangeårigt samarbejde mellem Henrik og mig. Koncerten blev en stor succes, men de unge ville gerne have et konkurrence-element ind, da det ville give gode muligheder for spillejobs at kunne kalde sig vindere.

Hermed startede konkurrencen ”Byens bedste Band”, som et samarbejde mellem Henrik/musikforeningen, kulturskolen og biblioteket, og konkurrencen har været afholdt hvert forår siden, undtagen 2020 og 2021, hvor det på grund af Corona-restriktioner, ikke har været muligt.

I 90erne og indtil midten af 2000erne var der rigtig mange unge bands i Brønderslev, og de havde stor brug for praktisk hjælp. De unge musikere havde masser af energi og musiktalent men ingen penge.

Her blev Henrik en stor hjælper, idet han kunne tilbyde at stå for lån af Den Runde Pavillon via musikforeningen. Der var dog stadig en stor udgift til leje af lydanlæg, så de unge koncertarrangører havde ofte ondt i maven ved tanken om et evt. underskud ved koncerter.

Her kom Henrik også til hjælp, idet han foreslog, at vi to sammen kunne sende en ansøgning til Kulturelt Samråd om indkøb af et kommunalt lydanlæg, som skulle kunne lånes gratis af alle musikere. Anlægget kunne placeres ved biblioteket, og Henrik tilbød personligt at stå for udlån, vedligeholdelse m.m.

Pengene blev bevilget, og kommunens unge kunne ånde lettet op. Nu kunne de trygt lave arrangementer uden frygt for underskud, og rockmusikken blomstrede som aldrig før.

Det er selvfølgelig godt at spille i pavillonen for vennerne, men de fleste ville jo også gerne uden for kommunen og vise, havde de duede til.

Derfor fandt vi på, efter nogle år, at udfordre de øvrige nordjyske kommuner. Det skete gennem konkurrencen ”Nordjysk mesterskab i rock for hold.”

Ideen var, at hver kommune skulle vælge deres tre bedste bands, som skulle repræsentere kommunen som gruppe. Formålet med gruppeopstillingen var, at en kommunes bedste band herved kunne have interesse i at hjælpe nummer to og tre, for at kunne vinde det samlede kommunemesterskab.

Konkurrencen blev afholdt 3-4 år i træk. ”Problemet” var dog, at Brønderslev kommune løb af med sejren 3 ud af 4 gange, og de øvrige kommuner havde vanskeligt ved at finde tre bands at stille op med. Her fik vi syn for sagen: ”Der var mere grøde i rockmusikken i Brønderslev end i nabokommunerne”, og jeg er overbevist om, at det for en stor del skyldtes Henriks store engagement med at skaffe lokaler og gratis lydanlæg, så de unge kunne give den gas.

Vi havde det også sjovt sammen, når der skulle laves koncerter, for Henrik havde altid en lun bemærkning og et par skøre ideer. F.eks. fandt han på, at der ved det første nordjyske mesterskab skulle uddeles præmier for meget andet end musiktalent.

Frisør Keld blev overtalt til at give et gavekort, som skulle vindes af den deltager, der havde det grimmeste hår. Vinderen blev Esben Pretzmann, som i dag er kendt som komiker fra ”Drengene fra Angora”. Han stillede op for Dronninglund Kommune. Mon det er derfor, han i dag er skaldet?

Et af de vindende bands var ”Blue Van”, og de skulle selvfølgelig med videre til Nordjysk Mesterskab, der ét år blev afholdt i Hobro. Vi havde bestilt en stor bus, så vi kunne have vores tre vindende bands med + nogle fans. Da vi steg ind i bussen, fandt vi ud af, at Søren Christensen fra ”Blue Van” skulle have sit store tunge orgel med. I det tilfælde var det godt, at Henrik var en stor og stærk smed, for hele vejen til Hobro, måtte han stå på bussens trappe og holde fast i orglet, som ikke kunne komme ind i bussen og også var for stort til bagagerummet.

Orglet vakte da også behørig opsigt i Hobro, især fordi Søren, som vanligt, i nogle sekvenser kravlede op på instrumentet og spillede spejlvendt.

De seneste ti år er der sket en ændring af konkurrencen ”Byens bedste Band”, idet flere og flere stiller op som solister. Rikke Thomsen, som i skrivende stund spilles meget i Danmarks radio og optræder til festivaler med sønderjysk musik, har været en af vinderne, som solist.

I forbindelse med Rikkes karriere har Henrik virkelig trådt i karakter, som hjælper. Han har ikke kun hjulpet Rikke med lyd, men også transporteret hende rundt i landet til koncerter, indtil hun selv fik bil og kørekort. Henriks hjælp til Rikke er da også blevet bemærket, og i forbindelse med en af hendes optrædener i Aalborg, sagde en af arrangørerne til hende: ”Din far er vist parat nu.” Det var faktisk Henrik, der var parat.

Da Henrik blev bisat d. 22. maj fra Brønderslev Kirke, spillede Rikke da også guitar og sang en af Henriks yndlingssange: Dolly Partons ”Do I ever cross your mind”.

Vinderne af konkurrencen ”Byens bedste band” fik de første år æren af at spille til BI-Rock, som Henrik også var med til at arrangere. Det var noget, de unge bands var glade for. De kom således på den store scene inden Poul Krebs, TV2 og andre kendte.

Første år spillede bandet ”Søvngængerne”, som havde vundet en lokal Beatles-konkurrence. Herefter fulgte ”Blue Van” og ”Far og Hjorten”.

De næste 4-5 år fik vinderne æren af at spille til Løkken koncert, og sidst men ikke mindst, er et spillejob til Bålhøjfestival i Ø. Brønderslev dét, som musikerne kæmper om.

Årets Barnestjerne- endnu et af Henriks hjertebørn.

I 1997 afholdt skolebibliotekerne, børnebiblioteket og boghandleren en fælles læsekonkurrence for kommunens 4.og 5. klasser. Den klasse, der læste flest sider i løbet af en måned, blev inviteret til fest i salen ved biblioteket. I forbindelse med festen blev børnene opfordret til at optræde som ”Spice Girls”, der var meget hotte dette år.

Arrangementet kunne kun lade sig gøre, fordi Henrik igen tilbød sin hjælp med at styre lyden, for de mange børn på scenen.

Det viste sig, at der var så stor interesse for at optræde, at biblioteket de efterfølgende år, sammen med Henrik, gentog festen. Fremover for alle børn fra 2.- 6. klasse og uden forudgående læsekonkurrence. I stedet indførte vi en fast konkurrence om at blive ” Årets barnestjerne”.

Årets barnestjerner 2016 – Thea og Clara

Igennem flere år gik op til 25 grupper børn på scenen og, ligesom til konkurrencen ”Byens bedste band”, blev alle godt modtaget af publikum, som gjorde meget ud af at heppe på modige klassekammerater.

Mens børnene optrådte, stod Henrik og jeg og noterede, hvilke børn, der ville være gode til at optræde til seniormesse, Brønderslev Marked og lignende arrangementer. Derfor var det ikke kun vinderne, der var glade for konkurrencen, for rigtig mange fik flere solo-optrædender efterfølgende.

Der blev hvert år udvalgt børn til både 1., 2. og 3. pladsen, mens de øvrige mange grupper børn ikke fik nogen bestemt placering, for at ingen skulle føle sig som tabere.

Til trods herfor oplevede vi et år, at en pige fra Brønderslev blev interviewet på DR TV og her fortalte, at hun var blevet nummer fire i konkurrencen ”Årets Barnestjerne”. Det bekræftede os i, at alle de øvrige børn mente, at de var vindere, hvilket også var hensigten.

Børnene gjorde virkelig meget ud af deres optræden, og mange var rigtig dygtige. Faktisk blev vinderne af konkurrencen i 2008, ”The Johanssons”, efterfølgende vindere af Børnemelodigrandprix ”MGP i Danmarks Radio.

Efterhånden blev antallet af deltagere i konkurrencen mindre og mindre, og sidste konkurrence blev afholdt i 2016. Efter 19 år var interessen ikke længere stor nok, til ærgrelse for både Henrik og mig.

At barnestjernerne betød rigtig meget for Henrik, viste han ved at opmuntre og støtte de mange deltagere, også i forbindelse med deres optræden andre steder. Han fortalte flere gange, hvor glad han var for at få en snak med ungerne, når han gik rundt i byen.

Da Henrik i forbindelse med et nyt job, blev involveret i arrangementer i Samlingshuset i Øster Brønderslev, følte han, at han måtte trappe ned på sine mange kulturaktiviteter i Brønderslev by. Det ville have været et stort tab for børn og unge i byen, så heldigvis trøstede Henrik mig med, at det selvfølgelig ikke var gældende for konkurrencerne ”Byens bedste Band” og ”Årets Barnestjerne”, for de var meget vigtige for ham.

Henrik og jeg har da også gennem alle årene været stolte af, sammen med Brønderslev Kulturskole, at have været fødselshjælpere for rigtig mange unge, som efterfølgende er fortsat med at optræde f.eks. til musicals på gymnasiet eller ”Band Battle” på Skråen i Aalborg. Faktisk er rigtig mange af vores barnestjerner også gået videre med musik og sang på konservatoriet eller universitetet.

Keep on rockin m.m.

Bagdad Beat har været Byens bedste band og også  deltaget i Keep on Rockin

Selvom Henriks hovedjob var at være smed på Pedershåb, fandt han altid tid til at deltage i spændende projekter med musik.

Fra 2008 til og med 2011 var han således medarrangør af talentudviklings-campen ”Keep on Rockin ” for talentfulde bands fra hele Nordjylland, der blev afholdt i Hjallerup.

Konceptet blev udviklet og gennemført i et samarbejde mellem Henrik Hald, Søren Burholt Kristensen fra Skråen i Aalborg og undertegnede. Gennem alle årene stod Henrik for lyden, når de mange bands optrådte for hinanden på skolen i Hjallerup, og det første år afholdt han sit eget kursus for lydteknikere i samarbejde med eventuddannelsen i Frederikshavn.

Henrik var i det hele taget meget optaget af at lære unge at styre teknikken, så der var en afløser i kommunen, når han ikke selv kunne fortsætte.

Han holdt derfor også kurser i at bruge det kommunale lydanlæg.

Faktisk tog et par af deltagerne i talentcampen da også efterfølgende den fulde uddannelse som lydtekniker i Frederikshavn, og flere lærte at bruge kommunens eget anlæg.

Desværre for Henrik og alle vi andre, sker der det, at de unge flytter fra kommunen, og da vi skulle afholde mindekoncert for Henrik, viste det sig tragisk nok, at der var masser af sangere og musikere, der gerne ville optræde, men det var vanskeligt at finde en lydmand. Den person, der var bedst til dette job, og vi altid havde kunnet regne med til posten, var jo netop ikke blandt os mere.

Emilies band. Byens bedste 2015

Kulturprisen gik til Henrik.

I 1997 besluttede Kulturelt Samråd, at de ville uddele en årlig kulturpris. Prisen skulle ikke blot være et pengebeløb, men en gave som modtageren ville kunne glæde sig over i mange år.

Derfor blev kunstneren Hanne Astrup hyret til at lave et af sine utrolig flotte billeder, syet på maskine. Motivet skulle afspejle, hvad prisen blev givet for.

Da Henrik blev indkaldt til at mødes med Kulturelt Samråd på biblioteket, var han en smule nervøs, da han havde et mindre mellemværende med udvalget omkring et regnskab, der var forsinket.

Det var derfor en fornøjelse at overvære, hvordan hans ansigt ændrede sig fra bekymring til kæmpe glæde, da han i stedet blev hyldet for sin indsats som ildsjæl.

Henrik har desuden, fuldt fortjent, modtaget Dronninglund Sparekasses kulturpris i 2009, og da Borger9700´s kulturgruppe for nogle år siden modtog kommunens kulturpris, var Henrik også medlem af denne gruppe.

Den flinke mand, der altid var parat til at hjælpe.

I forbindelse med mindekoncerten for Henrik, blev det tydeligt for alle, at selvom Henriks egen interesse især lå i musikken, vil han også blive husket af rigtig mange, unge som ældre borgere, fordi han altid var parat til at hjælpe med alle andre praktiske gøremål, især i og omkring Den Runde Pavillon, hvor han til sin død var næstformand i venneforeningen.

Ligesom en arrangør i Aalborg troede, at Henrik var Rikke Thomsens far, fordi han altid hjalp hende, så har jeg også hørt nogen sige til Rita Simick, som var instruktør i seniordans, at hun var heldig med at have så hjælpsom og sød en søn.

Nu har Rita altså ”kun” to døtre, så hun blev lidt mundlam, indtil det gik op for hende, at det var Henrik, som vedkommende troede var hendes søn, fordi han jo altid kom, når hun havde brug for hjælp til at afvikle seniordans i pavillonen.

Jeg vil gerne slutte dette indlæg med at udtrykke min personlige meget dybe tak til Henrik Hald. Han var en virkelig god ven, og jeg ville ikke have kunnet udføre mit arbejde som kulturkonsulent uden hans store hjælp.

For ikke at gøre det hele så trist, synes jeg, at indlægget skal afsluttes med en bemærkning fra en af Henriks andre gode venner:

”Nu er Henrik taget op i himlen for at lave god lyd til englenes kor.”