Her er fortællingen om Helga Pallesen, som sammen med sin mand Frede Pallesen kom til Vrensted i 1959, hvor Frede Pallesen var blevet ansat som lærer ved den nye Vrensted Skole, som skulle tages i brug efter sommerferien, i august 1959.
Frede og Helga Pallesen flyttede ind i den gamle førstelærerbolig i den gamle Vrensted Byskole på Sct. Thøgersvej 1. Senere købte Helga og Frede den gamle Byskole, som var familiens hjem indtil Helga flyttede på plejehjem.
Her voksede en stor børneflok op, 6 børn fik Helga og Frede Pallesen. Helga blev alene for en del år siden, men blev boende. En datter og svigersøn havde købt den lille lærerinde lejlighed, der også var i den gamle skolebygning og brugte den først som ferielejlighed, men i mange år har de boet der hele tiden og deres tre drenge har gået på Vrensted Skole. Da Helga flyttede på plejehjem, har de så købt hele skolebygningen og er i gang med en renovering. (2022)
Helga Pallesen fylder her i januar år 2022, 95 år, frisk og rørig alderen taget i betragtning. Hun flyttede for nogle år siden på plejehjem i Århus, hvor hun har flere af sin 5 nulevende børn boende.
Her fortæller Helga Pallesen om sit liv med en opvækst i Kina:
Ifølge kinesisk astrologi er jeg født i Tigerens år. Tigeren er indbegrebet af rastløshed, eventyrlyst og trang til at udfordre livet, mener kineserne, fortæller Helga Pallesen.
Til min fødselsdag kom der følgende hilsen fra en god ven i Kina.
”Jeg håber du igen kommer til Kina og klatrer i bjerge. Jeg har lyst til at konkurrere med dig.”
Ja, sådan skrev den kinesiske ven i en fødselsdagshilsen til Helga Pallesen i Vrensted, da hun for 15 år siden fyldte 80 år.
Kort før hun blev 80 år, var hun i Kina og klatrede i bjergene sammen med sine kinesiske barndomsvenner. Hun elsker de kinesiske bjerge – og Kina og kineserne. Hun er missionærbarn, født og opvokset i Kina, hvor hendes far havde en præsteskole.
Helga Pallesen fortæller, at det er en berigelse at have to kulturer. Danskerne er meget bevidste om deres nationalitet og vi gik i dansk skole. Men vi havde meget med kinesere at gøre. De var glade for børn, fortæller hun.
Men det blev en helt anden tilværelse da familien flyttede hjem til Danmark efter krigen i 1946, på det tidspunkt var Helga 19 år gammel.
Helga fortsætter, jeg følte mig slet ikke tilpas i Danmark. Jeg følte mig forskellig fra alle andre og ville gerne ud at rejse. Derfor ville jeg læse til læge, men så sker der jo det, der sker for et ungt menneske: Man opdager, at der er andet her i livet – mandfolk blandt andet. Jeg mødte min mand, og det sagde bang tju.
Lægestudiet og familielivet ville ikke gå op i en højere enhed, så jeg droppede ud.
Far spurgte hvad jeg så skulle være, og jeg slog på må og få ned på socialrådgiver i studenterhåndbogen. Så sagde han: ”Det er du alt for naiv til”. Og det var jeg måske også, men jeg har da overlevet, konstaterer Helga.
Hun uddannede sig til socialrådgiver, manden til lærer og parret stiftede familie. – Vi fik seks børn. Nu har vi fem. Vi mistede en datter i 2004. Det var jo ikke meningen, siger Helga trist. Helga gik hjemme i 13 år og passede børnene, men har også nået at bruge uddannelsen som socialrådgiver til lidt af hvert. I 1983 tog hun endnu en uddannelse, denne gang til musikterapeut, og selv spiller hun orgel, klaver, guitar og harmonika, så musikken fylder meget i hendes liv.
Udlængslen blev først indfriet i 1982, da den sidste af ungerne var fløjet fra reden. – Jeg tog ud som frivillig for Mother Theresa i Indien i et halvt år.
Det var flot af min mand. Han sagde ikke ”din dumme kælling”. Han sagde ”Vi skal finde ud af om vi har råd”. Vi var ikke rige, men hævede 10.000 kr. fra livsforsikringen, så jeg havde til billetten, fortæller Helga. – Det gør heller ikke noget at man er væk fra hinanden en tid, hvis man har et godt ægteskab, tilføjer hun.
I Indien arbejdede hun først blandt døende i Calcutta og senere på et børnehjem i Madras. Mødet med inderne satte spor. – Jeg er et ret utålmodigt menneske, så det var utroligt nyttigt at lære, at tid slet ikke betød det samme i Indien, og at man ikke kunne lave en fast aftale.
Kina genså hun først i 1988 – 42 år efter at hun forlod landet som ung. – Vi har stadig kontakt med børnene af en af fars elever fra præsteskolen. Kineserne er meget trofaste venner, siger Helga, der heldigvis ikke har glemt at tale kinesisk, for hendes kinesiske venner taler ikke engelsk. Siden har den kinesiske familie også været på besøg i Vrensted. – Der er altså noget helt specielt ved kineserne. De er blevet forfulgt og tortureret på grund af deres tro. Det var forfærdeligt at høre, hvad de har været igennem. Men det er også gribende at høre dem sige, at det vores forældre kom med, har de kunnet leve højt på siden.
Gennem et langt liv i Vrensted fik Helga og Frede Pallesen mange venner blandt Vrensted boerne. Helga havde bl.a. et aktivt liv også som pensionist, hvor hun tog ud og underholdt med sang og harmonikaspil.
Januar 2022 – jens otto madsen