DEN LILLE VIOLINSPILLER FRA GRØNNEGADE.
af Mikkel Nielsen, Sæby historier
Man har altid i en by som Sæby ligesom i andre provinsbyer været stolte af de bysbørn, der fløj ud i landet, og gjorde det godt med hvad, de nu engang havde talent for.
Det kunne være, de kom på TV, udgav musik eller var gode til en eller anden form for sport. Ligesom fodboldspilleren Joakim Mæhle har gjort borgerne i Østervrå stolte, så har Sæby også haft eller har deres bysbørn, der har kastet lidt konfetti og glans over byen.
En af de allerstørste er der måske i dag ikke mange, der har hørt forfærdelig meget om, men den 25. juli 1899 blev der født en dreng i Grønnegade i Sæby, som havde et helt særligt talent, som kom til at blive kendt ikke blot i Danmark men i store dele af verden.
Han navn var Henry Holst. Bedstefaderen var murer Holst i Søndergade, og faderen var kommunelærer Chr. Holst, der boede i Grønnegade.
Faderen Chr. Holst døde desværre da Henry Holst endnu var et barn, men var en gennemmusikalsk personlighed.
Han var organist ved kirken, men komponerede også ikke så få musikstykker blandt andet ”Efterårsstormen, og en valsekomposition af ham ”Eufrosyne”, der i mange år blev flittigt benyttet af Sæby musikere.
Dengang faderen endnu var i live samledes fire sæbynitter i lærerhjemmet en gang om ugen til en lødig musikaften. Det var især Beethoven og Mozart man dyrkede.
De fire musikelskere var foruden lærer Holst, musikdirektør Rudolf Kjær, musiker Albert Madsen og den forhenværende fisker og musiker Christian Kejser.
Den lille Henry der senere skulle blive et verdensgeni med sin violin, har således fra ganske lille modtaget stærke musikalske impulser i barndomshjemmet i Grønnegade, og allerede i 6 års alderen viste han også fremragende evner på sin lille violin.
Sin første undervisning modtog Henry Holst af førnævnte musikdirektør Rudolf Kjær. Derefter blev det den kendte Fru Caroline Bundgaard i Frederikshavn, der kom til at lede den unge Henry ind på kunstens bane.
I en ganske ung alder gik turen så til København, hvor han gik på Københavns Musikkonservatorie. Her studerede han violin med Axel Gade og klaver under Carl Nielsen.
I sin tidlige karriere blev han koncertmester af Berliner Philharmonikerne.
Fra 1930 til 1950erne havde han sit virke i England som solokunstner og underviser. Han var professor på Royal Manchester College Of Music.
Efter 1954 flyttede han tilbage til Danmark, hvor han blev professor i violin på det Kongelige Danske Musikkonservatorie.
Selv om Henry Holst aldrig flyttede tilbage til sin fødeby, så glemte han dog ikke Sæby. Han har givet enkelte koncerter i byen, hvor en del ældre sæbynitter husker en af koncerterne i Badmintonhallen.
Hvis man kunne tænke sig at høre Henry Holst på violin, så kan man søge ”Henry Holst” på ”Youtube”, der ligger i hvert fald en enkelt indspilning fra 1930. Det er ”Sigøjnervalsen” eller ”Zigeunerweisen” for det er nemlig en tyskproduceret plade.
Det er noget musik af ældre dato, men så kan man få lidt lyd på den lille violinspiller fra Grønnegade.
Henry Holst døde 15. oktober 1991 92 år gammel.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.