Brønderslev Floorball Club – af Jeppe Bisgaard

Historien om                                

Floorball er en forholdsvis ny sport i Danmark.

Dansk Floorball Union blev stiftet i 1989, allerede året efter begyndte planerne om at starte en Floorball Club i Brønderslev at tage form og i 1991 var man klar til at starte, navnet blev Brønderslev Floorball Club.

Initiativtagerne var Brian Balle, Morten Henningsen og Henrik Dahl Nielsen (Tex) de tre blev også klubbens første bestyrelse sammen med Anders Jørgensen.

Rækken af formænd siden klubbens start har været Henrik Dahl Nielsen, Mads Buch, Lars Bisgaard, Lene Jacobsen, Kim Hejslet, Jeppe Bisgaard og Bjørn Strandos, den kronologiske rækkefølge kan ikke garanteres og der kan også være et enkelt navn der er glemt.

Tilnavnet Hot Shots er også en ganske speciel historie, Brian Balles far, Keld Balle var på det tidspunkt, sælger i en virksomhed der importerede forskelligt spiritus fra andre lande i Europa, bl.a. det Italienske mærke Galiano, og da klubben manglede spillertøj, blev et sæt spiller tøj sponseret netop af Galiano, På spiller blusen var tryk navnet ”Galiano Hot Shots ”, hvad var så nemmere end at døbe klubben om til Brønderslev Floorball Club, Hot Shots.

IFF – International Floorball Federation blev stiftet i 1986 af Sverige Schweiz og Finland.

Gennem årerne har de dominerende lande været, Sverige, Finland, Schweitz samt Tjekkiet, Danmark har efterhånden tilkæmpet sig en plads blandt de 5-10 bedste lande med en 5. plads ved VM i 2016 som bedste resultat.

I dag består IFF af 68 lande, fordelt over hele verden, med medlemslande fra alle verdens regioner, hvert år kommer der nye lande til og forventningerne er, at man inden for en 10 års periode kommer på det internationale Olympiske program.

Her i Brønderslev kom Klubben hurtigt ud over stepperne og vi har, siden starten i 1991 taget godt for os af medaljerne, både ved DM og Pokalturneringen for herrer, startende med Bronze ved DM i 1994, her er et overblik over vundne medaljer siden starten af klubben:

DM for Damehold

Bronze 1999

DM for herrehold

Guld i 2016

Sølv i 1997, 2001, 2006, 2008, 2009, 2010, 2012,2013, 2015.

Bronze i 1994, 1996, 1998, 2007, 2014, 2017.

Landsdækkende Pokal turnering, herrer :

Guld i 2006, 2013, 2014, 2016

Sølv i 2008, 2009, 20017

Opgjort over en tiårig periode er placeringen blandt alle landets Floorball klubber i herreligaen følgende, udregnet efter antal vundne kampe.        (kilde den danske wikipedia )

Periode 1991 – 1999                 BFC           nr. 1.

             2000 – 2009 BFC           nr. 2.

             2010 – 2019 BFC           nr. 2.

Kåring af Årets Floorball spiller i Danmark

2006 Kim Olesen BFC

2013 Niklas Juul Jensen BFC

2016 Andreas Glad BFC

Året 2016 blev et fantastisk år for klubben, vi vandt guld ved DM i Randers, guld i pokalturneringen, og endvidere blev vi tildelt den prestigefyldte Nordjyske Idræts Pris ved et stort arrangement i Nord kraft Aalborg.

 En af de store begivenheder i klubben har altid været kampene mod de evige rivaler fra Frederikshavn, begge klubber hader at tabe til hinanden og når de to herrehold mødtes, var det altid med mange tilskuer på lægterne, og virkeligt fest i gaden, det har dog aldrig udviklet sig til egentligt voldsepisoder, slagsmålet var af mere verbal karakter.

En overgang var det moderne at ”moone” for på den måde at give udtryk for sin opfattelse af hjemmepublikummet. Ved en kamp, hvor klubben havde inviteret byens daværende Borgmester, Peder Iver Nielsen til en kamp, netop mod Frederikshavn Bulldogs, valgte en af Frederikshavner

spillerne at ”moone” netop ud for det sted hvor borgmesteren sad, det medførte kun en munter bemærkning fra Peder Iver, der aldrig var mundlam i den slags situationer, i øvrigt kom det fremadrettet til at betyde at spillerne blev bortvist fra kampen, hvis man ønskede at tilkendegive sin opfattelse af hjemme publikummet på den måde, så det satte en naturlig stopper for den type ”indslag”.

Internationalt har klubben også været aktiv, Vi har i mange år deltaget i Björnslaget Cup i Göteborg, en turnering der bliver afviklet over 3 dage, den er placeret 1. weekend i september, kort tid før sæsonstart i både Sverige, Norge og Danmark, så det var en god optakt til den kommende sæson.

Ofte kunne vi være med helt frem til kvart eller semifinalerne, det betød at vi kunne nå den sidste færge fra Göteborg til Frederikshavn, et år var vi dog så velspillende at vi nåede finale mod et Norsk tophold, det betød at vi ikke kunne nå færgen og først kunne komme hjem mandag morgen.

Det betød travlhed med at skaffe overnatning, nye færgebilletter, spillere der skulle kontakte deres arbejdsgiver og fortælle at de først var hjemme i løbet af mandagen, m.m., desværre tabte vi kampen 3-2, men alle havde en super oplevelse.

Men klubben har ikke kun været jagten på medaljer, i dag laves der et stort stykke ungdomsarbejde og resultaterne begynder også at vise sig, og selv om Corona perioden på mange måder har været hård ved klubben, kan vi så småt begynde at se resultatet af mange års focus på ungdommen

.

Kidz ligaen, 4-7 år

U 9

U 11

U 13

U 15

U 18

Herre 1. div.

Herre Motion

Et + 60 hold

Samt et nyoprettet Para sports hold.

Desværre har vi ingen pige eller damehold, det sluttede i 2010 på grund af manglende tilslutning, men det står højt på vores ønskeliste, og vi venter kun på at nogen får lyst, mod og tid til at gå i gang med opgaven, de er garanteret stor støtte fra bestyrelsen.

Satsningen på ungdomsholdene har også betydet at vi, de seneste år, har været placeret i den absolutte top, både i U11, U13 og U 15 rækkerne, dette skyldes ikke mindst dygtige og engagerede trænere / ledere og stor opbakning fra forældrene.

Klubben har tidligere brugt mange kræfter på at fastholde en topplacering i Danmark, nu har vi ændret fokus til at bruge flere resurser på vores ungdomshold, så vi af den vej får skabt en fødekæde, der om få år kan afspejles, i vores holds placering i senior rækkerne, målsætningen er stadigvæk at være med i toppen af dansk floorball, fremadrettet, men med mere fokus på egne kræfter.

Fremtidsudsigter:

Det arbejde der nu er igangsat og de planer der er lagt for fremtiden med fokus på ungdomsholdenee, træneruddannelse, dommeruddannelse, tættere kontakt til forældre, godt økonomisk fundament m.m. vil bringe os styrket ind i de næste 30 år af klubbens historie, floorball er i vores naboland, Sverige, den næststørste idræts gren, kun overgået af fodbold, der er langt til at vi når det niveau her i Brønderslev, men hvis vi ser til Sverige har de klaret det, Floorball startede 10 år tidligere i Sverige end i Danmark, så vi har stadigvæk 10 år at ” løbe på ” .

Oktober 2021 – Jeppe Bisgaard