Æblerne fra onkel Carlo og faster Elnas frugthave i Try

Af Fk Clarkfeldt opr fra Lørslev

Æblerne fra onkel Carlo og faster Elnas frugthave i Try

I min barndom på Lørslev Vesterhede i 1950’erne var æbler noget af en sjældenhed, den evige stive kuling fra vest gjorde, at æbletræerne havde svært ved at gro i folks haver. Hos købmand Simon i Ilbro var de kostbare – og at købe en pose æbler var udenfor min fars tankevirksomhed.

Onkel Carlo og faster Elna boede i Try, Østvendsyssel på en lille ejendom ved navn ”Sønderskov”, og her var klimaet mildere og bag ved stald/stuehuset var der en ”æbleplantage” med op mod 50 æbletræer, mange forskellige sorter.

Hvert år – en søndag sidst i september eller først i oktober – besøgte far og jeg onkel Carlo og faster Elna. Det var som at komme i paradiset – jeg måtte spise alle de æbler, jeg ville.

Jeg mindes, at vi et år fik en halv sæk æbler med os hjem, og jeg regnede ud, at jeg kunne tage et æble med i skolen hver dag i mere end én måned.

Da jeg mandag eftermiddag kom hjem fra Lørslev skole – lidt forslået efter en hård behandling af førstelærer Svendsen (noget med brøker) – glædede jeg mig sådan til et æble.

Sækken med æbler var imidlertid borte, min far uldkræmmeren Kjeld Mads havde solgt dem. Det var meget smertefuldt for mig – og jeg var vred på min far en god times tid, inden det gik op for mig, at han nok havde brug for de penge, som æblerne indbragte.

Billeder: Husmandsstedet ”Sønderskov” og mæsiel 1957