2016-2019 -Sognepræst Anna Margrethe Saxild

Præst for anden gang                

Juni 2016 – Ny sognepræst i Vrensted

Kilde: Nordjyske

Anna Margrethe Saxil går fra lederstilling til sognepræst.

Der er atter liv i præstegården, hvor sognepræst Anna Margrethe Saxild rykkede ind 1. juni. Hun blev officielt indsat grundlovsdag 5. juni.

Hun skal være den ene af de to præster i Løkken storpastorat. Præstestillingen i Løkken er endnu ikke besat, så foreløbig er hun ene på posten

Anna Margrethe Saxild ser derfor frem til samarbejdet med sin kommende kollega om opbygningen af Løkken storpastoratet. En øvelse, som hun faktisk har prøvet før.

Anna Margrethe Saxild er uddannet teolog fra Aarhus Universitet i 1998, men hendes karriereforløb er lidt usædvanligt for en sognepræst.

Hun blev ansat som sognepræst i Næsborg i januar 1999, hvor en omlægning i 2004 førte til et lignende storpastorart som Løkken Storpastorat, hvor præster har ansvaret for flere kirker.

Men hun blev opfordret til at undervise i religion på Fjerritslev Gymnasium, hvilket hun i 2008 sagde ja tak til. Hun var særdeles glad for at kunne hjælpe de studerende med at tumle livets store spørgsmål.

Efter nogle år sagde hun i 2011 ja til en inspektørstilling ved siden af religionsundervisningen, fordi gymnasiet skulle oprette HF.

En inspektørstilling var dengang en administrativ stilling til støtte for rektor, og i dag er det en del af ledelsen.

Men at sidde på kontor fra 8.15 fik efterhånden Anna Margrethe Saxild til at savne præstegerningens frihed.

Som præst var jeg vant til at tilrettelægge min egen tid, siger Anne Margrethe Saxild.

Hvis jeg vågner klokken fem om natten og får en ide til en prædiken, kan jeg sætte mig til at skrive og møde lidt senere dagen efter.

Hun er glad for at kunne få sagt noget om dagens tekst ved gudstjeneste i kirken og gerne flette dag aktuelle emner ind.

Kirken er det, der står.  Den, der får tingene til at hænge sammen, når det går for stærkt i det moderne liv.

Kirken stiller udfordrende spørgsmål om etik i en verden, der går for stærkt for mange mennesker.

Den er et fantastisk rum til at gå i clinch med eksistentielle ting. Den minder mennesker om, at de skal dø og derfor skal huske ikke at rende efter hvad som helst i livet.

Den får os til at tage stilling og tage udgangspunkt i de aktuelle spørgsmål om for eksempel flygtninge i stedet for bare at sidde i sofaen, siger Anna Margrethe Saxild.

Hun bestræber sig på, at få dagligdagen ind i sine prædikener, selv om hun indrømmer, at hun højest er til freds med 10 procent af dem.

Hun er glad for sin kirke som er en af to kirker i landet som er indviet til Sct. Thøger. Hendes mand hedder iøvrigt også Thøger og underviser på Fjerritslev Gymnasium.

Parret har fire sammenbragte børn, hvor den yngste på 14 år, skal bo i præstegården.

Hun og ægtemanden synger i Filharmonisk kor i Aalborg, musik ligger hendes hjerte nær. Musik i kirken vil hun bestemt tale for.

Det har iøvrigt slået mig, hvor god menigheden er til at synge med på salmerne. Det synes jeg er dejligt, siger Anna Margrethe Saxild.

En gudstjeneste uden gode salmer er som at række tungen ud ad vinduet.

Men allerede i 2019 forlader Anna Margrethe med familie Vrensted for at tiltræde i et nyt embede i Himmerland.

Sognepræst Anna Margrethe Saxild, Vrensted Præstegård, har pr. 1. marts 2019 fået nyt embede, og hun forlader dermed, som den ene af to præster Løkken Storpastorat.

Hun har holdt en række afskedsgudstjenester, og den sidste var i Løkken kirke.

Efter gudstjenesten var der lejlighed til at tage afsked med præsten og hun fik overrakt en blomsterbuket af menighedsrådsmedlem Ole Glarkrog, Løkken. Ole Glarkrog sagde blandt andet, at farverne var nøje udvalgt for at understrege modtagerens farverige personlighed.

I det ledige embede konstitueres tidligere sognepræst og provst i Nibe, Jens-Anders Djernes, Løkken.

Vi er kede af at skulle tage afsked med Anna Margrethe Saxild, men må naturligvis respektere hendes beslutning, lyder der fra menighedsrådene i Løkken Storpastorat.

Anna Margrethe Saxild har holdt afskedsgudstjeneste i Vittrup kirke, Lyngby sidst i Løkken kirker.

Efter gudstjenesten serverede menighedsrådene en lille forfriskning, hvor der var lejlighed til at tage afsked med præsten.

Vrensted kirke er lukket på grund af renovering.