Frede Nørgaard – afholdt Vrensted Læge stopper 2004

 

Afholdt læge siger farvel (december 2004)

Læge Frede Nørgaard, Vrensted får nu mere tid til kunst og klassisk musik – og til familien.

Frede Nørgaard der har været læge i 32 år, har nu besluttet at gå på pension. Han har været en del af den store lægepraksis i Vrensted og han har haft bopæl i Vrensted, hvor han og hustruen byggede nyt hus på Ingstrupvej. Han blev kraftigt advaret imod at søge praksis på landet. De advarende ord lød ”Du vil da ikke bo blandt dine patienter, du vil ikke få noget privatliv”.

Frede Nørgaard har dog ikke på noget tidspunkt fortrudt, at han fulgte sin egen indskydelse til at indgå i praksis i Vrensted. Vi har haft mange gode år i Vrensted fortæller han, og patienterne har altid respekteret, når jeg havde fri. Jeg har virkelig nydt at bo midt blandt mange af patienterne.

Frede Nørgaard er altid blevet omtalt som en vellidt og dygtig læge. Mange pårørende til patienter har fået Frede Nørgaards telefon nr., når der har været patienter, som har været meget syge. Uanset om det var dag eller nat – om han havde fri eller ikke, han kom straks, hvis han blev kaldt på, fortælles der om Frede Nørgaard.

Det vil Frede Nørgaard blive husket for, for han lever op til betegnelsen “et helt igennem fint menneske”.

Frede Nørgaard har været med til at præge det lokalsamfund, han blev en del af. I en lang periode var han medlem af Vrensted Skoles skolenævn, deraf otte år som formand. Han har været medlem af skolekommissionen og medlem af Skole og Samfunds amtsbestyrelse, og en periode medlem af hovedbestyrelsen. Han har aldrig undslået sig, når han blev bedt om at tage en tørn. Også inden for sit fag har Frede Nørgaard påtaget sig mange arbejdsopgaver af organisatorisk art. Han har været medlem af Praksisudvalget for Nordjylland, og en årrække var han praktiserende lægers repræsentant i Distriktsrådet for distriktspsykiatrien i Jammerbugten. En lang periode var han vagtchef for Lægevagten i Hjørring. Den store interesse også inden for kunstens verden har Frede Nørgaard været en foregangsmand.

Han var initiativtager til oprettelsen af et kunstbibliotek i Børglum, og han er med i kunstudvalget bag Børglumudstillingen. Kunst har den ældre læges store interesse, og han ved meget om kunst. Han har studeret kunsthistorie og bliver aldrig færdig med at lære nyt. Han holder også af klassisk musik. Er der en operaforestilling i Aalborg Hallen, er Frede Nørgaard sikker blandt publikum, og hans ferieture går til steder, hvor han kan være sikker på at opleve klassisk musik og studere stedets arkitektur.

Trods andre interesser end de fleste har Frede Nørgaard aldrig følt sig hævet over den almindelige befolkning.

Han kom til Vrensted fra Vestjylland og blev hurtigt godkendt af  lokalbefolkningen, også i kraft af sit imødekommende væsen og sin lune humor. Selv om det er vemodigt at sige farvel til lægegerningen, glæder Frede Nørgaard sig til at få mere tid til hus, have og sommerhus. Der bliver tid til fordybelse i bøger og musik, tid til at lave flere skulpturer i sten, og så skal der tilbringes mere tid med børn og børnebørn.

Frede Nørgaard solgte efterfølgende sit hus i Vrensted og er nu bosiddende i Hjørring, hvor han her i år 2022 bl.a. kommer på værkstederne i Håndværkernes Hus, for bl.a. at dreje skåle lysestager m.v. på trædrejebænk.

 

  Frede Nørgaard trådte ind i politik herom skrives:

Hjørring-læge klar til plads i regionsrådet – 2008

Frede Nørgaard klar til at overtage afdøde Ole Albæks mandat.

Når regionsrådet på tirsdag mødes, vil den 65-årige læge Frede Nørgaard fra Hjørring sidde på tilhørerpladserne. I hvert fald under første del af mødet. Meget tyder på, at Frede Nørgaard lidt senere tager plads ved mødebordet sammen med de 40 andre medlemmer af rådet. På mødet skal regionsrådet nemlig tage stilling, hvad der skal ske efter regionsrådsmedlem Ole Albæks død i sidste måned. Han var eneste repræsentant for den ikke-partipolitiske Borgerlisten Nordjylland. Første suppleanten er byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen fra Frederikshavn. Han har imidlertid siden valget i fjor meldt sig ind i Socialdemokraterne, og da dette parti har et internt forbud mod dobbeltmandater, ville Jens Hedegaard Kristensen kun kunne træde ind i regionsrådet, hvis han forlod byrådet i Frederikshavn. Det er dog ikke med denne begrundelse, han nu har søgt regionsrådet om fritagelse for dette borgerlige ombud. – I Frederikshavn har jeg påtaget mig en række tunge poster, heriblandt formandsposter for Frederikshavn Forsyning og for teknisk udvalg. Det kan ikke forenes med det arbejdspres, der er lagt op til i regionsrådet, siger frederikshavneren. Han erkender, at det ikke just er dette billede, der på det seneste er blevet tegnet af arbejdet i regionsrådet, som en del medlemmer har kritiseret for at være for stort og have for lille indflydelse. – Der er måske ikke så meget politik i regionsrådet. Men af det materiale, jeg har fået, kan jeg se, at der i hvert fald er mange møder. Og mange af dem ville falde sammen med allerede planlagte møder i byrådsregi, siger Jens Hedegaard Kristensen. Han har med sin lokale partiforening drøftet, om man skulle søge dispensation fra forbuddet mod dobbeltmandater. Men det er der ikke stemning for, siger han. Regionsrådet skal formelt beslutte, om han kan få lov til at slippe for at træde ind i rådet i stedet for Ole Albæk. Er svaret ja, tilfalder mandatet i stedet næste suppleant, Frede Nørgaard. Og han siger ikke nej. – Jeg er indstillet på at træde ind, siger Frede Nørgaard. Han var som læge i Vrensted i mange år en del af baglandet for Løkken-Vrå kommunalbestyrelses stærke fællesliste, men har ikke før selv været valgt til et politisk hverv. Det er endnu ikke afklaret, om Frede Nørgaard i givet fald overtager alle Ole Albæks udvalgsposter.

Ved det efterfølgende Regionsrådsvalg i november 2009 blev der dog ikke genvalg til Frede Nørgaard.